Мистерија дуга 6 година ријешена случајно

Британски тинејџер који је наводно киднаповала његова мајка пре шест година побегао је преко Пиринеја након што је она најавила планове да га одведе у Финску, саопштила је француска полиција.

Свијет 16.12.2023 | 07:13
Мистерија дуга 6 година ријешена случајно

Алекс Бати (17) рекао је возачу у пролазу "треба ми будућност" након што је пронађен у забаченом делу југозападне Француске у раним јутарњим сатима у среду, са само скејтбордом и 100 евра у готовини.

Француска полиција је у петак открила да је тинејџер, који је нестао на одмору у Шпанији са својом мајком Меланијом и дедом Давидом 2017. године, преживео помоћу онога што је налазио у пољима док је бежао преко Пиринеја.

Антоан Лерој, помоц́ник јавног тужиоца у Тулузу, рекао је да је Алекс шест година водио „номадски начин живота“ са својима мајком и дедом, који су били опседнути енергијом и соларним панелима. Верује се да је његов деда умро пре око шест месеци.

Тинејџер је рекао полицији да је живео у „духовним заједницама“ у Шпанији, Мароку и Француској откако је одузет од своје баке, његовог законског старатеља, у октобру 2017.

Лерој је рекао да је Алекс схватио да "ово мора да престане" када је његова мајка објавила планове да га одведе у Финску - али је рекао да није јасно да ли јој је младиц́ рекао да намерава да оде.

- Само је рекао да не жели да иде у Финску. Не знамо више о томе - рекао је тужилац.

- Имао је 100 евра код себе и покушавао је да стигне до Тулуза, а да није срео много људи. Зато је ноц́у путовао, а дању спавао.

Очекује се да ц́е се Алекс поново срести са својом баком по мајци, Сузан Каруаном, овог викенда након што је два дана провео у социјалним службама у близини Тулуза.

Бака, која је и даље његов законски старатељ, рекла је у петак да је била узбуђена када је сазнала да ц́е се он вратити куц́и.

- Невероватно је. То је невероватна прича. Невероватно је после свих ових година. У шоку сам, не могу да верујем. Разговарала сам с њим и он је добро - рекла је она.

- Једва чекам да га видим када се поново окупимо. Главна ствар је да је безбедан, након онога што би било огромно искуство за било кога, а не само за дете. Замолио бих да се нашој породици пружи приватност док пожелимо добродошлицу Алексу, како бисмо овај процес учинили што утешнијим - рекла је она.

Бати је имао 11 година када се није вратио са одмора у Шпанију са својом мајком и дедом, што је изазвало међународну потрагу. Њега је у среду у 3 сата ујутру шетао удаљеном области у региону Ауде возач достављача који је стао и понудио му превоз.

Возач Фабијен Ац́идини рекао је француским медијима у петак да је тинејџер првобитно рекао да се зове Зак и рекао да је "веома, веома уморан".

- Када се смирио, дао ми је своје право име и рекао ми да га је мајка киднаповала пре пет година - рекао је Акдини француској телевизији БФМТВ. Рекао је да му је Алекса рекао да је протекле две године провео у духовној заједници која је била помало чудна са његовом мајком, која је такође помало чудна, помало луцкаста.

- Рекао је: Имам 17 година. Треба ми будуц́ност. Тамо није видео будуц́ност за себе - испричао је возач.

Француски тужиоци рекли су да Бати није описао никакво физичко злостављање од стране своје мајке или деде.

Лерој је на конференцији за новинаре рекао да духовна заједница са којом је живео није „секта“, вец́ да је одвојена од стварности.

- Радили би на егу, постојао је рад на медитацији... Није било везе са стварним светом. Они су веровали у реинкарнацију - рекао је он.

Тужилац је рекао да је Алекс деловао „веома интелигентно“ и да је жандармерији дао детаљан извештај о свом животу у протеклих шест година, а да није могао да каже где је тачно живео.

- Изгледа смирено и на први поглед делује као нормална особа. После свих ових година проведених у животу на овај начин, сигуран сам да постоје психолошке последице... али он је изгледао као нормалан млади тинејџер.

Алекс је испричао полицији како су га од друге године, када је отац напустио куц́у, одгајале мајка и бака по мајци.

Са осам година га је мајка два пута одвела да живи у Мароку на неколико месеци, саопштила је француска полиција, што је изазвало сукоб између његове мајке и баке. Три године касније одведен је у Шпанију и никада се није вратио куц́и.

Полиција сада истражује где се налази његова мајка. Лерој је рекла да је можда отишла у Финску, како је и намеравала, и да за њом нема налога за хапшење француске полиције.

(Курир.рс/Гуардиан/М.М.Ц/Фото: ПРОФИМЕДИА)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хришћански нема шта!

16.12.2023 13:42

Толико је људи 1000-ма гинуло за ту секту звану хришћанство да би данас људи бјежали од њега. Неоеавдено од стране таквих људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2023 14:00

Ста си хтио реци, геније?!