Да ли одговарају они који врше насиље над животињама?

У мишљењу из Републичког тужилаштва наводе да тужиоци редовно и адекватно процесуирају особе које муче и злостављају животињу.

Република Српска 10.12.2023 | 11:55
Да ли одговарају они који врше насиље над животињама?

"Систем је и данас показао да не жели да дјелује превентивно него да радије чека трагедију како би се нешто промијенило."

Поручиле су ово посланице ПДП у Народној скупштини Републике Српске, Мирна Савић-Бањац и Тања Вукомановић након што су из Републичког јавног тужилаштва добиле мишљење да се починиоци кривичног дјела мучење и убијање животиња адекватно кажњавају, те да нису потребне измјене Кривичног законика Републике Српске.

"Без обзира што је насиље као проблем друштва у порасту у сваком сегменту, а доказано је да је насиље над животињама један од показатеља да насилничко понашање може да кулминира у каснијем узрасту и према људима; без обзира што иза ове иницијтиве стоје и удружења за заштиту животиња која се свакодневно сусрећу са оваквим проблемима, Републичко јавно тужилаштво мишљења је да наша иницијатива непотребна", наводи Савић-Бањац.

Она додаје да у мишљењу из Републичког тужилаштва наводе да тужиоци редовно и адекватно процесуирају особе које муче и злостављају животињу.

"Ипак, у пракси је другачије. Сви знамо за случајеве у коме тужилац ускратио истрагу полицији, јер се радило о убијању једне животиње, а не више њих како је наведене у поменутом закону, што је велики апсурд", наводи она.

Вукомановић истиће да су удружења за заштиту животиња огорчена оваквим ством Тужилаштва, због чега они који муче и убијају животиња често остају на слободи.

"Сви знамо за случај у коме је особа која је мучила и убила животињу није одговарала због погрешног тумачења Закона, јер је убила једну, а не више животиња. Тако смо на слободи оставили потенционалног убицу још животиња, а могуће и људи. И један случај требао је да буде аларм да се Закон промијени и да се више не деси нешто овако, али наше успаване институције, по обичају, не виде проблем", наводи Вукомановић.

Подсјећамо, удружења и појединци који се баве заштитом животиња указали на то да се у пракси дешава да због нејасне формулације у поменутом закону тужиоци ускрате полицији могућност да покрену истрагу. У члану 390. Кривичног закона наводи се да ће одговарати онај ко злоставља животиње, те надлежни у случају мучења једне животиње не желе да реагују, тврдећи да је у закону наведена ријеч у множини.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нада

10.12.2023 12:06

О чему ова Вукомановићка говори' Дјелује ми да живи и Швицарској па бих увела некакве законе, ако смркнуто погледамо чопор керова који ми дјецу нападају да ја идем у затвор... Е јесте паметна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Нада

10.12.2023 12:37

Надо глупа овдје је ријеч недефинисаном закону у ком пише ако неко убије животиње онда може одговарати.А ако убије једну животињу онда не може.Имамо таквих болесника.Нико није споменуо да ти не смијеш бранити дјецу од чопора керова.

Name

чегртуша

10.12.2023 13:08

Надо, стварно си глупа неописиво.

Name

Се Ре Нада

10.12.2023 13:45

Текст се не односи на мрке погледе према псима, и уопсте зивотињама. Процитајте поново текст. Успут да додам да нас исто тако Додик гледа, па се питам да ли смо ми за њега људи или не. 12

Name

Петар Митић

10.12.2023 14:19

"Госпођо", ко је крив за чопор паса на улици? Људске џукеле које напуштају псе! Проблем паса луталица се не рјешава њиховим убијањем већ кажњавањем људске стоке која псе напушта! И не бојте се паса луталица већ џукеле која је те псе оставила! Само кажњавање власника и видјећете како ће се смањити број паса на улици!

Name

Сандра

11.12.2023 10:47

Да ли сте размишљали о томе да ли ваша дјеца или унуци на улици нападају животиње без оправданог разлога, будите реални!!!

Name

Qуqу

10.12.2023 14:02

А свиње нико и не спомиње. А управо је вријеме општег покоља, свињског геноцида. И све уз одобравање свуда гдје кренеш и гдје се окренеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.12.2023 15:37

Зашто град Б Л не уведе таксу на држање паса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

10.12.2023 17:04

Ако не одговарају за људе гдје це одговарати за зивотиње. Ваљда је цовјек на првом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

11.12.2023 06:52

Сваки пас, мачака, кућни љубимац би требало да има картон на коме пише власник. Сви љубимци да се чипују. Власник мора да плати накнаду кад их донесе у азил. Ако га пусти на улицу, власник мора да одговара и плати казну и то толику да му не пада на памет да уопште узме љубимца само ето тако да се мало поигра. Љубимце може да има само неко ко их воли и ко је одговоран. И да се казне они који их убију као што је моја комшиница убила мог љубимца јер не воли животиње.

ОДГОВОРИТЕ