Ерупција вулкана на Исланду изазваће хаос у Европи

На југозападу Исланда ноћас је еруптирао вулкан након вишенедјељних интензивних земљотреса, саопштио је метеоролошки завод те земље.

Свијет 19.12.2023 | 12:17
Ерупција вулкана на Исланду изазваће хаос у Европи

Четврту ерупцију вулкана у претходне три године у овој земљи најавило је око 800 земљотреса тог дана. Око 4.000 становника града Гриндавика у близини кога је лава избила евакуисани су.

Званичници на Исланду упозорили су прије четири дана да је вјероватноћа вулканске ерупције “висока” пошто се настављају бележити стотине земљотреса у последњих неколико сати. 

Метеоролог Иван Ристић истакао је да ће се и у Србији на неки начин осјетити посљедице ерупције. Он је навео и да је никада већа активност вулкана на земљи, и да су све очи упрте у Италију, гдје се чека активност супервулкана, који је веома опасан.

– Дошло је до ерупције на Исланду, али у том градићу више нема људи. Исељено је око 4.000 људи, јуче се десило 800 земљотреса за један дан, што је и најавило ерупцију. Тај дим иде у атмосферу и то је повезано и са метеорологијом. Јаки вјетрови сјеверозападни иду ка Европи. Доћи ће и до нас, па ћемо ми имати смог доле, а вулкански пепео горе – каже Иван Ристић.

Још увијек нема података која је висина и снага ерупције и да ли ће доћи до блокирања авио саобраћаја, каже метеоролог Ристић.

– Дим иде баш у дио гдје лете авиони и постаје опасно. Тамо више није могло да се живи до испарења, захваћен је огроман регион, сви су морали да се иселе – каже метеоролог Ристић.

Активност земље је на историјском максимуму, каже метеоролог Иван Ристић. Осим земљотреса и ерупција вулкана, очекују нас и велике климатске промене.

– Ми губимо зиму, а љето се невјероватно шири. Најављује се да ћемо имати љето од маја до октобра. Све је повезано и са земљотресима и вулканима. Сви вулкани су активни, имамо рекордан број земљотреса на планети. Италија је најопаснија, ту је супервулкан, који се буди на хиљаду година. Сада је 900. година, очекује се у наредних 100 година да еруптира – каже метеоролог Иван Ристић.

(Блиц) ФОТО: АП/БРYЊАР ГУННАРССОН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Грађанин

19.12.2023 12:33

Са ерупцијом гријехова људи овако се природа побуни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требор

19.12.2023 23:10

Европа ће дисати смога или ствога још се незна

Name

Јоја

19.12.2023 13:29

Е цу и у европи ... има Бога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риxон

19.12.2023 13:49

Маске и јод спремити хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

19.12.2023 13:52

Европа це удисати смога хахаха

ОДГОВОРИТЕ