Ниске алиментације: Како суд заборави интерес дјеце?

Развод родитеља је увијек стресан како за саме партнере, тако и за њихову дјецу. Али тај процес постаје још стреснији када дође до суда гдје почиње правна борба за одређивање детаља међу којима је и висина алиментације коју плаћа један од родитеља.

Босна и Херцеговина 16.12.2023 | 11:52
Ниске алиментације: Како суд заборави интерес дјеце?

Много је случајева у којима се разведени партнери не могу договорити око висине износа алиментације, а често родитељ с којим остане дијете и након судског поступка добије минималан износ који не може представљати значајну помоћ у издржавању дјетета.

Неријетко, без обзира на имовинско стање и висину примања мјесечан износ алиментације не износи више од 150 - 200 КМ. О томе зашто се то дешава и да ли је сам закон заслужан за такву праксу разговарали смо с адвокатом Неџадом Бећом.

Он је за Клиx.ба појаснио да је суштина свега тога јер је суд тај који у пракси одређује такве алиментације.

"Породични закон је основни закон који уређује то питање. Ради се о поступку у којем странке не могу диспонирати, већ о поступку који се води у најбољем интересу дјетета. Ако је пар закључио да не може више живјети заједно и одлучио да се разведе, има право то урадити. Међутим, не могу трговати дјететом и своје интересе добијати преко дјетета. И ту наступа суд да заштити најбољи интерес дјетета", рекао је.

Према породичном закону, федерални министар социјалне политике и рада доноси и објављује просјечне потребе издржаване особе једном годишње.

"Министар објави колико особа која се издржава у просјеку треба мјесечно новца да би задовољила све своје потребе. Ако су родитељи разведени, онај родитељ који не живи с дјететом плаћа алиментацију и требало би да је у том износу који задовољава његове потребе. У пракси се дешава да судови полове тај износ и кажу: 'Њему треба 300, али он је код мајке, нек мајка да пола'. А у принципу мајчин допринос (или очев уколико је дијете код оца) је тај што се он брине о дјетету 0/24 сата и задовољава све друге његове потребе јер објективно за 300 марака не можете се најести, напити, отићи у школу. То је први проблем", рекао је.

Бећа је казао да други проблем јесте што суд врло често неће да се упушта у истраживање те имовине нити хоће у потпуности да задовољи тај принцип "у најбољем интересу дјеце" који се тумачи тако да ако је дијете до 18 година, онда отац мора искористити све могућности да би обезбиједио њему средства.

"Оно што је пристуно у судској пракси, јесте да се одређује износ од 150 - 200 марака, врло врло ријетко 300, и да се занемарује та чињеница, односно обавеза родитеља да учини све што може да допринесе том издржавању", рекао је.

Трећи проблем јесте што ти процеси трају врло дуго. Како је казао Бећа, неки разводи су двије до три године условно речено стари, а нису окончани.

Ако брачни пар жели да се разведе, има два начина. Један је споразумни развод и то се врло брзо заврши у року од три до четири мјесеца. Међутим, ако се пар не може договорити с ким ће остати дијете, колико ће га други родитељ виђати, висину алиментације, а све то касније мора исконтролисати суд, онда муж мора тужити жену или жена мужа. А кад суд донесе пресуду, обично се неко жали и то траје по двије-три године у Сарајеву и то је велике проблем.

"Рјешење је да свако ради свој посао. Да центар за социјални рад допринесе заштити најбољег интереса дјетета и да суд уложи додатни напор који је потребан у тој врсти поступка. Има стварно одличних примјера, али има и оних 'наших'", рекао је.

Бећа је поручио да је закон базиран на Европској конвенцији о правима дјетета која каже: све се ради у најбољем интересу дјеце.

"То има и у закону, а да нема, примјенивала би се и Конвенција. Прописана је процедура цијела онако како треба. Не можемо ми трговати дјететом јер је суд тај који одређује, а који би требао преузети мало актвнију улогу у таквим процесима, као и центар за социјални рад", закључио је.

(Клиx.ба) Фото: СХУТТЕРСТОЦК

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ја

16.12.2023 12:09

... Има их, па им и 400, мало... Плус све обавезе, друге(одјећа, обућа, спортови... Екскурзије.... Зависи, колико која избори на суду. Очеви су шкрти, тврдим. А има мајки, које би да и њих неко, доживотно издржава. Све у свему, дјеца су, нажалост, колатерална штета, а брак је прецијењен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

16.12.2023 12:37

Засто дајете некаквим хранитељима 700 марака па боље дајте његовим биолоским родитељима и неце бити проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

16.12.2023 12:47

Најбољи интерес дјетета је да има оба родитеља. Доста жена искористи мушкарце само због дјеце... А ко ће мени да плати душевну бол што остадох сам ко пањ. Не мојом кривицом,једноставно жени се више не живи са мном....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Море марс

16.12.2023 13:05

Најбоље да зентурацама дају 500 марака, а људи имају плату 800 или 1000.А свака друга хоце развод и нерад, мало са стране да се јебуцка и јос да јој неко плаца. Зато је породица и пропала, све отисло у п.м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

16.12.2023 19:22

Мистерија је како неко као ти уопсте надје довољно наивну зену да се уда за њега. Није мистерија засто би се свака зена развела од тебе, јер си неваспитани, затуцани зеномрзац. Није породица пропала, пропали су људи који покусавају да створе породицу а нису довољно ментално развијени да схвате да је за опстанак породице неопходно медјусобно постовање и труд обије стране. Код нас мускарци направе дијете а неце да промјене ни једну пелену, па се онда питају засто им зене у разводу одузму дјецу... зато сто велика вецина, осим у биолоском смислу, уопсте не знају ста знаци бити отац.

Name

Градјанин

16.12.2023 14:14

Центар за социјални рад у Бн је катастрофа. Замислите да су оцу одредили висину алиментације од 1000е за двоје деце претсколског узраста?! Мајка казе да им толико треба, они потврдили, након њих и суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Нусиц

16.12.2023 14:33

На овим просторима породица никада није нормално функционисала. Они које тврде да је некада било супер, оцито немају појма о зивоту. Зена је била власниство а мускарци најцесце пијандуре и клосари. Нису се разводили, јер зена није имала куда а мускарац није могао поднијети да га царсија оговара. Данас, вецина зена трази спонзоре а вецина мускараца другу мајку. Нема ту брака ни у траговима, јер је народ заостао и социјално неразвијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја,

16.12.2023 15:02

Овде су мускарци застицени; као поларни медведи.Е да су у уреденим дрзавама; видјели би свога бога.А једног дана бице и то.хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

17.12.2023 18:09

Треба судије и центар казнити за мале алиментациј.

ОДГОВОРИТЕ