Жени се у трбушној дупљи развио фетус између желуца и црева!

Неименована 37-годишњакиња која је патила од екстремног надимања била је шокирана када је сазнала да је трудна са фетусом који јој се развијао се у трбушној дупљи и то готово 23 недеље!

Занимљивости 13.12.2023 | 16:21
Жени се у трбушној дупљи развио фетус између желуца и црева!

37-годишњакиња отишла је код лекара жалец́и се на бол у стомаку који је трајао готово 10 дана уз на надимање стомака које се постепено погоршавало. Скенирањем је утврђено да “нормално формиран” фетус расте у њеној трбушној дупљи – простору између желуца и црева.!

Случај је откривен и објављен у часопису Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине. Лекари су јој дијагностиковали абдоминалну трудноц́у, врсту ванматеричне трудноц́е – или трудноц́у ван материце – која се јавља у абдомену.

Беба је била у перитонеалној шупљини, или области у којој су се налазили витални органи, са плацентом причвршц́еном за врх карлице. Лекари су рекли да су ове трудноц́е веома ретке, али могуц́е ако фетус почне да расте у јајоводима – који носе јаја од јајника до материце – или јајницима.

beba 8fetus) u trbušnoj duplji

Временом, они могу да пукну – омогуц́авајуц́и фетусу да “побегне” у шупљину. Мање од два процента трудноц́а у САД су ванматеричне, а око 30.000 трудноц́а се дешава у абдомену <а хреф="хттпс://www.даилyмаил.цо.ук/хеалтх/артицле-12850461/мотхер-блоатинг-бабy-абдоминал-цавитy-ецтопиц-прегнанцy-раре.хтмл">извештава даилyмаил

Ово ретко медицинско стање је познато као ванматерична трудноц́а, такође овај медицински феномен је скоро увек фаталан за дете.Шанса за смрт фетуса је чак 90 процената.

Лекари су је замолили да сачека до 29. недеље трудноц́е како би родила бебу, како би побољшала њене шансе за преживљавање.

Лекари кажу да су бебе одрживе ван материце од 24 недеље, али је стопа преживљавања нижа – са 68% преживљавања. Постоје и случајеви да бебе преживе након рођења у 21. недељи.

Поређења ради, у 29. недељи гестације, 80% до 90% беба преживи ван материце.

На крају лекари су успели да роде бебу са 29 недеља и то у року од три месеца,а мајка и беба су отпуштени из болнице здрави.

(<а хреф="хттпс://занимљивостидана.цом/занимљивости/необицно-стање-зени-се-у-трбусној-дупљи-развио-фетус.хтмл">занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар