Литијум подијелио мјештане Лопара Огњиште или профит?

Експлоатација литијума је погубна по животну средину, поручили су заговорници здраве животне средине на трибини “Утицаји рударења литијума на животну средину и заједнице” коју је у Лопарама, мјесту потенцијалног рудника литијума, организовало Еколошко удружење Еко Пут из Бијељине у сарадњи са Еко БиХ мрежом. “Постоји више начина вађења руде и производње литијума, па је за коначан суд неопходна студија”, поручили су неки од учесника расправе.

Република Српска 10.12.2023 | 16:43
Литијум подијелио мјештане Лопара Огњиште или профит?

Иако још нема ни назнака о Студији о утицају на животну средину, јавност не престаје да бруји о потенцијалном рударењу литијума у Лопарама. Доказ је и рекордан одзив грађана Лопара на трибину “Утицаји рударења литијума на животну средину и заједнице”.

“Борићемо се свим силама да сачувамо нашу дједовину, своје гробове. Ако треба Моткама ћемо се тући”, каже мјештанин Лопара Слободан Алексић.

“Требало би да то прихвате сви. Они који немају земљу они се буне, они који имају не буне се, они прихватају да се ради и да држава иде напријед и општина Лопаре”, става је његов суграђанин Милорад Јовић.

Шта подијељеном становништву кажу професори? Једни су изричити - утицаји рударења литијума су погубни. Други, освјетљавају више могућности.

 

“Литијум се експлоатише у пустињама Америке, Кине и Аустралије управо зато што је технологија екстракције литијума погубна по животну средину”, навела је др Драгана Ђорђевић, научни савјетник на Универзитету у Београду.

Професор Рударско-геолошког факултета из Тузле Тихомир Кнежичек каже да нема одговора на многа питања, између осталих:

“Нема одговора шта ће се радити са тим када се откопа. Постоје двије опције, да се прерада ради у близини локалитета, а друго да се ископана руда натовари на бродове и вози у Кину или Француску рецимо како ради Канада са комплетном својом рудом литијума.”

Ђорђевићева је додала да се у пустињи Атакама налази 70 одсто свјетских резерви литијума.

“Тај литијум се налази у сланим водама и експлоатише се са површине. Свако друго експлоатисање је погубно по животну средину.”

“Нове технологије у преради литијума подразумјевају затворен циклус. То значи да вода која се употребљава не испушта се и она циркулише све вријеме. Касније се она, након неколико година може конзервирати или поновним хемијским процесима очистити од других штетних компоненти”, каже професор Кнежичек.

Полазна тачка еколога је нетакнута природа, свака деградација природе је недопустива, било да се ради о копању литијума или шљунка из ријечних корита.

“Друштво и заједница би требало да се развијају у смјеру производје здраве хране и да сачувамо нашу воду да буде здрава и чиста. Данас, сутра, можда ће цијела БиХ постати један велики рудник. Питање је да ли то желимо? Старији су још мало ту, али шта ће ови млади, шта ће они који ће тек сутра кренути да живе”, навела је Снежана Јагодић Вујић испред Еколошког удружењеа “Еко пут” из Бијељине која је уједно и организатор трибине.

Учешће у разговору узели су и представници Удружења “Не дамо Јадар” из Горњих Недељица.

“Та прича о литијуму је једна велика лаж којим се манипшулише, по нашем мишљењу. Ми обични људи морамо да кажемо не. На питањима о тако великим пројектима мора да буде питана локална заједница.”

Управа ове локалне заједнице чека званичну стручну студију.

“Мислим да је све преурањено јер нема студије о томе како ће се радити експлоатација. Ми ћемо заузети став након што се објелодани та студија, а истраживања која су вршена нису нанијела штету екосистему наше општине”, каже начелник Радо Савић.

Истраживања су трајала три године. Вршила их је швајцарска компанија Аркор. Осим литијума нашли су - највише магнезијума, а потом и калијума и борона.

(БН) Фото: БН

Коментари / 70

Оставите коментар
Name

приједор

10.12.2023 17:06

Профит че имати само Ддоик и његова трабанти а народ че опет бити кокуз плус загађење околине воде зрака.....Ал тајкни т не стању па их баш брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.12.2023 18:31

Сви они у општини Лопари су подмићени, само су једва чекали да стрпају у џеп провизију за само истраживање што подраумева и потеницјалну експлоатаицју касније, али кад они су узели паре, па нека се сада народ носи са страним окупаторима који намеравају да нам отму ресурсе и затрују Мајевицу, униште сви природу и живот на Мајевици. Зато морамо спречити како тровање и уништење животне средине, тако и отимачину овог драгоценог ресурса. Све и да је то начистија технологија експлоатације не сме се дозволити отимање природних рудних ресурса као што је концесионо отет рудник Станри.

Name

Ненад-Нострадамус

10.12.2023 18:37

Завади па владај.

Name

лопаре

10.12.2023 19:10

Какав црни профит, па то ће видети групација политчара који су узели провизију да дају природни ресурс који је хиљаде и хиљаде пута вреднији од те провизије коју су стрпали у џеп. А народу ће остати затрована животна средина и исељавање са Мајевице.

Name

Ацо

10.12.2023 19:11

Велика подршка мјештанима Лопара. Недајте Додиковим тајкунима да угрозе ваша вјековна огњишта. Ако треба доћи ћемо на протесте да спријечимо уништење парка природе Мајевица. Само јако и не попуштајте. Доле СНСД секта, доле мафија!👊

Name

визија

10.12.2023 20:55

Пројекат са фирмом Комсар енерџи и давањем концесије на рудник угља Угљевик и градњу термоелектране, довољан је доказ какве су намере странаца на овим просторима и њхових слуга у власти у Републици Српској. Зато морамо одбранити све природне ресурсе, било да су они литијум, угаљ, руде метела и други природни ресурси.

Name

Реално

10.12.2023 21:34

Ако дође до отварања рудника, Лопаре ће нестати са географске карте. И не само Лопаре. Упитан је опстанак и Угљевика а и других општина у федерацији. Озбиљне последице ће осјетити и Бијељина. У Европи највеће резерве литијума има Њемачка али га не експлатише због штетности по околину. Али шериф Лопарски и онако не планира да живи у Лопсрама и баш га брига за општину и становништво. Одавно је под Додиковим скутима и уз подршку тзв Мајевичке дијаспоре продат ће цијелу општину.

Name

лопаре

10.12.2023 21:53

Зато су ОСЦЕ и окупили све те начелнике пет општина са Мајевице да се организије отимачина рудника литијума, да све буде договорено са началницима, можемо замислити шта је све на том састанку у Тузли договорено.

Name

Ре

10.12.2023 22:00

Они нису нормални, глуви и слијепи. Кад крену карциноми и остале болести то мито ће потрошити на лијечење. Народе у памет се и чувај животну средину. Добијете мрвице и болест, а политичари профит.

Name

мајевица

11.12.2023 09:51

Откопавање рудника литијума и почетак експлоатације би био крај цијеле мајевице и прогон народа са његових огиништа. Овде типовли лажу да постоји неки затворен систем есплоатације без испуштања отпадних течности које би затровала средину. Само им је циљ да уђу у концесију и онда их нико неће моћи да заустави док све овде не униште. То може да се копа у неким пустињама гдје нико не живи. Ово је једини примјер да се копа у једној живтоној средини која има нетакнути и здраву незагађану природу.

Name

ре

13.12.2023 12:18

Полтичари и власти су продали општину Лопаре и Мајевицу, нашу земљу, наша имања западним корпорацијама да копају литијум наредних 70 година и да нас претворе у афричку пустињу, то ће се и десити ако се не органијемо и не боримо као у Србији. Ако је рудник отрован за Србији отрован је и за нас, јесмо ли и ми људи, или на третирају као животиње за одстрел. Они најпре узму паре и дозволе им истраживања, дају концесију и дозволе за копање онда се јадни народ мора да организује и супротставља и бори зато што су политичари узели милионе и пустили да странац дође и отме ресурсе. То више ни у Африци не могау да раде, и доле се ослобађају колонијализма. Јадна ли је ово земља и народ у њој са оваквом влашћу и политичарима. Неће бити никвог запошљавање у страној корпорацији која запоседа наше руднике на Мајевици у општини Лопаре, то је само навлаћење народа да прихвати да се без отпора рудник даје на поклон страној корпорацији уз силне милоне које че политичари и власти на републичком и локалном нивоу. И сад су политичари узели паре и пустили да то иде својом током па ако се народ организје и бори и избори неће бити нашег травања, уништење, отимања десетина хектара имања, и нешег исељавања. Па ако се народ избори за свој живот, своје куће своја имања, копање рудника на Мајевици и у Лоапрам ће стати, онда ће политичар рећи странцима, е овде је отпор народа као и у Србији сувише јак, не можемо дозволити да копате јер је устало сто хиљада њих да се боре за своју земљу, своје куће имање, своју животну средину. И онда иако су политичари узели силне милионе мита који су им стране корпорације за рудник дали, зауставити такав један самоубилачки пројекат, и неће им враћати паре које су узели, јер ће им рећи, не можемо сада то у овом тренутку, док се стекну услови чекајте још неколико година, можда десет, можда двадесет док народ овде млао не изумре, док га не уништимо сиромаштвом и незапослношћу.

Name

Ас

10.12.2023 17:10

Ста би било да становници Угљевика и Станара забране копање угља и доведу становниство без струје. Народу треба да буде јасно да це доци у проблем са електро мрезом јер постојеца неце моци издрзати оптерецење. Литјум је руда будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

10.12.2023 18:09

Бураз прво се распитај чему служи ЛитијумОн нема везе са струјом то је сировина за израду батерија за електрична аута измежу осталогНе лупетај ако бога знашСви мобители сада у батеријама користе Литијум.

Name

За Ас

10.12.2023 18:12

Ништа ти не знаш о начину експлоатације литијума плиткоумни човјече. Постоје и алтернативни и начини производње енергије, али литијум доноси већу корист оном ко га експлоатише. Ово је разорно и мора бити спријечено.

Name

научник

10.12.2023 18:35

Копање угља у Угљевику за забрањено за стране копрорације (када је то требало 2012) а дозвољено за домаћу електропривреду. Осим тога не само што се овде намерава концесионо отети један драгоцен и скупоцен ресурс вредности више стотима милијарду евра и долара, и та експлоатације ће трајати наредних 70 или 80 година, док се сва Мајевица не прекопа и не уништи. Једном када нека западна корпорацја уђе у концесију и копање литијума, уз неки ситну мизерну концесиони ренту, више се никада неће зауставити. Осим тога нико неће имати увид у то колико се литијумове руде ископа, нити ће имати могућности да то сазна, па ће странци који буду копали приказивати неке минималне количине, а копати стотину пута више. Стоп копању литијума, тровању и уништењу животне средине и протеривања народа са Мајевице. Ми резервну земљу немамо. Копање литијума је отровно за Србију, отрвно је и за нас. Јесмо ли и ми људска бића. Све западне корпорације су истеране из Африке и темо не могу копати, па су дошли на Балкан који третирају горе него Африку.

Name

ре

10.12.2023 18:45

Ни угљевик није дат Комсар енерџију странцој фирми, него рудник користи наша домаћа термоелектрана. То није исто. Литијум би могла да експлоатише електрирведа, али не могу странци.

Name

Луле

10.12.2023 18:48

Копати на Мајевици, па руду возити у Лакташе на прераду као и све остало у РС_ у. Тамо им је и дирекција.

Name

Ре

10.12.2023 18:50

Ти си једна велика БУДАЛА

Name

Ас

10.12.2023 19:00

Дусане.......Ти цес мени прицат за ста је литјум. Ја то добро знам. Написао сам у какву ситуацију мозе доци енергетски систем. Свим онима који бране развитак и напредак дрзаве треба искљуцити струју и вратити их у доба луци и свијеца.

Name

Зизи

10.12.2023 19:25

За Дусане. Ас је у праву. Акумулаторе морас пунити. Ако се реконструкција електро мрезе не уради у будуцности би могло доци до велики проблема са испоруком струје. Граде се нове зграде, а и свака сука има телефоон. У ЕУ увелко раде на томе.

Name

РЕ

10.12.2023 19:25

Немас ти појма ста је литијум и која је његова употреба.Да имас,не би писао овакве небулозе и глупости.Калве везе има електрицна енергија за домацинства са литијумом који се користи за батерије?Зато не лапрдај и прво се мало образуј,прије него написес неку глупост.

Name

Ас

10.12.2023 20:33

За све..... А како це те пунити акумулаторе. Ста је потребно, ако није струја. У Холандији направили ново насеље, а не могу га прикопцати на мрезу због оптерецења. Градови се граде и сире, а мора се и нова мреза изградити. Годинама у електро. ЦУТИТЕ НЕЗНАЛЦИ

Name

ре АС

10.12.2023 20:47

Овде се не ради о томе да домаћа електропвривреда отвара рудник литијума за акумулацију произведене струје, као што је отворила рудник угља за производњу струје. Ми тај литијум нећемо ни видети, он ће нам бити отет. У томе је суштина рада западних корпорација, оне отимају природне ресурсе по свету, све руде, све енергенте и грабе све себи тако се Запад развија стотинама година. Сад је томе дошао крај, овај рат је рат за крај западне хегемоније у свијету.

Name

Ре

10.12.2023 22:03

О чему причаш? Како је раније народ живио и било га дупло више? Тад је било довољно струје. Сад шака јада и криза за струју. Нисмо сви луди.

Name

Зизи

11.12.2023 08:03

За Ре..... Прије народ није имао оволико електрицни уредјаја. Сад долазе електрицна аута са акумулаторима од литијума која се свакодневно морају пунити. Дизели и бензинци се неце производити. Ас је у праву. Твој дјед је имао волове или коње. Питај људе који долазе из ЕУ.

Name

незнам

10.12.2023 17:20

Ко пита народ као у приједору власт одобри и сели се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литијум

10.12.2023 17:21

Значи поворке црквењака, илити литије, је да би се измамио литијум !? Неко призивање литијума?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

10.12.2023 17:32

Ако и буде профита, зна се коме ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

10.12.2023 17:36

Нема веће вриједности од еколошке средине, за шаку новца која ће да оде у туђе џепове није вриједно просипати драгуље. Јесмо ли се борили за овакву Републику Српску, да нам је стране компаније и домађи лопови униште?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2023 19:57

Нека свајцарци ваде у својим селима, а не код нас. Нека загадјују своју природу, ако могу. Пала би влада, а не ко код нас.

Name

Поп

10.12.2023 17:57

Видите ко копа по коритима ријека,људи блиски власти.тако це и са Литиумом. Мозда нас и Планси Расељују. Ко зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Лимар

10.12.2023 18:02

Литијум није отрован, он је само мало отрован, од њега можете да добијете рак, али, исто тако и од цигара можемо да добијемо рак па опет већина нас пуши ! Многе земље би волиле да имају литијума и министра енергетике, као што је наш Петар Ђокић , ако се ико разумије у литијум то је он, иначе, ова тема се изучава на курсу за милцонера, тако да Перици нема равног, када је у питању литијум и његова експлоатација ! Овај народ што се скупио, све су то беспосличари, који ништа не раде, већ једва чекају оваке прилике да паметују, у мјесто да попуне пријаве и да иду вадити руду, али, нема од тога ништа, и када има даш плату 700-800 марака опет нико неће да ради, сви би плате по 5-6 хиљада марака, па немере брате !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс на погрес стр

10.12.2023 19:48

Ми ни цацкалице не правимо ал зато извозимо радну снагу и полупроизводе а финални?увозимо

Name

Др.

10.12.2023 19:57

ПОСЈЕТИ психијатра, под хитно!!!!!! Критичан си!!

Name

Ре Др

10.12.2023 21:07

Е видиш "докторе", због таквих као ти, који мисле да су паметни а други будале, због вас ова камарила влада већ 20 година ! Ти ниси у стању да препознаш обичну сатиру, а и како би препознао када ни у основној школи ниси прочитао ни једну лектиру ! Да си макар читао стрипове, нешто би научио, а овако, топла пива ,нарезак за мезе и оплети домина у мјесној заједници !

Name

Стварно

10.12.2023 18:18

Њемачка има највеће залихе литијума, али неће да га копа јер би била еколошка катастрофа. Треба преврнути огромне количине земље за мало литијума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.12.2023 18:32

Негде сам процитао, да је рудно богатство проклето, за оне сто га имају на својој земљи, ако га странци експлоатису. Експлоатација загадјује и униставс околину. Мала је корист за дрзаве које пусте странце да експлоатису. Углавном сва профит, одлази странцима, несто ситно остане дрзави која дозвољава пљацку. А ако имате знацаја рудна богатства и у великим колицинама, богате и јаке дрзаве вас могу напасти, да би обезбедили сигурну и дугороцну пљацку. Цак мислим да насе КиМ има тако несто, па су га окупирали, да би се могли припремити за сигурну пљацку. Ста су направили Либији, Ираку, ста сад раде Русима, све због отимацине рудног богатства. Сто имамо, морамо цувати под земљом, за нека боља људска времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.12.2023 18:43

Народе. Само ће други имати корист. Власт и други посредници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица у ❤

10.12.2023 18:45

Ево ја имам имање на Мејевици, пасњаке, шуму, њиве, кућа, ма све. И казем отворено одбиј од свете земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

10.12.2023 19:33

Оде Савић и онај млади Др. уз Бају. Напушта СДС. Пазите се гласачи ових поштењачина. Пукоше и Лопаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица милицајац

10.12.2023 19:43

Наравно да се не буне они што имају земљу, јер ће своју земљу да продају за лијепе паре па ће ко и други да купе станове и имања у братској Србији и започну нови живот. А ви биједо у Лопарама чекајте судњи дан уз литијумаше. Наравно након што у џеп садашњих властодржаца гурнете позамашну своту новца. Јадно да јадније бити не може. Под заставом Српске! Е мафијо мафијашка кад ће вам бити доста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живот

10.12.2023 19:52

Ја гласам за живот у мојој куци. Ста ми вриједи "благодети литијума" када ме иселе, помјере из моје куце и моје дједовине. Ови опстински и републицки лешинари много су се усмјерили према Лопарама, теско це нам бити презивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живот

10.12.2023 19:54

Ови опстински и републицки лесинари много су се усмјерили на Лопаре, бице претеско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

10.12.2023 19:56

Не могу се становници Лопара питати, ако ће цијену плаћати Семберија.Нема веће благодети од воде, на којој лези Семберја.Ако се то затрује, моземо се селити одавде.Ови бјелосвјетски хостаплери ће лако купити домаће протуве...Купиће и Лопаре, Лопаре су мале.Ми Семберци то не смијемо дозволити! Здравље насе дјеце и наса вода немају цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зив био Богоје

11.12.2023 17:18

Тако је,све је тако.Сит је народ којекаквих локалаца који продају све сто је тудје.

Name

Кукуууу

10.12.2023 20:12

Зар није довољно што народ трује зло од ТЕ Угљевик. Европа дала лову да уграде филтере по свјетским стандардима а браћа узели лову и идемо даље. Нашој крезубој стоци је довољан и уговор на одређено у истој тој ТЕ и шути и нада се да ће и зени и дјеци пронаћи начин да их некако утрпа. Жали боже ових интелектуалаца који су дошли да народу објасне све. Њима је довољно насути по ракију и запјевати неку четничку и може да копа ко год хоће и шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.12.2023 20:49

Уништени смо у сваком смислу, сви смо одговорни пред дјецом и унуцима, баш смо постали моралне лицемјерне наказе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад Озбиљно

10.12.2023 21:16

Све ово је кад икада испитала и потврдила она несретна СФРЈ, знало се и прије да све ово постоји на подручју Лопара, али то није било ни у дугорочном плану да се експолатише, јер онда су радили прави стручњаци који су знали о чему се ради ! Ови из хунте ,сад измислили толу воду ! Кад крене експолатација, нека они покрај рудника саграде себи виле и преселе себе и породицу да ту живе , да нас неписмене увјере да то није опсано .

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

10.12.2023 21:52

За ове све што забрањј копање влада је веч припремила и у процедуру упутла закон да се локалне заједнице нече ништа питати када је питањ ископавање руда било гдје.Па ваљда то знате Усвајање закон се оекје до нове године тако да локалн заједницу и народ нико нече ни питати нити имају раво гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

10.12.2023 21:59

Експлоатација и прерада руде литијума ће уништити сјевероисточну Босну!😓

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сики

10.12.2023 22:12

Никакве разлике нема између додика и опстински управитеља, протјерали су омладину тако да се нема ко бунит да растјерају ово јос мало богатства, затрују воде/загаде околину па да се полако затворе врата, свеједно је после дал је РС или БХ у томе смјеру се иде годинама и ићи ће се до коначнога циља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрђе

10.12.2023 22:22

Крепала крмад и канализација теку Гњицом кроз Лопаре, јел то АрЦоре загадио?! Нисте у стању водовод у Лопарама да направите, пијете канализацију из воде, гушите се у смогу, трује вас Термал, дјеца вам не знају за морал, а ви се борите против литијума. Ма браво! ИQ 240

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

10.12.2023 22:22

Па морају и поједини функционери у опстини да напредују, ако не у народну корист онда у своју,али МОЗДА их стигне она изрека, отето проклето, НЕДАЈ НАРОДЕ МАЈЕВИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин лимар

10.12.2023 22:39

Будите реални, немас посао, сљакас за неке дневнице, гузвас се у некој оплел корси 2003 годисте, дедовина коју нико не коси нити обилази је на мети рудника, немојте да се лаземо и да будемо лицемрни 99% би нас срба, градјана, назови како хоцес продало земљу а кога јос занима у пракси зивотна средина, људи бацају све и сваста по природи, суми, рекама... тако да за зивотну средину никога не заболе, будимо искрени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Рс

10.12.2023 23:00

Није то тачно да је подијелио,већина је против,само пар гребатора као Милорад и њему слични су за,он је и стан успио изциганисат од дотичних,па је сад за,јер неможе против њих,однос је 90%против 10%за

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцијењени

10.12.2023 23:11

Радим у Корту у лопарама, Арцор фирма има код нас отворен рацун и нико не смије да писне против њих, и радницима је од стране криминалаца Раде Савица и Миленка Ристица запријецено да нико од радника не смије доци на вецерасњи скуп. Таква ситуација је и у опстини. Требамо се сви дици и у протесте, не мирне, него радикалне, против Литијума, против тровања земље, против лопова локалних, јер неце само Мајевица бити унистена, него све у кругу од 300 километара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиви...

10.12.2023 23:41

...су ти планирани рудници по Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

11.12.2023 00:11

Сељаци са Мајевице који имају нешто више земље надају се богатству од продаје земљишта , " тог мачка нећете ставити у вречу " .Они су за отварање рудника , остали против који већином раде у иностранству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

11.12.2023 06:22

У праву си.Онај ко не зиви ту није бас заинтересован за "свој родни крај". Доци це време кад це се кајати.

Name

Гастарбеитер Њемацка

11.12.2023 02:13

Нема глупљег народа него на овим просторима, неко им утувио у гкаву да је то отров и да ће сви помријет а тај исти ће ставити милионе у свој џеп од пропаганде. Ви да хоћете да се храните здраво дишете чист ваздух неби прво бацали смеће где год стигнете а само не у канте за смеће и нешто би радили бар они који нису у градовима држали стоку имали своје млечне, месне производе и неби узимали ова смећа по продавница а које је дошло од цркнуле и болесне стоке из Бразила и Аргентине. Садили би поврће а не куповали ово загађено пестицидима које долази од свакле. Еј народе народе почни мислит мало својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узети паре

11.12.2023 03:33

Ма и ви више и природа и будуцност...остаце нам празно све, одосе људи трбухом за крухом...радите те пројекте, ал да вецина пара остане нама из Лопара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица у ❤

11.12.2023 07:24

Колико се пута питам зашто ћути народ, народ је неписмен. Немојмо дозволити да се било шта копа на Мејевици. Јасно је као дан да је Савић узео нешто чим здушно брани овај "пројекат" а и видим млади ДР исто. Зашто ћути СДС, зашто не смене Савића и Перића. НАРОДЕ У ПРОТЕСТ, НЕДАТИ ИМ НИШТА НАШЕ, ТУДЈЕ НАМ НЕ ТРЕБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

11.12.2023 07:50

Народе добри, на следећим изборима казнити СДС зато што ћути (због савица и перица) ОСИМ У БИЈЕЉИНИ, ГОСПОДИН ПЕТРОВИЋ ЈЕ ЉУДИНА. На следећим изборима гласати И НАГРАДИТИ за труд искључиво листу ЗА ПРАВДУ И РЕД- ГОСПОДИН НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

11.12.2023 09:49

Тај подијељени народ треба добро да размисли шта их чека за коју годину. Ако крене та експлоатацији литијума и осталих руда народ треба да зна да му слиједи исељавање хтео то или не. Што је још већи проблем у кругу око 200 километара народ за коју годину ће се морати иселити. А нај већи проблем ко буде дохватио те прашине литијума и осталих руда бити ће катастрофално здравствено угрожен. Нај више утиче на плућа и на пород, зато народе немојте бити разједињени. Ту мора народ да узвикне НЕ!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

11.12.2023 14:47

Немој те да кукамо на Ристица, човјек немозе да спава конта како и дје да се опере лова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литијум

11.12.2023 18:57

само један у низу разлога што смо се рокали између себе деведесетих..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиххх

12.12.2023 20:09

Арапи су ископали своју земљу и постали најбогатији, ста би ви да зивите без мотике??? Радит се мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.12.2023 12:24

Политичари и власти су продали општину Лопаре и Мајевицу, нашу земљу, наша имања западним корпорацијама да копају литијум наредних 70 година и да нас претворе у афричку пустињу, то ће се и десити ако се не органијемо и не боримо као у Србији. Ако је рудник отрован за Србији отрован је и за нас, јесмо ли и ми људи, или на третирају као животиње за одстрел. Они најпре узму паре и дозволе им истраживања, дају концесију и дозволе за копање онда се јадни народ мора да организује и супротставља и бори зато што су политичари узели милионе и пустили да странац дође и отме ресурсе. То више ни у Африци не могау да раде, и доле се ослобађају колонијализма. Јадна ли је ово земља и народ у њој са оваквом влашћу и политичарима. Неће бити никвог запошљавање у страној корпорацији која запоседа наше руднике на Мајевици у општини Лопаре, то је само навлаћење народа да прихвати да се без отпора рудник даје на поклон страној корпорацији уз силне милоне које че политичари и власти на републичком и локалном нивоу. И сад су политичари узели паре и пустили да то иде својом током па ако се народ организје и бори и избори неће бити нашег травања, уништење, отимања десетина хектара имања, и нешег исељавања. Па ако се народ избори за свој живот, своје куће своја имања, копање рудника на Мајевици и у Лоапрам ће стати, онда ће политичар рећи странцима, е овде је отпор народа као и у Србији сувише јак, не можемо дозволити да копате јер је устало сто хиљада њих да се боре за своју земљу, своје куће имање, своју животну средину. И онда иако су политичари узели силне милионе мита који су им стране корпорације за рудник дали, зауставити такав један самоубилачки пројекат, и неће им враћати паре које су узели, јер ће им рећи, не можемо сада то у овом тренутку, док се стекну услови чекајте још неколико година, можда десет, можда двадесет док народ овде млао не изумре, док га не уништимо сиромаштвом и незапослношћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

13.12.2023 23:45

Директор владо рудиц из бања луке па зна се цији је родја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данте

14.12.2023 08:31

Нека исплате народу њихове куће и некретнине па нека копају а народ нека се исели јер ионако то се не може више зауставити па бар нека узму неке паре и нека беже из лопара и осталих општине које су угрожене...

ОДГОВОРИТЕ