Нововић показао да најмоћнији људи нису изнад закона

Уручујући награду “Шампиони у борби против корупције” у Вашингтону главном специјалном тужиоцу Црне Горе Владимиру Нововићу, амерички секретар Ентони Блинкен је саопштио да је црногорски ГСТ показао да чак и најмоћнији људи нису изнад закона.

Свијет 07.12.2023 | 19:59
Нововић показао да најмоћнији људи нису изнад закона

“Наслиједио је неефикасну институцију у земљи чији становници су били разочарани због свакодневних злоупотреба. Спроводећи истраге против корумпираних судија, званичника за националну безбједност и полиције, Владимир је показао да чак и најмоћнији људи нису изнад закона. Откако је преузео дужност, повјерење јавности у канцеларију за борби против корупције се удвостручило”, казао је Блинкен на церемонији.

“Да су сви добитници награде показали да је могуће успјешно се борити против корупције, на којем путу су постали и инспирација младим људима и борцима против корупције, као и да су сви до једног били изложени различитим облицима репресије, застрашивања и оптужби, али да на овом путу нијесу сами и да у Сједињеним Америчким Државама имају пријатеље”, додао је Блинкен на цеременоји.

“Анти-Цорруптион Цхампионс Аwард” је престижно признање које Стејт департмент додјељује четврту годину заредом, истакнутим појединцима широм свијета, који су показали лидерство, храброст и успјех у спрјечавању, откривању и борби против корупције.

Поводом церемоније, за добитнике овогодишње награде је у Сједињеним Америчким Државама организован тронедјељни програм, под називом Интернатионал Виситор Леадерсхип Програм (ИВЛП), током којег им је омогућено упознавање и сарадња са америчким колегама задуженим за борбу против

Поред Нововића, добитници су Станислав Ивашкевич из Бјелорусије, Жан-Клод Мпуту из Демократске Републике Конго, Артуро Торес из Еквадора, Никил Деј из Индије, Али (Мухамедали) Токтакунов из Киргиске републике, Марк Коли из Либерије, Вероника Михаилов-Мора из Молдавије, Анет Планелс из Панаме, Франциско Бело Симоес да Коста из Источног Тимора и Маи де Силва са Сејшела.

Ова награда први пут је додијељена у фебруару 2021, а администрација предсједника САД Џоа Бајдена увела ју је како би демонстрирала посвећеност борби против корупције.

Награда се додјељује као “израз признања појединцима који су показали вођство, храброст и утицај у спречавању, разоткривању и борби против корупције”, навели су из Стејт департмента.

(<стронг>ЦДМ) Фото: ВОА

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

А БиХ

07.12.2023 20:25

Е нашима треба орден за лијеност и нерад, немоћ и страх,незнање и неструцност. Поткупљиви сви од реда и послушници водја Партија на власти. Браво за Нововица и све цеститке ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

07.12.2023 21:40

Не лупетај најмоцнији је на слободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шћепан

07.12.2023 22:18

Ђе је Мило бритва највеци лопов и криминалац? Ово је све боза да је процесуирао Мила било би признање заслузено овако не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

08.12.2023 06:59

Миле тамо Миле овамо. Обојица на слободи и обојица милијардети. Браво народе јер сте их ви створили.

Name

лажни цар

08.12.2023 07:54

Додиг и његови саучесници у пљачки вијека од 2007. г. Срба у РС; министри, директори.. су на мети, прво свог народа, па светских мафијаша који га још подржавају док им све не прода.

Name

Апис

08.12.2023 07:55

САД је увела санкције Додиговцима, не због криминала, него због продаје ресурса Русији и др. анти западу.

Name

М.с Н

07.12.2023 22:45

И министар Нешић најављује борбу против криминала, мислим да ће он идуће године добити ову награду. Највероватније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

08.12.2023 00:28

Еееееееееј а зар нема ни једног судије суда бих па дзаба онда кад додика нико није осудио да су то урадили добили би награду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

08.12.2023 06:30

Бринкен му уруцио. Па видите сами ста Америка ради по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2023 07:13

Они коме уручују награду "шампион борбе против корупције", то одмах значи да су то "шампиони у корупцији"!

ОДГОВОРИТЕ