Грађани пуне касе политичарима, а они дижу цијене и траже још

Први пут од оснивања управе за индиректно опорезивање, приходи од пореза премашили су цифру од 10 милијарди марака. Тако су државници и овај пут обезбиједили своје џепове, а грађани су опет извукли дебљи крај, јер од ових прихода грађани немају никакву корист.

Република Српска 19.12.2023 | 20:00
Грађани пуне касе политичарима, а они дижу цијене и траже још

Богата држава, а сиромашни грађани – тако би се у неколико ријечи могло описати стање у Босни и Херцеговини. Држава руши рекорде у приходима, а управо те приходе донијели су грађани. Из Управе за индиректно опорезивање истичу да су приходи расли по основу свих врста индиректних пореза.

Остварен је најзначајнији раст ПДВ-а у унутрашњем промету, тачније 70 одсто прихода прикупљено је од овог пореза. Поред тога, 20 одсто прихода односи се на акцизе, а ту су и приходи од путарина. Тако грађани пуне касе политичарима, а политичари дижу цијене и траже још.

„Република Српска је и у идућој години предвидјела 150 милиона додатних од ПДВ-а и на све то, народ живи све теже и теже. Једини прави разлог је корупција, огромна корупција у Републици Српској и чињеница да се све више новца сваки дан одлијева из буџета у приватне дђепове људи који су у власти и тајкунима који су блиски тим функционерима у власти“, каже  шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Игор Црнадак.

Невјероватних 10 милијардни слило се у државну касу, међутим грађани од тога немају посебну коприст, што говори и чињеница да све више њих диже кредите да би приуштили себи чак и основно. Тако многи у маркетима са полупразним корпама гледају шта купити, док инфлација наређује цијенама а расту. 

„Из програма економских реформи видјело се да су банке профитирале 20 посто на кредитима грађана у односу на претходну годину и да су банке профитирале 94 милиона марака ове године, дакле 20 посто више у односу на претходну годину и да се углавном ради о грађанским кредитима, дакле грађани морају дизати кредите само да би преживјели, јер потрошачка корпа се креће између 3.000 и 3.200 марака, што просјечна плата не може да покрије ни половину тих трошкова“ истиче Загорка Граховац, посланик посланичког Клуба Листе за правду и ред

Економисти питају шта се десило са иницијативом да се уведу врсте опорезивања, на начин да ПДВ на  основне жвотне производе буде пет одсто, на остале 17, а на луксузне 22 одсто. 

„Мислим да је заиста упитно до које мере ће се одлагати увођење више стопа ПДВ-а и да се дефинитивно храна и основне животне намирнице морају ослободити ПДВ-а , а ко желимо да људи остану да зиве у Босни и Херцеговини. Ситуација је таква да су страшно велики одливи иу УИО, односно од тог новца који се прикупи, по основу узетих кредита. И мислим да је можда и паметно привремено зауставити даље инвестиције и даље кредитирање, јер остаје све мање новца да се врати ентитетима, кантонима и општинама, за сервисирање њихових обавеза“ сматра економиста Зоран Павловић.

Судећи према овим подацима, политичари са БиХ сцене служе само да односе, али не и да доносе, како профит, тако и животни стандард, бенефите или благодети од природних богатстава.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кирил

19.12.2023 21:36

Да требамо цекати три године да се повеца стандард три им да не псујем политицки и синдикални глуваци гуликозе веселог напаценог народа,зиве ко лордови а народу на малу пробусену касичицу е зато пропада све, неком све вецини ниста СРАМНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2023 23:36

Узимају народ на осјетљиву фору национализма. Знас само ти подвале сад нам је нај потребно је бити уједињени љубав и јединство су спас насег народа. А онда загрну рукаве и опице по будјету

Name

Ре

19.12.2023 22:22

Лако је и то ријесити бојкот мјесец дана нико да не купује ниста па нека онда узму порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛА И КРИМ БИХ

20.12.2023 08:27

Џаба од пуњена буџета кад криминална и корумпирана тз власт све оплаћка и положи на рачуне своје и својих породица ОВО ЈЕ ЗЕМЉА КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ . Народ то тражи и воли ЕУ тим лоповима не одговара све ће урадити да не уђемо у ЕУ Додиг тз додик се спрема за опструкције тог проекта

ОДГОВОРИТЕ