Радници зеничког "АрцелорМиттала" прекинули штрајк

Самостални синдикат и менаџмент компаније АрцелорМиттал Зеница (АМЗ) данас нису потписали нови колективни уговор, за који су све услове усагласили у петак.

Босна и Херцеговина 18.12.2023 | 14:17
Радници зеничког "АрцелорМиттала" прекинули штрајк

Међутим, сви радници који су били у генералном штрајку, од јутрос су на својим радним мјестима потврдио је предсједник Синдиката АМЗ Рашид Фетић. Он напомиње како је менаџменту потребно вријеме да договор “преведу на енглески”, али да нема више ништа спорно.

–Договором од петка стекли су се сви услови за прекид генералног штрајка који је почео 20. новембра, а јутрос је званично и прекинут те су сви радници на својим радним мјестима. Ми очекујемо до краја седмице потпис новог колективног уговора, али више ништа нема спорно – каже Фетић.

Он се нада да ће до краја године бити обновљена и производња у АМЗ, јер су прије него су радници и ступили у генерални штрајк, због неповољних услова за пословање, из компаније обзнанили како обустављају радове свих департмана, осим “Енергетике” и “Коксаре” те дијелом “Саобраћаја”.

-Требаће неко вријеме да се припреми Висока пећ за производњу. Обустављен је и рад ‘Ваљаонице’, ‘Челичане’, ‘Агломерације’ и ‘Техничке контроле’ – напомиње Фетић.

Жељезне руде, додаје, има довољно на складишту па није сигуран да ће допремање нових количина руде из приједорске компаније АМЗ-а почети прије половине јануара наредне године.

У петак је договорено је како ће свим радницима, уз децембарску плаћу, у јануару наредне године бити исплаћен бонус од 2.520 КМ, затим топли оброк у износу од 7,5 КМ, обрачунат ретроактивно од 1. јуна ове године, као и разлика исплаћена уз децембарску плаћу.

(Фена) Фото:Фена/Архив

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бих

18.12.2023 14:46

То исто треба да имају радници у републици српској који испоручују руду за нормалан рад у жељезари

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Рс"

19.12.2023 09:24

То је све Босна И Херцеговина, друшкане!