Број далеко већи: Партије потрошиле преко 11 мил. КМ

Ако је судити по извјештају Централне изборне комисије, политичке партије прошле године на опште изборе, од дозвољених 68,3 милиона КМ, потрошиле су 11,4 милиона КМ, што је, према мишљењу стручњака, веома мало и готово је сигурно да је тај број далеко већи.

Босна и Херцеговина 09.12.2023 | 08:53
Број далеко већи: Партије потрошиле преко 11 мил. КМ

"Врло ријетко ће политички субјекти приказати стварно стање. Сигурно постоје црни фондови из којих се финансирају многе активности, између осталог, и она забрањена активност која се тиче куповине гласова", рекао је Вехид Шехић, бивши члан Централне изборне комисије БиХ.

Према подацима о трошковима изборне кампање, само једна политичка странка и то Босанскохерцеговачки демократи - Џебраил Бајрамовић, прекорачила је лимит прописан Изборним законом и то за 10.141 КМ. Из самих извјештаја може се закључити да информације које су партије достављале не одражавају оно што се дешавало на терену.

Из извештаја је видљиво и да неке странке нису потрошиле ни марку на штампање плаката или интернет кампању, што не одговара стању на терену. Такође, неке странке су минимално приказале трошкове организовања скупова иако им је то био доминантан облик кампање.

"Комисија за ревизију Централне изборне комисије анализираће све финансијске извјештаје и провјеравати тачност и вјеродостојност тих извјештаја. Много тога треба промијенити код начина финансирања политичких субјеката, начина прикупљања средстава за вођење кампање и са сигурношћу могу рећи да многе странке злоупотребљавају средства", рекао је Шехић додајући да је кампања прошле године коштала сигурно више од 11,4 милиона КМ.

Иначе, избори прошле године најскупљи су у историји Босне и Херцеговине и чак су дупло скупљи него локални избори одржани 2020. године, што је дјелимично посљедица и короне, када су партије мање биле активне на терену. Рецимо, општи избори 2006. године коштали су 8,2 милиона КМ, 2010. године 10,4 милиона КМ, 2014. године 8,6 милиона КМ, 2018. године 9,5 милиона КМ.

Од 2006. до 2022. године одржано је осам општих и локалних избора и кампање су странке коштале 75,8 милиона КМ.

Када је ријеч о посљедњим изборима одржаним 2022. године, партије и независни кандидати највише новца потрошили су на оглашавање у штампаним и електронским медијима и то 3,9 милиона КМ, затим на штампање плаката и плакатирање 2,8 милиона КМ те трошкове организације одржавања предизборних скупова, на шта је потрошен 1,1 милион КМ.

Остали дио новца потрошен је на интернет оглашавање, трошкове штампања, умножавања и слања предизборних материјала бирачима и на осталу пропаганду.

Из Извјештаја о спровођењу општих избора 2022. године, о којем ће на сљедећој сједници расправљати и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, видљиво је да су странке у периоду од дана подношења пријаве за изборе до дана овјере резултата општих избора 2022. године у финансијским извјештајима исказале приходе од 17,6 милиона КМ.

Највећи дио прихода, и то 10 милиона, дошао је из буџета, остало је приход од физичких лица 4,8 милиона КМ, а остало одлази на приходе од чланарина, правних лица, поклоне итд.

Највише новца на кампању потрошио је СНСД, и то 1.544.851 КМ, затим СДА 1.17.734 КМ, а иза њих су СДП, који је потрошио 885.000 КМ, затим Народ и правда, која је потрошила 825.000 КМ, ПДП који је кампања коштала 726.000 КМ те СББиХ, који је потрошио 550.000 КМ.

О финансирању кампање било је ријечи на посљедњој сједници Централне изборне комисије, гдје је закључено да ће у наредном периоду Служба за ревизију финансирања политичких партија извршити ревизију пословања највећих партија. Према закључку, између осталих, ревизори ће контролисати пословање СДА, СНСД-а, СДП-а, ХДЗ-а, СДС-а, НиП-а, ПДП-а итд.

(Независне) Фото: Ајдин Камбер, Схуттерстоцк

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

+

09.12.2023 09:11

Нека осавреме опрему и по новом приједлог у: СКЕНЕР, ЛИЧНА КАРТА И ОТИСАК ПРСТА. НЕ ТРЕБАЈУ ХОДАТИ ПО ГРАДОВИМА И ТРОШИТИ. ТРЕБА САМО ДОПУСТИТИ 4 СТРАНКЕ. 1. ВУКАНОВА ,РАД, РЕД И ПРАВДА: 2. СДС: 3. ПДП: 4. НАРОДНИ ФРОНТ И 5. СНСД,ДА ИМАМО И ЊУ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

09.12.2023 10:31

Не припадам ниједној религији на свијету и знам да нисам у криву ..Религије странке и све остале разлике су великаси и владари измислили да би имали своју робове који их одрзавају..Једина стварна разлика медју љидима је јесу ли добри или зли .Ко је добар ту се сматра постење доброта милостивост и хуманост према свим зивим бицима .Тацка....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

09.12.2023 11:17

Ко је измислио плаћање странака . Ту и јесте проблем. Укинути свако плаћање па ко воли нелка изволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

09.12.2023 12:17

Сто странки стотине дзабахљебароса како их није срамота погледати цифру коју они тросе за свој нерад треба их све истјерати само једног предсједника поставити ако није добар и њега мијењати а ове све послати на баустеле да не увозите радну снагу а и они да виде како се маркица заради и докторе све из политике послати на баустеле да не примају по двије три плате то мозе само у Босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они потрошили

10.12.2023 00:51

11 милиона други неко зарадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

10.12.2023 11:18

Плаћање су измислили, да их више угљених. ТО УКИНУТИ. ПА ЋЕ ПОЛИТКУ ВЕЋУНА НАПУСТИТИ. СМИСЛИЛИ ДА НАРОД ИЗРАБЉУЈУ.

ОДГОВОРИТЕ