Буџет у великој опасности због гаранција Владе Српске за задуживање јавних предузећа

Одлука Владе Републике Српске о издавању гаранција за задуживање јавних предузећа у укупном износу од скоро милијарду и 200 милиона марака у сљедећој години, која ће се ускоро наћи пред посланицима Скупштине Српске, крши неколико закона и доводи у опасност буџет Српске, упозорава универзитетски професор, доктор економских наука, Миленко Станић.

Република Српска 09.12.2023 | 19:53
Буџет у великој опасности због гаранција Владе Српске за задуживање јавних предузећа

Приликом давања гаранција Владе Српске за задужење бројних субјеката, праве се велики пропусти и присутне су велике незаконитости у спроводјењу такве активности, каже професор Станић. Посебно је проблематично издавање гаранција јавним предузећима за задужење, и ту се крше одредбе неколико закона: Закон о задуживању, дугу  и гаранцијама Републике Српске, Закон о државној помоћи БиХ а крши се и неколико одредби из Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Крши се и неколико релеватних уредби које регулишу државну помоћ, а донијела их је Влада Српске, објашњава професор Станић.

Он наводи да када је ријеч о Закону о дугу и гаранцијама Републике Српске, предвиђено је да се издавање гаранција за задужење јавних предузећа може вршити само за капиталне инвестиције које служе за  јавне сврхе, никако за одржавање ликвидности и извршавање раније створених обавеза јавних предузећа што очигледно није случај у нашим ситуацијама. 

Професор Станић указује да Закон доста рестриктивно поставља услове за издавање гаранције.

"Ресорно министарство треба да оцијени исплативост пројекта. Посебну пажњу треба да обрати и финансијској позицији примаоца кредита, зајмопримца да би се спријечили ризици за буџет. Чак је предвиђено законом да се ангажују специјализоване институције које ће процијенити ризик за буџет Републике Српске што Влада очигледно не чини. Такође је предвиђено у закону да за издате гаранције Влада наплаћује премију и провизију што није урађено приликом издавања ниједне гаранције”, објашњава он. 

Она наводи да Закон о државној помоћи искључује било какву могућност да се помаже  било којем привредном субјекту па ни јавним предузећима којим би се тај субјекат довео у повољнију позицију у односу на друге привредне субјекте. 

“За одобрење било какве помоћи, привредним субјектима неопходна је сагласност и одлука Савјета за државну помоћ, што није прибављено ни у једном случају а када је у питању издавање гаранција. Самим тим све те одлуке о издавању гаранција су незаконите”, тврди професор Станић. 

С обзиром на то да је Закон о државној помоћи донесен на инсистирање Европске комисије и на бази раније постигнутих споразума о стабилизацији и придруживању, непридржавања Закона о државној помоћи, то значи, каже професор Станић да Влада Српске крши одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, чиме се доводи у питање процес придуживања Европској унији. 

Професор Станић подсјећа да нема готово ниједно јавно предузеће у Републици Српској које није задужено на бази гаранција Владе Српске. 
 
“Мислим да је највећа опасност за стабилност буџета Републике Српске управо активирање тих гаранција по неизвршавању обавеза предузећа с обзиром на економско и финансијско стање у коме се налазе та јавна предузећа”.

Индикативан је примјер Олимпијског центра Јахорина који је крајем прошле године узео краткорочни кредит на шест мјесеци. 

“Очигледно је кредит био за одржавање ликвидности. Наведено је да се ради о капиталној инвестицији о 4,6 милиона на шест мјесеци за који плаћена камата око 11 посто. Олимпијском центру је до сада дато чак девет гаранција за узете кредите и укупан износ кредита је око 145 милиона КМ. Слична је ситуација и са другим јавним предузећима, тако да ова одлука која се налази пред народним посланицима на наредној сједници Народне скупштине о давању сагласности Влади за издавање гаранција у 2024. години би требале претрпјети одређене одлуке. Најмање што би посланици требали да ураде јесте да се направи измјена у смислу дате гаранције јавним предузећима, неопходна је појединачна сагласност народних посланика на тим допунама такве одлуке и тиме би се сигурно дошло до веће транспарентности у давању тих гаранција и свакако би се спријечиле незаконитости којих има много. Дакле, један посао, а много незаконитости имамо у овом случају давања гаранција Владе Републике Српске за узете кредите јавних предузећа”, сматра професор Станић.          

О овој одлуци Владе расправљаће посланици Народне скупштине Републике Српске на сједници која почиње 12. децембра.

(БН) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ипе

09.12.2023 20:20

Значи 2024 сву имовину могу заложити,а онда 2025 опет за 15% вриједности откупити.План за извлачење цца 3 милијарде марака.Ту рачунам владине обавезнице и гаранције.ПЕРИ ПАРЕ.ПОСЛИЈЕ МЕНЕ ПОТОП:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазови и лопови

09.12.2023 20:26

Ово је јос један доказ овим странцима да недају ниста јер ово је све набацивање лопте једни другима у низу династије и пљацкају народ и дрзаву ако се уопсте мозе назват тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брано Томић-Глоговац

09.12.2023 21:12

Засто нема гаранција за приватне фирме.На пример да узмемо 200 тона купуса од сељака па га укиселимо и продамо и дрзава и ми зарадимо,цјела семберија да зиви од киселог купуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

10.12.2023 06:59

То би било добро и постено... то није за политику...

Name

БАЊАЛУЧКИ БАЈАЈА..!!!

09.12.2023 21:23

РЕ.. ИПЕ...КАКО МИСЛИШ, ИМОВИНУ, ЗАЛОЖИТИ, ПОСЛЕ ЗА 15% ОД КУПИТИ, ГДЕ ТО ИМА... ПРВО ЗАДУЖЕНИ, ДУГ СА КАМАТАМА НА ВРИЈЕМЕ ВРАТИТИ, А АКО НЕ, ОНДА КАМАТЕ НА КАМАТЕ СКÁЧУ, СВЕ ПО ДОГОВОРУ, ИЛИ МОГУЧЕ ЈЕ И ОДУЗИМАЊЕ ПО ЗÁКОНУ, ИМОВИНЕ...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2023 22:00

Глуп сти јаране

Name

Логика

09.12.2023 21:32

Проф Доктор диспечерских наука ће то све попеглати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко Б.лука

09.12.2023 23:18

Зашто опозиција не изведе народ на улице? Сви су купљени,нико неће да каже јавно од опозиције ми смо за улазак у ЕУ. Ако се крше закони о уласку у ЕУ имате прилику да браните будућност своје дјеце и младих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеЗељко

10.12.2023 00:15

Ама вецина народа несмије на улице све је запослено по странацкој линији ,ухвати камера , оста без посла

Name

???

10.12.2023 07:20

Колико си ти пута до сада изасао на протесте???

Name

Уб

10.12.2023 09:29

Браво Жељко, то је оно право,да отерамо криминалце и спасемо народ.

Name

Ре ре

10.12.2023 10:52

Знаш ли ти да РС никада није имала опозицију која треба да заштити народ у режиму тајкунском РС, јер живе као бурег у лоју у бурлином криминалу свих овиг година у РС.

Name

Економиста

09.12.2023 23:27

Браво професоре , тако раде истински стручњаци , људи од интегритета .Опасност по буџет је алармантна , ко то не види , тај има своје циљеве ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

09.12.2023 23:29

За све, шутите и трпите, србујте и гладујте!! Ваш велики вођа Милорад!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Бања Лука

10.12.2023 06:16

Засто да народ излази на улице,ста це се тамо десити ниста ново сто вец не знамо, основна ствар је у РАДУ ИНСТИТУЦИЈА нико не одговара никоме, задузује се ненормално непистује се закон,онемаловазавају се градјани кроз разне вифове (поскупљења,мале плате ил их нема,здравствена застита ко има здрав је ко нема адио,образовање нема се висе пара ни за карту да одемо купити диплому,итд итд) ЈЕДНОМ РИЈЕЦЈУ РУЗАН И ТЕЗАК ЗИВОТ ЗА ОБИЦНОГ ГРАДЈАНИНА РЕП СРПСКЕ.

Name

Рс

10.12.2023 00:33

Они који дижу руке за такве одлуке као да немају никога... Зар нису свјесни да остављају дуг својој дјеци и унучадима... Ако они сад имају не значи да ће увијек бити тако... можда дугове мисле вратити земљом, природним богатствима... Остат цемо и без воде и без зрака... Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.12.2023 03:24

Браво глупи народе,гласајте за Бају..Шта мислимо јести кад не буде пензија нит јавних кухиња.Ја сам своју дјецу послала далеко а ви ако мислите да вам је добро тако и да нам не треба Европска унија,варате се увелико..Опаметити се једном треба ..До сад смо могли бити у Еуропи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебо вас будзет

10.12.2023 07:45

И оваква Влада, гадови једни лоповски, нрспособни🤮 Из својих селендри сте сви досли у БЛ, и посељацили је за 2 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

10.12.2023 09:22

Скидајте све оне што покрадоше овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

10.12.2023 10:28

Буџет је у опасности прије свега зато ŝто га изједоŝе разни ухљеби, паразати и властима подобни, а таквих је у РС-у једна осредња армија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2023 10:56

Имаш ли иједан конкретан доказ за то што говориш? Немаш! Зато ба ћути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

10.12.2023 18:40

Сути магаре сектаско.

Name

Бранци

10.12.2023 11:42

Зар ми имамо буџет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2023 20:58

Нека нам је тако висе од пола није изасао да гласају 2022 на изборима да се скине ова власт па сада јадукујте сто вас није изасло 150000 хиљада људи да се сруси овај зулум само кукајте поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ