Позадина хапшења - прислушкивали све од политичара до новинара

Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ, као и бивши директор ОСА, Осман Мехмедагић и даље су у просторијама СИПА. Очекује се да током дана буду предати Тужилаштву БиХ. 

Босна и Херцеговина 19.12.2023 | 12:50
Позадина хапшења - прислушкивали све од политичара до новинара

У међувремену, дошло је и до промјене и тиму одбране Ранка Дебевеца. Како је од раније познато његов бранилац је била Васвија Видовић, но, Видовић је од синоћ недоступна јавности. Предмет Ранка Дебевеца у овом тренутку је у рукама адвокатице, Татјане Савић, што је и потврдила за Н1.

Није хтјела коментарисати наводе о могућем хапшењу адвокатице Васвије Видовић. Такође, добили смо информације и како адвокат Нермин Мулалић заступа Османа Мехмедагића, али ове наводе за Н1 нити је негирао, нити потврдио.

Дебевец и Мехмедагић се сумњиче за кривична дјела злоупотребе положаја, повезана са другим кривичним дјелима из Кривичног закона БиХ, саопштено је раније из Тужилаштву БиХ.

Медији шпекулишу како им се на терет ставља неовлаштено прислушкивање појединих значајних личности.

Подсјетимо, Осман Мехмедагић је од раније и на америчкој црној листи. У марту су му уведене санкције, да би у овом мјесецу биле и проширене. Американци тврде како је Мехмедагић сарађивао с криминалним мрежама, злоупотребљавао свој положај да би се обогатио.

Осим тога Американци му на терет у својим санкцијама стављају и нелегално прислушкивање. Током мандата, његов рад обиљежиле су многе афере.

Иначе, предсједник Суда БиХ, био је подвргнут својевремено дисциплинском поступку, управо због како су неки тада тврдили “непримјереног” сусрета с тадашњим директором ОБА, пред којим се водио поступак у Суду БиХ.

Осим тога, многи сматрају како је хапшење првог човјека Суда БиХ, повезано са предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком, тачније процесом који се управо пред овим Судом води против њега.

О детаљима ове акције, хапшења Дебевеца и Мехмедагића, јавност уредно обавјештава министар безбједности БиХ, Ненад Нешић, док је јучерашње саопштење из Тужилаштва БиХ, потписао лично главни државни тужилац Миланко Кајганић, иначе је пракса да то чини портпарол.

Иначе, у септембру ове године шеф бх. дипломатије и предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић казао је у Прессингу како су током преузимања фирми од бивших кадрова власти открили бројне злоупотребе.

Највише су забиљежили у ОБА БиХ гдје је било, како каже, стотине случајева злоупотребе прислушкивања особа, од политичара до новинара.

“Знам да су користили дупле картице, да су могли лажирати вашу, моју картицу и преузети наше позиве и смс поруке”, рекао је Конаковић.

Ове наводе експресно је тада демантовао већ бивши директор Мехмедагић.

(Н1)  

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

XXЛ

19.12.2023 13:10

Кајганицу лопузо па сто не ухапсис бају тј бурлу он је јавно признао да прислускује опозицију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

19.12.2023 13:19

Додо је рекао сам у скупстини РС да прислускује опизицију и засто и њега нисте ухапсили.Кајганицу ти кухас неку опасну кајгану јер си на страни Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

који

19.12.2023 13:26

ликови и ти су били министр и предсједник суда, шта ми онда хоћемо, Обала слоноваче има боље, Колумбија је мање корумпирана, постоје показатељи за то. Хоћемо у ЕУ, ни за 1000 година реално, политички, до 2030 најдаље. Бит ћемо усрана беба ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми,грађани

19.12.2023 15:58

Хоћемо хитне опозиве корумпираних политичара,судија,и свих из те загађене баре,затим хитно хапшење свих,без изузетка,одузимање свега што су опљачкали од народа и доживотну забрану обављања послова од јавног интереса!!!

Name

Луле

19.12.2023 13:57

Па зар, након свега овога, лик, након суспензије, поново може да руководи државним судом? Ваљда је за оваква дјела предвиђена вишегодишња казна. Васвија је политичка личност, јер је бииа чланица Алијиног кабинета, па је истјерали због шпијунаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.12.2023 15:15

И ста су цули, кад су прислускивали? Ко је за кога, и ко је против? Кога се мозе поткупити, да гласа за насе а против њихових? Ко свраца у коју амбасаду, за кога и против кога ради? А несто се и украде да се има, да нетратис време у будале. И у ЕУ је слицно, уцењују се, прислускију, би она прица како је канцеларка прислускивана, би и ниста. А тек ко је у ЕУ за Путина и против њега, то је тек посао, колико коста навијање, све се прислускује. Обицан свет нико ни да помисли прислускивати, каква им корис од насег наклапања, ми смо само мали делницари, стадо оваца које блеји, блрје и на звезде, и на све политицаре. Вазно је да их не гриземо, јер би их то болело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2023 15:48

Кад је Додик говорио да њега прислушкују, онда су сви у опозцији и опозиционим медијима у Републици Српској, као и сви редом у Сарајеву, говорили како Додик измишља и прави себи промоцију! Сад се испоставља да све што је у вези с тим говорио да је истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

19.12.2023 16:15

Трбали су мене прислускиват, уф, уф..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

20.12.2023 10:03

А бог те стасу радили па тоје дозивотна робија.

ОДГОВОРИТЕ