СНСД-ов закон на снази, али још нема контроле имовине 

У Републици Српској је од фебруара ове године на снази Закон о утврђивању поријекла и посебног пореза на имовину, којим је дефинисано да се за имовину за коју се не докаже поријекло уводи порез од 75% њене вриједности. Међутим још нема конкретних контрола и санкција за незаконито богаћење. Ово отвара питање, да ли ће и када они са сумњивом имовином бити контролисани и санкционисани?

Република Српска 09.12.2023 | 19:37
СНСД-ов закон на снази, али још нема контроле имовине 

Десет мјесеци од ступања на снагу закона који треба да опорезује оне који у три узастопне године имају увећање имовине и прихода преко 300 хиљада марака, међутим конкретних контрола и санкција и даље нема. Из Пореске управе Републике Српске нам је поручено да су припремне активности за провођење закона завршене, али је и даље у току прикупљање података.

 У опозицији од почетка не вјерују да ће овај закон икада дати конкретне ефекте.

"Циљ предлагача, односно власти у Републици Српској наравно да није био да се обрачунају са самим собом, са криминалом и корупцијом и да врате држави одузето већ да манипулишу јавности и да прикупљају јефтине политичке поене, прије свега  ако је имовина нелегална онда се треба одузети у цјелости, а не плаћати неки порез од 75% који би требало да легализује незаконито стечену имовину и наравно до сада нико није процесуиран нити је платио тај порез јер сви они који су опљачкали државу су стубови овог мафијашког и накарадног система оличеног у владавини СНСД-а", каже посланик Листе за правду и ред у НСРС Небојша Вукановић. 

"То је њихов начин функционисања, оно што баш их натјерају да морају они то усвоје, а онда не проводе. Исти је случај и овдје ја не очекујем да ће се на озбиљан начин провјеравати имовина функционера све док се ова власт не сруши, док СНСД не оде у пензију", сматра Игор Црнадак из ПДП-а.

Упркос опсежним припремама, ни економисти нису претјерано увјерени да ће овај закон заиста да опорезује оне који су се на рачун грађана обогатили на сумњиве начине. Пореска управа, судови и тужилаштва, каже струка, и до сада су имали механизме да се баве овим питањем, али деценијама за то нема воље.

"Зато што је Пореска управа увијек имала таква овлашћења и никад их није користила, а сада је неким специјалним законом направљено нешто што није ни налик оним овлашћењима која Пореска управа има", сматра економиста Славиша Раковић. 

Домаће институције годинама су на мети критика због нерада када је у питању контрола незаконито стечене имовине, а недавно је и Европска комисија у извјештају о напретку БиХ поручила да механизми за запљену и замрзавање криминалне имовине немају довољан учинак. Због тога мало ко вјерује да ће и најновији СНСД-ов закон дати икакве резултате, јер по њему ће и  кадрови СНСД-а морати да руководе контролама бројних грађана и политичара који су се обогатили на сумњиве начине, од којих су многи њихове страначке колеге.

(БН/ФОТО: Пиxабаy)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СНСД Закон

09.12.2023 21:27

О Агенцији за лијекове и другим Законима које је Милокрад наредио да донесе Скупстина- скуп послусника, бескицмењака, криминалаца . Ко јос вјерује СНСД интересној скупини лопова који су организовани као Мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

10.12.2023 09:39

Никад се овај закон неће примјењивати док су ови на власти,они су чак појачали отимачину и пљачку на свим нивоима,ма гдје има чисто.

Name

& шта рећи?

10.12.2023 06:44

У скупштини су климоглавци само присутни физички о памети да и не говоримо.Они који нешто имају мозга,користе за личне интересе,народ су свакако овце,код њих пролазе све ове бљувотине које им режим сервира.Народ је огуглао на све лажи и преваре режима.Да ли ће прогледати ускоро? Ееее то је питање за ГИНИСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво имовину

10.12.2023 07:42

Милокрада, сина, кцери, сестрица, кумова и осталог Лактаског олоса. И јавно излозити умјесто никад постављеног дрвета од уцјењеног лазовцине Драска Станивиковица, заститника тајкуна и мафијаса. Сви сте фуј људи🤮

ОДГОВОРИТЕ