Скупо плаћени ИЗИС опет заказао у домовима здравља

Скупо плаћени интегрисани информациони систем у здравству (ИЗИС) и даље задаје главобоље и пацијентима и докторима у Српској. Најновији проблем забиљежен је у Дому здравља Козарска Дубица у којем су пацијенте замолили за стрпљење уз образложење да је ИЗИС изузетно спор и да успорава рад љекара.

Република Српска 14.12.2023 | 16:24
Скупо плаћени ИЗИС опет заказао у домовима здравља

“Молимо вас да имате стрпљења због обавезног уношења података приликом прегледа у ИЗИС програм. Рад у овом програм је изузетно спор и самим тим успорава рад љекара”, наведено је у обавјештењу за које пацијенти тврде да се налазило у Дому здравља Козарска Дубица.

Ову информацију за ЦАПИТАЛ је потврдио и један од љекара из Дома здравља Козарска Дубица који није желио да му спомињемо име.

Рекао је да је ИЗИС успорен и да љекари једва прописују лијекове.

„ИЗИС сам по себи није лош, али је љекару потребно више од 30 радњи да изда најобичнију упутницу“, рекао је он.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске за ЦАПИТАЛ су потврдили да је у Дому здравља Козарска Дубица јуче било техничких проблема, али тврде да разлог није ИЗИС, већ лабораторијски систем овог дома здравља.

“Било је техничких проблема са њиховим лабораторијским системом, због чега је био успорен рад у ИЗИС-у” казали су у ФЗО РС.

Појаснили су да се ради о сервису Дома здравља Козарска Дубица који размјењује податке са ИЗИС-ом и да када тај сервис не ради како треба он “кочи” и рад комплетног ИЗИС-а.

“Дакле, није постојао функционални проблем са ИЗИС-ом, него сервисима појединих домова здравља Козарска Дубица, Требиње и Приједор, путем којих се размјењују подаци у ИЗИС-у. Проблем је у међувремену отклоњен, тако да је настављен несметан рад у ИЗИС-у”, наводе у Фонду.

С друге стране, директор Дома здравља Козарска Дубица Владимир Бабић тврди да је поменуто обавјештење фотомонтажа, да је све политички и да са ИЗИС-ом нема никаквих проблема.

“Све је то фотомонтажа вјерујте. Видите да на тој слици никакве позадине нема. ИЗИС функционише без проблема”, рекао је Бабић за ЦАПИТАЛ.

Међутим, наши извори тврде да се поменуто обавјештење налази и у Вибер групи Дома здравља и да га је послао њихов информатичар, тако да је сигурно аутентично.

Подсјећамо, Република Српска је на интегрисани информациони систем у здравству ИЗИС потрошила скоро 26 милиона марака, а прије његове успоставе обећавано беспријекорно, брзо и лако функционисање.

Међутим, од првог дана коришћења новог система појавили су се проблеми, љекари су се више пута жалили да им ИЗИС задаје главобоље и успорава рад, а ЦАПИТАЛ је раније писао да је љекару опште праксе потребан чак 81 клик да би пацијенту издао рецепт за лијек, упутницу, или заказао “магнет” или ЦТ, и то ако систем све те кликове прихвати и обради задате информације.

(Цапитал) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Не Контам

14.12.2023 16:35

Зар ова скаламерија није ту да убрза процедуре а не да их успорава ? Није ни чудо што штека, када се за вријеме радног времена гледају порнићи и улази у несигурне сајтове пуне вируса ! Да за ово чује Бил Гејтс ,неби вјеровао да има таквих кретена и идиота !

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКВА ДУБИЦА

14.12.2023 17:51

МА КАКВА ДУБИЦА. У ПРИЈЕДОРУ ЈЕ ЈОС ГОРЕ. УЗ ТАЈ ИЗИС ДОКТОРИ ПРИУЦЕНИ. МЕДИЦИНСКИ РАДНИЦИ С КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА И СНСД КЊИЗИЦАМА. ВЕЛИКА НАСА СРПСКА МЕДИЦИНА. КАКВЕ ГЛУПОСТИ.

Name

+

14.12.2023 16:38

Незналице, првенствено. Приучавали се сви, јер су страначки пацови. Стручњаке су гурнули у страну. И ово је начин, да се узме, још и још и још. Банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.12.2023 16:45

Зна ли неко имају ли у Ф БиХ ових проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

14.12.2023 16:45

ИЗИС СВАКОДНЕВНО задаје проблеме у СВИМ домовима здравља и по десетак пута дневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.12.2023 16:47

Дај те игору јос који милион да набави други систем Лоповске републике нема на Свијету Смидте смијени их све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лажите више

14.12.2023 17:12

Пацијенти у Козарској Дубици не могу добити рецепт за редовну терапију. Стално је правдање како су "испуцали" мјесечна средства и да вас могу наручити тек идући мјесец. Немојте ни помислити да тражите терапију за 3 мјесеца.Тако је годинама, док у БЛ увијек можете добити рецепт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионерка

14.12.2023 18:03

Исти проблем имају здравствене установе у Приједору и околним мјестима тј. Домовима здравља. Скупо плаћени системи, али па скоро бескорисни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

14.12.2023 19:18

У уторак у 10 часова сам био на прегледу на Хематологији УКЦ у БЛ. Пао систем, чекај сат времена, послије тога долази сервисер да пусти у рад љекаров компјутер. У сриједу долазим код свог љекара у Теслићу, поново пао систем, сестра каже да је ноçна мора радити са овим програмом. Хоће ли ико одговарати за овакво стање и уложених 26 милиона у несигуран програм. Сестра ми не може из меморије извадити налаз стар двије године. Обрисано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

14.12.2023 21:38

ИЗИС је у Дубици пао и прије цца двије седмице. Бабић прича приче, као да народ не види шта се дешава

ОДГОВОРИТЕ