Како је БиХ постала уточиште окорјелих криминалаца?

Окорјели криминалци, углавном из земаља регије, често се крију у БиХ, а разлози су вишеструки, па се тако, између осталог, вјерује да они сматрају да ће теже бити лоцирани због недовољне сарадње између наших полицијских агенција.

Босна и Херцеговина 16.12.2023 | 09:56
Како је БиХ постала уточиште окорјелих криминалаца?

Други узрок је, по свему судећи, двојно држављанство које неки од њих имају и у оваквим случајевима користе.

У БиХ су се, подсјећања ради, до сада скривала бројна лица са потјерница, укључујући и чланове озлоглашених мафијашких кланова, а најсвјежији примјер забиљежен је прије неколико дана, када је овдје ухапшен Младен Самарџија, један од најтраженијих европских бјегунаца, који има држављанство БиХ и Словеније.

Из саопштења Еуропола, које се односи на хватање Самарџије, може се закључити о колико је "крупној риби ријеч". Био је, како се истиче, осумњичен као наводни вођа међународне организоване криминалне групе која се бавила трговином кокаином и хероином у Европску унију, БиХ, Црну Гору и Србију.

"Ухапшену особу траже словеначке власти и под истрагом је због трговине дрогом и прања новца. Власти вјерују да је осумњичени регрутовао саучеснике и обезбиједио им возила са намјенски направљеним скривеним преградама за превоз и продају кокаина и хероина. Потом би зараду опрали куповином некретнина и луксузних возила. Током оперативних активности, органи реда заплијенили су дрогу, оружје и муницију, телефоне, возила, електронску опрему и више од 120.000 евра у готовини", саопштено је из Еуропола.

Армин Кржалић, професор на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, каже да, ако посматрамо земље са аспекта безбједности,  оне које разара корупција, а судство је тромо, добар су магнет за људе који се баве противзаконитим радњама.

"Не треба заборавити ни аспект БиХ по питању двојних држављанстава, која омогућавају одређеним особама, које су оптужене, да дочекају или не дочекају пресуде, већ оду и слободно се шетају у другој држави", рекао је Кржалић у изјави за "Независне новине".

Стручњак за безбједност Радислав Јовичић истиче да је ријеч о питању за размишљање, а то је како баш овдје - на подручју Бањалуке или Источног Сарајева, бивају лоцирани представници криминалних група.

"Да ли је то због двојног држављанства, иза којег се крију криминални људи, или је због одређених слабијих размјена информација на међународном, регионалном или унутрашњем нивоу, то је већ питање за безбједносне службе у БиХ", казао је за "Независне новине" Јовичић, који је и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

Новинари који прате ову област кажу да безбједносне агенције у БиХ морају јаче и брже сарађивати. Такође је, додају, неопходна бржа комуникација с полицијским агенцијама у државама регије. То све, како истичу, даје простора криминалцима да се дуже вријеме крију на овим просторима, а што они обилато користе.

Борка Церић, новинарка црне хронике у "Дневном авазу", такође примјећује да се највећи број криминалаца, углавном из земаља регије, обично крије у БиХ, а један од разлога је двојно држављанство.

"Криминалци то обилато користе, јер добро знају да наша земља не изручује своје држављане. Управо је Младен Самарџија, који је ухапшен на Јахорини, користио двојно држављанство да се крије у БиХ од прогона у Словенији", нагласила је Церићева у изјави за "Независне новине".

Тачно је, додаје она, да постоје међудржавни договори о изручењу, али се они морају редефинисати како би се спријечиле злоупотребе.

"Друго је повезаност криминалних група у регији с групама у нашој држави. Познато је из ранијих случајева, али и најновијег када су ухапшени Србијанци Душко Јовановић Гиба и Дарко Дуловић, да криминалци врло лако долазе до кривотворених бх. докумената. 'Кавчани', 'шкаљарци', 'земунци', након почињених злочина, врло лако прелазе наше границе, које су и даље веома незаштићене и то је један од проблема. Осим тога, у БиХ је видљив проблем у размјени информација, нарочито између ентитетских  министарстава унутрашњих послова", навела је Церићева.

(Независне новине) Фото: МУП РС

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Па

16.12.2023 10:05

Каква сума, такви зецеви..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МитоТе

16.12.2023 10:07

Мене још не дирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx Роцкатанскy

16.12.2023 10:13

Спрега политике, полиције и криминала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

16.12.2023 15:06

Није то више ни спрега криминалаца и полиције. Све безбједносне институције, правосуђе и политичке структуре су криминализоване. Покушајте наћи једну институцију у РС_у и у ФБиХ да се не хапсе јихови људи. Читава држава је криминализована. То нам је постала реалност, а јавности природно.

Name

агент

16.12.2023 10:17

Разлог је што су власти криминалне па их они купују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2023 10:40

Шта каже бурле борцима РС гдје је постао свјетски милијардерски тајкун, ако нећете то што вам дајем узећу вам све што дајем до сада са својим вјечитим папцима бораца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

16.12.2023 13:22

рекао је давно ко не гласа за њега, јешће коријење, а дође зао вакат па једе народ коријење и сув хљеб а ОБЕР ЛОПОВ 7 МИЛИЈАРДИ УКРАДЕ, ДО САДА.

Name

ТЕШКО НАМА

16.12.2023 10:50

Имамо ми довољно лоповлука у РС и цијелој БиХ и без тих што се овдје скривају. А зашто се баш код нас скривају то јесте лагодно живе и слободно се крећу то питајте наше власти. Док на челу СИПЕ не буде неко одговоран па макар био и странац нема од нас ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

титов безбедњак

16.12.2023 10:50

Како двојно, тужиоци, судије, полиција и главни дио режима контролише мафија светска па дилети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дракси

16.12.2023 10:53

Па нормално да криминалци иду тамо гдје су им водје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.12.2023 10:59

Главни разлог је криминална власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

16.12.2023 11:06

Мафијашка власт, скрива мафијаше, па ваљда је то нормално? Хапси их када их на то примора Еуропол, или када постану конкуренција лоповима на власти. Јахорина, Бања Лука, Бијељина, Требиње, рај за мафијаше, криминалце и муфљузе свих врста. Највећи криминалци су ипак ови на највишим позицијама, њих штити "закон".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна територија

16.12.2023 12:14

Крцата са лоповимааа разних бојааа!! То се види на сваком кораку ове јадне и напацене земље!!! Од ратних профитераа лоповске приватизације која је поцелаа 1990 године и трајее до данас па корона пљацка домаци лопови умрезени са бјелосвјетским харају на ивим просторима заробили све дрзавне институцијееее! Урусили систем! Предратни голаци сад милионери милијардериии изнад закона! Само Европски Тузиоци Европдке Судије ови ивдје су сви корумпирани!!!! Зло невидјено!

Name

Ре

16.12.2023 13:21

Треба под хитно укинути сарадњу са Еурополом и прогласити то виталним интересом, да људи могу узивати у благостању

Name

Пм

16.12.2023 11:43

Криминалци у овој земљи све дјеле са насим политицарима.Новац,сигурност ,па цак и зене.Сигурно је био добар друг са Тегелтијом......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

16.12.2023 11:43

Оцел бит опет оно неко случајно присао додику па се руковао и сједио са њим за столом То је сва наса власт повезана са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен4

16.12.2023 11:59

Ма није то слуцај само код нас ево И по Хрватској И Србији се крије или цак јавно наступа безброј криминалаца И ратних злоцинаца а задњи пример је онај педофил који сад зиви у Хрватској а да неговорим колико их Србија скрива па И оне злоцинце сто убисе на Косову полицајца цак су били И хваљени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно гледано

16.12.2023 12:13

Разумљиво је да бјеже криминални у земљу гдје је највише црнолистаса у власима и закон и Устав земље се не постује, потковани на високим функцијама свак вуце на своју страну а народ радан и вриједан оде на запад да тражи мир и сигуран живот за породицу. Анархија влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад је БиХ

16.12.2023 13:02

Кад је у негативном контексту, писе се БиХ а инаце је само РС..цццц..Колико видим по именима, криминалци из "регије" су ниједан Хрват, понеки Босњак а вецина из Срби сто из Србије, сто из РС- и крију се претезно у РС! Мозда " боли" али писем цињенице. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбассдор

16.12.2023 13:45

Режим их је привукао јер дијеле 50 50

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трампо

16.12.2023 14:11

Границе су шупље буквално,приватник,бизнисмен можеш да радиш шта хоћеш....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

16.12.2023 14:20

Није БиХ њима дала уточиште, већ се ради о домородцима,стим да понекад наврати и пријатељ из неке државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

16.12.2023 23:00

Свима је рудоња дао азил, пошто сви раде за њега........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опааа

17.12.2023 03:46

Питање за милијардера Грбавог,није за биједу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

17.12.2023 06:48

А јел проблем укинути имунитет двојног држављанства, наравно да није..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.12.2023 08:04

Да се ради на откривању на изруцивању криминалаца у Бих И ОТКРИВАЊУ и працењу стања у земљи не би било ни криминала нити би кримос утоцисте тразили у Бих имате медј уговоре Бих па радите

ОДГОВОРИТЕ