Влада шаком и капом дијели милионе губиташима

Влада Републике Српске одлучила је пред крај године да из буџета дијели милионе марака и шаком и капом. Измијенила је листу приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција и дала предност јавним предузећима која годинама не послују позитивно. 

Република Српска 17.12.2023 | 19:48
Влада шаком и капом дијели милионе губиташима

Влада Српске очигледно има, само њима знане, критеријуме како ће дијелити новчане субвенције јавним предузећима па је тако одлучила да то буду она која годинама послују са губитком.

Срећни добитници новогодишњих финансијских пакета су Жељезнице Српске које су добиле 20 милиона марака, Аеродроми Српске два милиона, а Поште милион. Министар финансија Зора Видовић се нада да ће ова јавна предузећа коначно кренути у боље пословање и да неће морати дијелити грантове. 

„Ја нисам задовољна лично што имамо те грантове али кад смо договорили реструктурирање Жељезница некад раније са Свјетском банком потписан споразум и речено је да ми морамо сваке године издвајати грант из буџета за Жељезнице онолико колико је то могуће док Жељезнице не буду у ситуацијиј да могу да послују позитивно“, каже Зора Видовић, министар финанасија Републике Српске.

Није Влада заборавила ни бању Мљечаница, коју води НПС-ов Дарко Бањац, па им је додијелила 7 милиона марака. У тој намјери их није спријечило ни то што је од самог почетка сумњива изградња здравствено туристичког комплекста а ни то што је у приједорском тужилаштву формиран предмет због јавних набавки Мљечанице. 

„Изненађује да се одобравају донација јавним предуећима по принципима који је неселективан. Давати грантове Шумама Жељезницама то је нешто што нема оправдања а кад би питали ЕУ комисију била би против тога јер то је преливање новца грађана у јавне фирме које не послују у стандардима и  квалитетима које се од њи очекују“, истиче Зоран Павловић, економиста.

О грантовима и раду јавних предузећа годинама се полемише и у Парламенту Српске. Опозициони посланици сматрају да менаџменти јавних предузећа, која негативно послују, морају бити санкционисани, а не награђени, док из владајуће коалиције кажу да су субвенције потребне за напредак рада предузећа.

„Јасно је да та политика сталних давања субвенција не рјешава ниједан системски проблем већ их само продубљује. Менаџмент тих предузећа који су дошли по партијској линији не интересује пословање и приходи влада им даје одређене гаранције и све то иде преко леђа грађана РС. Поставља се питање због чега се дају субвенције гдје се ти новци  и како троше“, каже  Небојша Вукановић, посланик Листа за правду и ред у НС РС.

„Није довољно рећи да је неко губиташ и да је потребно направити промјене него и тамо гдје нису губиташи анализирати да ли је то довољан ниво прихода и да ли раде ефикасно и да ли се може већим радом остварити боља добит“, каже Срђан Тодоровић, посланик СП у НС РС.

Да су највећи привредни губиташи у БиХ управо јавна предузећа, отворено је прије неколико година писао у својој анализи и Међународни монетарни фонд. Они су израчунали да је збирни дуг 550 државних предузећа у БиХ - скоро осам милијарди марака. 

(БН) Фото: Влада РС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

хиихихихи

17.12.2023 20:12

То Влада у свари дјели паре сама себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја вјерујем

17.12.2023 20:27

Пошто су сваки дан раскринкани и разоткривене сада покушавају преко тих јадника доћи до народнога новца жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако само тако

17.12.2023 20:33

Народ је глуп ,требаму козу скинути кад незна за себе,а фала богу ова власт само пљацка јер мафија води све ресурсе Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се

17.12.2023 21:13

Само глупо и примитивни народи за водје бирају јос бахате, некултирне лоповцине да њима влсдају. Срби су кметовска нација, поданицки лоповски менталитет, полуптимитивни народ у Европи, гдје култоролоски не припада. Имтелектуална елита не постоји, институције не постоје, само префрогане сељацине огрезле у лоповлуку. Зене сведене на ново проститутки или пацемица. Примитивизам невидјени.

Name

Фочак Р. К.

17.12.2023 20:48

Ово је нормално. Српска је двије деценије прћија банкротмајстора Милорада Додика. Свака му фирма пропала, све са Републиком Српском којој је он најгори карцином. Надати се да неће успјети дотрчати до авиона који турира да би се извукао. Као ни његова пашчад. Није фукара из Лијевча проблем Шмита већ обичног српског домаћина из Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

17.12.2023 21:22

Оцете икад отици нестати ко вас јос слуса И гледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Www

18.12.2023 07:55

Отићи ће,ако се ови ошамућена,затупљени грађани икада пробуде,што су минорне шансе...

Name

Бубана

18.12.2023 07:12

Јухуу, паре се дијеле тајкунима, уф, уф..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2023 07:20

У једној Швајцарској се суфинансирају жељезнице и градски превоз и треба ли шта даље говорити, а ви и даље настављајте са слуђивањем грађана у својим вијестима неби ли повећали своју зараду од медијског праћења а све преко леђа грађана које тобоже сажалијевате, веће сте ви зло од најгорих политичара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

18.12.2023 13:37

А у једној Швајцарској на железници су сигурно, као и код нас, запослени секташки режимски радници...