Договор Грчке и Турске: Отворити нову еру у односима

Грчка и Турска договориле су се данас да темељно обнове односе, успостављајући план који треба да отвори нову еру у односима два НАТО савезника.

Свијет 07.12.2023 | 22:16
Договор Грчке и Турске: Отворити нову еру у односима

У историјској посети турског председника Тајипа Ердогана Грчкој, дугогодишњи противници су се сложили да се усредсреде на развој добросуседских односа, држе отворене комуникационе канале, подстичу трговину и раде заједно на решавању проблема који их деле, посебно у Егејском мору.

"Нема питања које се не може решити, све док имамо на уму ширу слику и не завршимо као они који пређу море и удаве се у реци“, рекао је Ердоган после састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Атини.

Састанак је трајао дуже од планираног. Две земље желе да повећају трговину на десет милијарди долара, а Ердоган верује да би могле имати користи од састанака на високом нивоу који се одржавају сваке године.

"Треба да будемо једни поред других, као и наше границе“

"Историја и географија су одредиле да смо суседне земље. Осећам историјску одговорност да искористим ову прилику и будемо једни поред других, баш као и наше границе", рекао је Мицотакис. Грчка и Турска деценијама се свађају око граница својих енергетски богатих континенталних појасева, контроле Егејског мора и етнички подељеног Кипра.

Деведесетих су били на ивици рата, а последњих година се свађају око извора енергије у источном Медитерану, одбране, миграције и набавке борбених авиона. Ердоган је истакао да две земље треба да се фокусирају на позитивно, а мање на негативно.

(Б92/Индеx.хр) Фото: ЕПА-ЕФЕ/YАННИС КОЛЕСИДИС

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ова два

08.12.2023 01:33

Циа агента и не знају ста су грцка и турска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

08.12.2023 06:46

Тако се то ради, а Србија је три деценије посвађана са својим комшијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњаци

08.12.2023 08:39

Би могли тако са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

08.12.2023 08:48

Тако је само разговори, сусрети и споразуми могу донијети мирно и трајно рјешење ваших неспоразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност за свију!

08.12.2023 11:55

Признање грешке је пола опроштаја !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики ре будуцност за свију

09.12.2023 01:22

А ко је овдје признао греску и ко би требао да је призна онај ко је претворио највецу цркву у дзамију или онај коме је отета та земља.