Како се и кад „бира“ сурогат мајка и колико кошта

Рођење детета многи сматрају једним од животних приоритета. Међутим, у случају да жена није у стању да издржи трудноћу до термина порођаја, једна од могућности је гестацијско сурогат мајчинство. За овај начин добијања потомства, који у Србији није законски регулисан, а у иностранству кошта десетине хиљада долара, одлучиле су се и бројне јавне личности.

Србија 17.12.2023 | 10:54
Како се и кад „бира“ сурогат мајка и колико кошта

Гестацијски носилац или сурогат мајка је жена која носи и рађа дете за пар или појединца. Током процеса, стручњаци најпре стварају ембрион оплођењем јајних ћелија жене која ће бити мајка, или од донорнке јајне ћелије – сперматозоидима мушкарца који ће бити отац, или оног који је донор тог материјала.

Пошто сурогат мајка не обезбеђује јајну ћелију, она није генетски повезана са дететом.

„Сурогат мајчинство је опција за људе који заиста желе да буду родитељи, али су се суочили са проблемима”, каже др Емре Сели, репродуктивни ендокринолог и специјалиста за фертилитет при Јејл Центру за плодност у САД, у коме се гестацијско сурогат мајчинство самостално – или у комбинацији са донацијом јајних ћелија, реализује више од 20 година.

Након свеобухватне медицинске процене, стручњаци из Центра утврђују да ли је особи или пару потребан гестацијски носилац. Како у Центру наводе, носилац се може препоручити у следећим случајевима:

-Када жена нема функционалну материце

-Код жена које имају стечене поремећаје због којих њихова материца није погодна за трудноћу, као што су екстензивни фиброиди или ожиљци на матерничкој шупљини

-Код жена које имају здравствено стање које их доводи у значајан здравствени ризик ако затрудне

-У случају да жена има историју поновљеног губитка трудноће

-За сурогат мајчинство су такође заинтересовани истополни мушки парови, али и појединци.

Кораци у проналажењу сурогат мајке

У Центру за плодност Јејла, први корак је консултација са програмским саветником. Ту заинтереовани добију све неопходне информације о свему што је укључено у комплетан процес, укључујући едукацију о процесу проналажења сурогат мајке, врстама потребних скрининга, протоколима лечења и трошковима програма. Саветник са заинтересованима такође разговара о социјалним и психолошким аспектима гестационог сурогат мајчинства.

Следећи корак за потенцијалне родитеље је посета лекара Центра за плодност Јејла због медицинских консултација. Тај састанак укључује свеобухватан опис процеса сурогат мајчинства, као и темељну процену и преглед медицинске историје будућих потенцијалних родитеља, лекарски преглед и дискусију о могућим нежељеним резултатима и медицинским компликацијама.

Гестацијско сурогат мајчинство може бити компликовано, па у Јејл центру важи правило да парови који бирају гестацијског носиоца, сарађују са одабраном агенцијом и да доставе потписан уговор пре почетка читавог процеса.

Улога агенције укључује идентификацију потенцијалне сурогат мајке и успостављање правних споразума између страна. Заинтересованим странама, Јејл центар даје листу препоручених агенција.

Према програмској саветници, др Дороти Гринфелд, „већина сурогат мајки жели да будући родитељи буду укључени у праћење трудноће“

„Због тога увек говорим будућим потенцијалним родитељима да треба да имају у виду место живљења и спремност да евентуално – често и далеко путују“, додаје Гринфелдова.

Иако су плаћене за своје услуге, већина гестацијских сурогат мајки има алтруистичке мотиве и уживају у трудноћи. У уговору постоји одредба о очекивањима сурогат мајке у погледу контакта након рођења бебе. Често желе могућност да повремено пошаљу или добију празничну честитку или нешто слично”, испричала је др Гринфелд.

Скрининг сурогат мајке

Особине сурогат мајке прописане су у САД, и налазе се у смерницама Америчког друштва за репродуктивну медицину (АСРМ). Требало би да то буде здрава жена старости између 21 и 42 године (пожељно је да је млађа од 35), са историјом нормалне трудноће и порођајима без компликација.

Центар за плодност Јејла такође захтева да сурогат мајке имају индекс телесне масе мањи од 30 (пожељно мање од 27) и да нису имале више од два порођаја царским резом.

У Јејл Центру за плодност додају да у улози сурогат маје може да се нађе и пријатељица или члан породице особа које желе да постану родитељи, али под условом да та жена испуњава наведене смернице.

И овде се прво све – проба

Када се пронађе потенцијална сурогат мајка, креће се са медицинским проценама и прописаним третманом.

Процена укључује детаљан медицински и психолошки скрининг од стране медицинског особља, као и консултације са стручњацима из области матернално-феталне медицине.

Сурогат мајчинство је опција за људе који заиста желе да буду родитељи, али су се суочили са проблемима
Гестацијски носилац ће такође проћи лажни (или пробни) циклус трудноће уз помоћ специјалних медикамената.

Сврха лажног циклуса је да се процени „одговор“ слузнице материце на унете материје, што помаже да се материца припреми за имплантацију правог ембриона.

У зависности од здравственог стања пара, јајне ћелије ће или бити дониране од стране мајке или од друге жене – донора. Слично томе, сперматозоиди могу бити коришћени од будућег оца или донора. Потом се врши оплодња јајних ћелија, а ембрион се уноси у сурогат мајку која треба да изнесе трудноћу до краја.

„Након трансфера, који радимо у нашим канцеларијама, пратимо сурогат мајку током 10 недеља док не чујемо прве откуцаје бебиног срца. Од тог тренутка, она може да даље редовне контроле врши код свог гинеколога-акушера“, објашњава Гринфелдова.

Иначе, законски уговор о комплетном процесу је неопходан за обе стране – предвиђене родитеље и њиховог гестационог носиоца, пре него што се настави са процедуром.

Колико све то кошта

Према подацима агенције за сурогат мајчинство са седиштем у САД „Сенсибле Суррогацy“, просечна цена процедуре је између 60.000 и 80.000 долара.

„Типична сурогат мајка у Сједињеним Државама зарађује од 50.000 до 60.000 долара и то се плаћа у месечним ратама. Такође добија још 5.000 до 10.000 долара у виду разних бенефиција. Сурогат мајке са јединственим квалификацијама (као што су живот у Калифорнији или претходно искуство) често добијају додатних 10.000 долара или више”, наводи се на сајту Агенције.

Неке сурогат мајке такође захтевају додатне бенефиције укључујући одећу, превоз, надокнаду за кућне трошкове и још много тога.

Ипак, као и у Јејл центру, где кажу да велики број сурогат мајки заправо ужива у овој врсти другог стања, и у овој агенцији наводе а да, осим финансијских награда, „многе жене сурогат мајчинство доживљавају као велико задовољство, јер тако помажу паровима без деце”.

Познате личности којима је потомке донела сурогат мајка

Певачица Марија Шерифовић објавила је да је добила сина, а како београдски медији наводе трудноћу је изнела сурогат-мајка.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Марија Серифовиц (@серифовиц)

Једина српска победница на „Евросонгу“ поделила је на Инстаграму срећну вест и прву фотографију сина Мариа.

Парис Хилтон (42) и њен супруг Картер Реум су у јануару захваљујући сурогат мајци добили сина Барона Хилтона Реума.

„И да имам 20 година, опет бих користила сурогат мајчинство. Све то ми је трауматично, али толико желим породицу. Порођај смрт су две ствари које ме плаше више од свега на свету", објаснила је тада Парис.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Парис Хилтон (@парисхилтон)

 

И Ким Кардашијан се после две компликоване трудноће и обољења плацента ацрета, одлучила за сурогат мајку и тако добила треће и четврто дете са сада бившим супругом Кањеом Вестом.

Звезда серије Секс и град глумица Сара Џесика Паркер и њен супруг Метју Бродерик добили су близнакиње захваљујући сурогат мајци.

Добитница Оскара Никол Кидман, и њен супруг музичар Кит Урбан, помоћу сурогат мајке, добили су друго дете. Глумица је рекла тим поводом, да је нашла „најдивнију жену на свету" која јој је помогла.

(РТС, YАЛЕМЕДИЦИНЕ.ОРГ, СЕНСИБЛЕСУРРОГАЦY.ЦОМ) Фото: ББЦ Илустрација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

17.12.2023 11:51

Све је могуце у 21 столецу. Сурогат маме је имала и Украјина, цак мислим да је то било угурано у неке законске оквире.На поцетку рата су биле објављене фотке децице у колевкама, која цекају да се по њих додје. Где су сад та децица? Цовек огромно тога направи добро, али цовек у исто време направи и много тога сто ну није на цаст. Ста друго реци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Случајни пролазник

17.12.2023 12:41

Шта си мислио рећи?

Name

РЕ

17.12.2023 14:44

МИСЛИО ЈЕ РЕЦИ ,ЦИСТИ САТАНИЗАМ. СВЕ СУПРОТНО ОД БОЗИЈЕГ БЛАГОСЛОВА.

Name

РЕ РЕ

17.12.2023 16:09

Управо то. Ко зна шта се још спрема овој јадној цивилизацији која прихвата без задршке све што је снадје.