БиХ једина у региону није учествовала у ПИСА тестирању

Босна и Херцеговина је једина земља у региону која није учествовала у ПИСА тестирању у прошлој години, а како кажу из Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ, разлог због чега основци нису обухваћени овим тестирањем је јер није постигнут политички консензус.

Босна и Херцеговина 09.12.2023 | 13:38
БиХ једина у региону није учествовала у ПИСА тестирању

"Нажалост, упркос тому што је Агенција испунила бројне предувјете потребне за судјеловање наше земље у 'ПИСА 2022' тестирању, у тренутку када је истекао и задњи, више пута продужавани рок, постављен од стране ОЕЦД-а, у нашој земљи још није постојао политички консензус око судјеловања у споменутом међународном истраживању", казала је у разговору за "Независне новине" Маја Стојкић, директорица Агенције.

Додала је да се нада да ће ова ситуација ипак "бити школа" те како ће улазак у сљедећи ПИСА циклус, иако још упитан, бити подржан од стране носилаца одлука.

"Држава је та која мора изразити спремност за улазак у међународне студије. Без сугласности државе, без политичког консензуса, без потписивања уговора, нажалост, нема ни истраживања", појашњава Стојкићева.

Коментаришући да ли је учињена штета ученицима што су пропустили ово тестирање, појашњава да до сљедећег циклуса ПИСА истраживања неће бити у могућности да процијени штету.

"Након тога о штети ћемо моћи говорити оквирно и то ако је дефинирамо као вријеме које смо пропустили да направимо промјену набоље у нашем образовању. Наиме, ПИСА тестирање је највеће свјетско истраживање у образовању, а специфичности овог 'ПИСА 2022' истраживања су то да је провођено одмах након пандемије болести изазване вирусом корона и да је кроз ово истраживање испитивана и способност ученика за креативно мишљење", истиче Стојкићева.

Додаје да су резултати претходног ПИСА циклуса који су одржани 2018. године за нашу државу били лоши.

"Мит о квалитети нашег образовања је разбијен. Имамо само један одсто ученика чијим се постигнућима хвалимо у медијима. То је оних један одсто који иду на математичке олимпијаде и друга натјецања. Само један одсто у цијелој држави, а свако друго дијете од 15 година нам је функционално неписмено", додала је Стојкићева.

Истиче да бх. ђаци за својим вршњацима из ОЕЦД земаља већ касне за три године школовања још чекају прве резултате образовних промјена које су наступиле након претходног "ПИСА 2018" циклуса.

"Апелујемо на доноситеље одлука да заједничким снагама урадимо све што можемо како и из наредног циклуса ПИСА истраживања не бисмо изостали и тако остали закинути за одговоре на горућа питања, а наша дјеца за квалитетније образовање", закључила је Стојкићева.

Став Министарства просвјете и културе Републике Српске је да је организовање ПИСА тестирања важно и потребно за све ученике Српске и БиХ.

"Наравно, подразумијевају се у том смислу уставне и законске надлежности које Српска има у области образовања, а које је у искључивој надлежности ентитета. У настојању да се омогући Српској учествовање у међународним истраживањима, а везано за циклус истраживања 'ПИСА 2021 (2022)', Влада Српске је почетком фебруара 2020. године донијела закључак којим се, поред осталог, задужује надлежно министарство да о свим међународним пројектима у области образовања информише Владу Републике Српске, која мора дати и сагласност прије закључивања било каквог споразума", додају из овог министарства.

Истичу да у вези са потписивањем Споразума о учешћу у Програму за међународно оцјењивање ученика (ПИСА) 2025, за Српску једино прихватљиво учешће је на начин да се Српска препозна као посебан регион мјерења, што значи да је неопходно, поред основног текста споразума, истовремено потписивање Споразума о успостављању придружене регије - Република Српска за учешће у ПИСА тестирању, како би васпитно-образовни систем Српске био видљив на листи међународног ПИСА истраживања, а што није прихваћено.

"Како није прихваћен приједлог за потписивање наведеног споразума, Министарство није тражило сагласност од Владе Српске на предметни споразум, што је дужно на основу напријед наведеног закључка.

Из тих разлога Република Српска, односно Босна и Херцеговина, прошле године ипак није учествовала у међународном ПИСА тестирању ученика.

Из Министарства цивилних послова БиХ казали су да међународна истраживања представљају екстерно оцјењивање ученичких постигнућа, те је тако Агенцији за предшколско, основно и средње образовање БиХ као самосталној управној организација дато у надлежност да преговара, организује и реализира комплетан процес приступања и провођења међународних истраживања.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Писа свира нечему

09.12.2023 13:51

Писа тестирање је за доконе који воле да пресипају из шупљег у празно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2023 17:40

Што да тестирају кад је лакше купити диплому по зељи и дзепу

Name

Дензел

09.12.2023 14:13

Толико од писмености кад од “дрзаве” РСа сад тразе да се сад препознају као регија. Није потребна ПИСА да се види памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље да не тестирају

09.12.2023 14:20

Да умјесто ученика тестирају наставнике и учитеље опет би били на дну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

09.12.2023 14:47

Код нас заврсе факултет незнају таблицу мнозења.Дјеца по телефонима пиßу скраћеницама и стикерима,туђицама живо зло🥶

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наставник

09.12.2023 16:44

Као наставник у једној школи у РС могу само казати зашто власти не дозвољавају тестирање: прије неколико година ПИСА тест, дјеци дозвољено да преписују, помогли и наставници и резултат катастрофа. Није запад урушио систем образовања већ управо ми сами. Школа је, отприлике, истурено одјељење најјаче партије. Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодоровић

09.12.2023 17:44

Наставниче ниси у праву,РПЗ није дао сагласност за тестирање јер би се радило у резултатима на нивоу БиХ,ми не бисмо знали посебно резултате у Републици Српској.Постоји могућност да се шифре посебно добију и онда да се издвајају ученици из Републике Српске па посебно обрађују резултати.То је мукотрпан посао а са друге стране је ли им тешко било да они објаве посебно резулзате наше Републике па нека збирно са БиХ раде шта хоће.

Name

лила

10.12.2023 09:14

Како се то разликује образовни систем у РСу од ФБиХ да би резултати били важни? Постоје педагошка правила по којима се подучава и која су призната у цијелом свијету. Јел то РС открила неку посебну методу писања или неку нову математику?

Name

Багро неспособна

09.12.2023 17:35

Неце власт да се види да је овдје образовни систем катастрофа, а уценици све неписменији.Хвала властима сто су упропастили и образовање. Зивио Милорад Додик и његови милионери на власти. Јос једно од њихових достигнуца👍🏻👍🏻👍🏻

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горчин

09.12.2023 18:03

Мене лично би много више занимало како би наши учитељи, наставници и професори прошли на неком тестирању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.12.2023 23:40

Боље је што нисмо показали незнање и неписменост, те нерад у просвети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце да се показе

10.12.2023 12:31

Да смо најјглупљи и најмеобразованији. Ова власт неце ниста да мјери, да би лопирављала стање, само их интересује колико могу узети, коју комбинацију и превару извести, коју јос некретнину купити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.12.2023 16:11

Значи,неко други ће нам заузети посљедње мјесто.

ОДГОВОРИТЕ