За Дебевеца нема замјене по аутоматизму

Високо судско у тужилачко вијеће (ВСТВ) бираће новог в. д. предсједника Суда Босне и Херцеговине након што је поднесен захтјев за суспензију Ранка Дебевца.

Босна и Херцеговина 19.12.2023 | 16:54
За Дебевеца нема замјене по аутоматизму

Уред дисциплинског тужиоца ВСТВ-а је поднио захтјев да се Дебевец привремено удаљи с позиције предсједника Суда након што је ухапшен у акцији СИПА-е, скупа са бившим директором ОСА-е Османом Мехмедагићем.

"Након подношења захтјева, аутоматски систем ДК ЦМС ће одредити првостепену дисциплинску комисију ВСТВ-а БиХ која ће, у законском року, донијети одлуку по захтјеву Уреда сициплинског тужиоца", навели су раније из ВСТВ-а.

Треба истаћи да за Дебевца не постоји замјена по аутоматизму на позицији предсједника Суда, већ ће ВСТВ засједати и изабрати в. д. предсједника Суда. У конкуренцији ће бити све судије Суда БиХ с тим да је Далида Бурзић од раније суспендована, а против Бранка Перића се води дисциплински поступак, а осим тога најавио је да ће у јануару отићи у пензију.

Изабрани в. д. предсједник Суда обављаће ту функцију док не буде завршен поступак који се води против Дебевца, пише Клиx.

Подсјетимо, главни државни тужилац Миланко Кајганић данас је саопштио да се тренутно Дебевец и Мехмедагић терете за  кривична дјела злоупотреба положаја на начин да су незаконито прислушкивали судије Суда БиХ и службеника Тужилаштва БиХ приликом провођења радњи из предмета Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

(БН) Фото: БИРН 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

гхгх

19.12.2023 17:26

Ово је цудо невидјено. Предсједник суда би морао бити цеатит цовјек без мрље у каријери цак и породица да је циста и цестита. Ово Бозе сацувај висе се никоме не мозе вјеровати. Ово би било најбоље све институције оградити и провјерити има ли неко постен тамо. Кад је такав предсједник суда ста да мислимо о осталим судијама. Предсједнику цак и дјеца казу дјес лопов. Каква дрзава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

19.12.2023 20:31

Поштењачина, види се на прву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

20.12.2023 09:52

Ма каква замјена нема од тога ниста ове иза ресетака а суд раскопати свеједно је нелегалан и корунпиран.

ОДГОВОРИТЕ