Струка каже да је у Добоју урбанистички хаос

Члан Предсједништва Градског одбора Српске демократске странке Добој Марко Томић осврнуо се још једном на случај рушења некадашње зграде Општине Добој и изградању новог објекта, те пренио ријечи, како он наводи, „нашег Добојлије, пријатеља, али и савјетника дипл. инж. архитектуре Славена Цвијановића“.

Република Српска 14.12.2023 | 08:54
Струка каже да је у Добоју урбанистички хаос

Он је приложио и двије слике на којим се, како наводи, види изглед некадашње зграде општине прије рушења, као и однос новог објекта који се треба градити према околини.

„Жртва најновијег урбанистичког напада је зграда градске општине, која је везајући се уз парк један од симбола визуелног идентитета града. Рушење зграде градске општине и замјена са безличним пословним комплексом представљају директну пријетњу једном од најпрепознатљивијих дијелова града. Овај потез није само грубо игнорисање и оно мало историје и урбанистичког насљеђа што имамо, већ и погубно нарушавање визуелне цјеловитости града.“, наводи се у Томићевој објави на фејсбуку.

„Недавна изградња стамбено-пословног комплекса на мјесту некадашњег дома војске већ је задала снажан ударац идентитету града. Двије ламеле које су се винуле из тла као бетонски дивови нису само промијениле непосредну околину, већ су и разориле јединствену атмосферу коју је градски парк посједовао.“, истиче се у објави.

„Селидба административног центра из централне зоне града је апсурдна и бесмислена. Ово није само губитак урбаног идентитета, већ и корак уназад без икаквог рационалног образложења. Парцела гдје се планира нови административни центар, поред „нове“ цркве, нема ни трунку смисла и власт није ни покушала да оправда своје одлуке пред јавношћу.

Посебно је узнемирујуће да се не разматра очување зелених површина и дрвећа које краси парк и околину. Дрвеће које се ту налази преко седам деценија не смије бити занемарено и уклоњено. То није само питање немара, већ и директног напада на природни идентитет града.“, наводи се у овом осврту и додаје:

„Градска општина Добој, њен административни центар, мора остати тамо гдје је и сада. Нема изговора за уништавање онога што чини срце града. Од ове власти нажалост не можемо очекивати одговорност и пажљиво доношење одлука које ће чувати наслијеђе, идентитет и зеленило које чини наш град посебним. Ово није питање само урбанизма, већ је и борба за очување душе града која се непрестано уништава под притиском приватних интереса и корупције.“

(БН) Фото: Фејсбук

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Зизи

14.12.2023 09:42

А гдје није?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ттебавац

14.12.2023 13:23

Није тамо гдје нема нарко новца!Бања Лука,Добој,Јахорина…га имају у изобиљу

Name

А као

14.12.2023 09:48

У Бањалуци није?????? Па Зградољубиииии су обиљезили овај период за Историју!!! У анале! Ста се изградило ко је изградио и ко је коме продао тудјеее а као Својее ! Зградољубии оартијаси са својим прљавим тајкунима јахтама авионима камионима лимузинама ранцевима итд итд! Народ у нестајању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

14.12.2023 09:52

А ДОМ ЗДРАВЈА ЈЕЛ ИСТИНА ДА И ОН ОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

14.12.2023 09:56

Зива плацка и безвласце. Тајкуни владају А кадје Добој брањен и била изгибија на Петров дан нигдје тих тајкуна није било. Садсе однекуд појависе и све порусисе и опљцкасе а ми борци скоро да морамо ици на казан дасе хранимо и презивимо са 450.км..пензије и 90 км борацког за 4..ипо год. рата Срамота и брука стасе ради не само у Дибоју него у цитавој Реп Српс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

16.12.2023 18:16

Јесте,истина је да власт "планира" да руши и Дом здравља у Добоју!!! Па, народе, ,хоцете ли и ово да " допустите"??

Name

ММ

14.12.2023 10:01

Стета сто срудили Опстину. Дивљаци који новац имају.и тај нацелник опстине. Укинуте јос и тај дивни Парк,за мене сте многи будале. Селим се из Добоја у Бецањ. 🤯🤑🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је само Добој

14.12.2023 10:28

Није боље ни код нас у Бијељини. Приватни тајкуни зидају гдје им се прохтије, град пун зграда гдје једна гледа лијево друга десно трећа укосо а паркинга ни за лијека. Нема улице попут Кнез Михајлове у БГ за шетњу, нацицкани аутомобили по тротоарима, саобраћајни хаос, рупе по центру града, блато и баре чим падне мало кише. Анархија циста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федералац

14.12.2023 12:24

Све је то исто. У Тузли гурају нови небодер у пренатрпаном насељу Ступине, тако што мијењају тај регулациони план на захтјев новог власника хотела Тузла. Непосредно уз хотел иде небодер, јер је сконто да му се не исплати хотел, па да врати уложено. И наравно може, иде без проблема све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

14.12.2023 15:03

То је најглупље мјесто на свијету, ружнијег града нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

14.12.2023 15:20

И у Бањалуци је исто урбанистички хаос. Гради се гдје треба и не треба без реда. Канализација се директно спроводи у Врбас без колектора и процисциваца. Грађевинска мафије је преузела цијелу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

14.12.2023 15:51

Тај град више није Добој,нити ће икада више бити.Тим градом управљају људи који су дошили из вукојебине,а најбољи примјер је Сања Вулић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добронамјерник

14.12.2023 18:40

Дајте молим вас мало озбиљности бар са васе стране... Ово сто раде у Добоју је дно дна јер група моцника нас је унистила и настављају и даље.... Али прилозена фотографија новог објекта у склопу васег цланка је потпуно погресно постављена у простору и предимензионисана је, јер је њиме обухвацен и постојеци стамбени објекат ... Овако поврсним приступом остављате дојам да сте слицни овима које критикујете, а искрено вјерујем да вам то није циљ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

добронамјерник 2

14.02.2024 10:48

Може бити само веће од овога. На цртежу је приказан планирана величина тог објекта. Стамбени објекат тренутно није укључен у обухват, бар није приказан на регулационом плану.

Name

Добојка

14.12.2023 20:11

Прво срусили Дом војске, строги центар, један од симбола града...Затим главне пословне просторе у центру уступили кладионицама. Оде и зграда Опстине. Болницу граде гдје је највиси ризик од поплаве. Поцели наплацивати паркинг испред зграда изградјених осамдесетих година прослог вијека - апсурд да зивис у згради преко 35 година и одједном морас паркинг да плацас јер...никад им доста пара. У градској управи не зна се ко је висе неспособан, струцне спреме ни близу функцијама које дотицни обављају. Фуј! Ниједна фабрика у граду не ради. Народ трази посао у Федерацији, на срецу, на пар километара је од нас. Прије СДС а сад СНСД наставио да унистава све пред собом. Има Бога ваљда али моја генерација неце доцекати ниста добро у Добоју...Мозда неки људи за једно 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

14.12.2023 20:34

Може бити да ово са Добојом изгледа сада јако глупо.Али у скорој будућности неко ће сигурно рећи да није лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

15.12.2023 01:15

Ста тај народ види далије тај народ Цорав ,остатак свијета види да је сва РС на криминалу Формирана И од криминалаца па тако И добој Ту се нема ста реци то је рецено све Или по слободу или зиви као криминалац Или бјези главом преко света

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

15.12.2023 08:53

Биће запамћени као највећи рушиоци града, због турања лове другима и себи у џеп, али нажалост то не допире до њихових мозгова, немају грижу савјести

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

17.12.2023 09:57

Струка је некада говорила да су следеце три седмице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ