Посланици о буџету и предложеним законским актима

- Народна скупштина Републике Српске разматраће данас по хитном поступку Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. године и Приједлог буџета Српске за 2024. годину.

Република Српска 12.12.2023 | 07:45
Посланици о буџету и предложеним законским актима

У складу са Приједлогом програма економских реформи биће настављене иницијативе и вишегодишњи реформски процеси на плану економског раста, дигитализације, реформе јавних предузећа, здравствене и социјалне политике, те демографске обнове Српске.

Према пројекцијама Програма економских реформи, стопе привредног раста Српске у периоду 2024–2026. године износиће три одсто, 3,2 одсто и 3,5 одсто респективно.

Укупни оквир предложеног буџета Српске за наредну годину је 5,735 милијарди КМ, што је за 212 милиона КМ или четири одсто више од оквира његовог ребаланса за 2023. годину.

Порески приходи у Приједлогу буџета за 2024. годину износе 4,2 милијарде КМ и већи су за 10 одсто у односу на овогодишњи ребаланс, док су непорески приходи већи за 16 одсто.

На предложеном дневном реду седме редовне сједнице су и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2024. годину, по хитном поступку, као и Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Српске за 2024. годину.

Посланици ће разматрати и Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2024. годину, те Приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Српска у 2024. години.

Скупштина ће по хитном поступку разматрати Приједлог закона о допунама Закона о порезу на доходак, Приједлог закона о допунама Закона о доприносима и Приједлог закона о измјени Закона о отпису потраживања.

По хитном поступку планирано је и разматрање Приједлога закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлога закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Српске, као и Приједлога закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Приједлог закона о измјени Закона о раду, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, који ће сви бити разматрани по хитном поступку.

На предложеном дневном реду су Приједлог закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској, Приједлог закона о електронском новцу и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству.

Народна скупштина разматраће и Нацрт закона о имунитету Републике Српске, те Нацрт закона о референдуму и грађанској иницијативи, оба на приједлог народних посланика.

Биће разматрани и Нацрт закона о ловству, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о посебном режиму извршења казне затвора, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Посланици ће разматрати и извјештаје Радио-телевизије Републике Српске о раду за 2019, 2020, 2021. и 2022. годину, те извјештаје о ревизији финансијског пословања те фирме.

Сједница ће почети у 10.00 часова. 

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ре

12.12.2023 09:37

Ови бурлини неби се никада ни састали да ријешавају без пара своје проблеме у тој скупштини , да није милиона свако петнаест дана од задужени кредита да уживају у свему у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НСРС???

12.12.2023 10:08

Грешка је и помислити да НСРС,доноси одлуке,ако се зна,да је црвена секта у већини,и ради шта јој падне на памет,тако да се поставља питање,чему служе,и какву улогу имају Народни посланици из опозиције?!Све се одавно претворило у циркус,а грађани у дворске луде... Бит ће онако како,Баја одлучи,а његови полтрони,климоглавци,изгласају.СОДОМА,И ГОМОРА!!!🤮🤮🤮🤮🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чему сједнице

12.12.2023 11:10

Скупстина у којој је апсолутна већина партија власти и гдје нема никакве шансе за минорну опозицију је играрија демократије. Не морају посланици већине ни цитати законе јер су они ту да дигну руку на знак и закон пролази. Неки ту Скупстину зову протоцни бојлер и ту су у праву. Пар људи добију ријец кажу шта имају а нико их не ферма ни два посто, јер већина чека знак за дизање руку и иде се даље. Ова Скупстина градјане РС не занима превише. Све је огољено.

ОДГОВОРИТЕ