Оборили цијену, па побиједили на тендеру Аутопутева

– Након годину дана жалби, обарања набавки и измјена тендерске документације, „Аутопутеви Републике Српске“ додијелили су посао техничког надзора над изградњом аутопута Рача-Бијељина вриједан 4,4 милиона КМ фирмама „Радис“ из Источног Сарајева, „Сафеге“ из Београда и Нанта.

Република Српска 07.12.2023 | 19:58
Оборили цијену, па побиједили на тендеру Аутопутева

Интересантно је да је набавка за овај посао расписана још крајем октобра прошле године и да је процијењена вриједност набавке износила чак осам милиона КМ након чега је услиједило шест исправки тендерске документације и бројне жалбе.

На крају је процес окончан додјелом уговора поменутој групи понуђача која се обавезала да ће тај посао урадити за дупло мање новца од процијењене вриједности набавке.

Занимљива је посљедња жалба која је дошла управо од групе понуђача која је побиједила на тендеру.

Наиме, поменута група је иако су побиједили на тендеру, Канцеларији за разматрање жалби Босне и Херцеговине (КРЖ БиХ) упутила жалбу против одлуке „Аутопутева“ да понуду групе понуђача „Архитектонско грађевински институт“ Нови Сад, „Викоти Мернок Ирода Кфт“ Будимпешта, „Урбис центар“ Бањалука и „Грид“ Бањалука прогласи прихватљивом.

Они су у својој жалби навели да је група понуђача чија је понуда оцијењена као прихватљива учествовала у е-аукцији, те да је њихова понуда била другорангирана у том поступку.

Тврде да су „Аутопутеви“ неквалификованој групи понуђача дозволили да учествује на е-аукцији, те да им је тиме могла бити нанесена штета.

Канцеларија за разматрање жалби Босне и Херцеговине је одбила жалбу ове групе понуђача тврдећи да немају активну легитимацију, те да им није нанесена штета.

У КРЖ-у појашњавају да би постојала активна легитимација да морају бити испуњена два услова и то да жалилац има или је имао правни интерес за додјелу уговора, или да учини вјероватним да му је у конкретном поступку набавке проузрокована штета због поступања уговорног органа.

„Жалилац је изабран као најповољнији понуђач, те му је додијељен уговор у јавној набавци, тако да се у овом контексту не може говорит о субјекту који има интерес за додјелу уговора“, истакли су у КРЖ-у.

Наводе да ова група понуђача није аргументована доказала ни да им је могла бити нанесена штета.

„Није довољно да се жалитељ само позове на вјероватност настанка штете, као што је конкретан случај него то треба  и да докаже“, наглашавају у Канцеларији.

Интересанто је да и у КРЖ-у упозоравају да група понуђача која се жалила нити један разлог за постојање евентуалне штете не веже директно за цијену, као битан елемент будућег уговора, а коју је жалилац умањио у поступку е-аукције за 52,5 одсто.

„Дакле, добровољним спуштањем цијене у поступку е-аукције, жалилац је умањио цијену до износа по којем може извршити уговор, што је довољно као аргумент да штета не постоји у конкретном случају, а при том, како је већ наведено, нису доказали ни постојање штете“, закључили су у Канцеларији.

Важно је напоменути да у одлуци о избору најповољнијег понуђача стоји да је вриједност највише прихватљиве понуде, односно понуде коју је побједничка група сматрала неквалификованом износи 4,6 милиона КМ са ПДВ-ом.

Такође су истакли да је била неприхватљива понуда групе понуђача коју предводи „Роутинг“ из Бањалуке.

Подсјетимо, ЦАПИТАЛ је раније објавио да ће дионицу аутопута Вукосавље-Рача, од Раче до Бијељине, вриједну 302 милиона КМ, пројектовати и градити фирме „Интеграл инжењеринг“ Лакташи „Србијааутопут“ Београд и „ИГ“ Бањалука.

(Цапитал) Фото: Цапитал 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цорке Цорка

07.12.2023 20:18

Директор аутопутева Цориц не мозе без муљаза. Сибицар стари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРИМИНАЛ

08.12.2023 08:34

Криминал је лична карта наше "државе",чији је главни мотив,лично богаћење власти,а,на штету грађана,ту је сваки коментар излишан. Ћутали смо на све,што су били,па,нека наставе и даље...

ОДГОВОРИТЕ