Вребају преваре: Опрезно са онлајн плаћањем

У протеклом периоду забиљежено више различитих превара и покушаја превара које се тичу злопупотреба платних картица грађана, упозоравају из МУП-а РС и позивају грађане на опрез.

Република Српска 17.12.2023 | 11:35
Вребају преваре: Опрезно са онлајн плаћањем

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апеловало је да грађани буду додатно опрезни приликом куповине на интернету и онлајн плаћања платним картицама.

Најчешћи начини вршења ових превара су да грађане контактирају у вези са куповином артикла који продају путем онлајн платформи, а извршиоци ових кривичних дјела представљају се као потенцијални купци артикла.

Након што ступе у комуникацију са грађанима, шаљу им линк за крађу личних података, у који грађани треба да унесу податке са своје банковне картице, а након што прибаве податке, извршиоци са картица грађана врше неовлаштене новчане трансакције, саопштено је из МУП-а.

Такође, приликом куповине путем интернета, код некредибилних и непровјерених онлајн трговаца, грађанима се често шаљу слични линкови, чији је циљ, такође, крађа личних података.

Ови линкови најчешће су креирани тако да у себи садрже назив неке од поштанских сервиса за доставу са подручја БиХ, како би се грађани обманули и помислили да на тај начин плаћају доставу или примају новац за продају артикла.

МУП упозорова грађане да штите личне податке, те да приликом куповине путем интернета буду опрезни гдје врше куповину, да је обављају код провјерених и познатих продавача, а да прије било каквог плаћања изврше додатну провјеру у погледу безбједности плаћања.

Уколико постоји сумња да су подаци са банковне картице компромитовани, о томе је потребно у што краћем року обавијестити банку која је издавалац картице и полицију, додаје се у саопштењу.

(Срна) ФОто:  ОЛX.БА/ПРИНТСЦРЕЕН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЕУ

17.12.2023 12:49

Исто тако раде и у ЕУ,гдје вас достављач обавјестава да це вам се пакет који сте наруцили(а нисте наруцили) вратити јер нисте навели тацну адресу.И сад тразе да отворите линк и дате нове податке.Немојте те линкове отварати,бришите те поруке одма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

17.12.2023 12:54

Ма дај какве су ово глупости, ко јос код нас плаца робу прије него је добије. Ако сте уплатили, нек су вас и преварили, кад сте овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

17.12.2023 15:31

Управо тако, ове чак неби требало ни кривично гонити, "клијенти" сами оставили податке и новац уплатили добровољно, нема никакве разлике када одеш у кладионици или коцкарницу и прокоцкаш, а ту те нико није преварио, а ови као варају !