Положај Срба у ЦГ зависиће од резултата пописа

Положај Срба у Црној Гори зависиће од резултата пописа становништва, а предвиђања су да ће проценат српског народа бити око 36%. Осим тога, ституацију значајно може поправити економска сарадња у региону која има могућност да се развија кроз иницијативу Отворени Балкан, поручили су саговорници у емисији Глобално БН ТВ.

Република Српска 06.12.2023 | 22:32
Положај Срба у ЦГ зависиће од резултата пописа

У току је попис становништва у Црној Гори, а кључно питање је колико се људи сматра Србима, а колико Црногорцима? 2011. године пописано је 28% Срба.

Рајко Петровић из Института за европске студије каже да је реално очекивати да број Срба дође до 36 % односно 38%. “Свакако мислим да ће преко 50% људи у Црној Гори рећи да је српски језик њихов матерњи језик.”

Уколико се покаже да су Срби већина у Црној Гори или да су приближни са онима који се изјашњавају као Црногорци то ће створити  другу ситуацију када говоримо о политичком контексту унутар Црне Горе, објашњава историчар из Центра за друштвену стабилност Александар М. Гајић.

Уколико се ове прогнозе остваре, Срби у Црној Гори могу да траже колективна права, која до сада нису имали, сматрају историчари. Као рјешење за боље регионалне односе саговорници виде иницијативу Отворени Балкан.

“То је добра иницијатива, али ако Њемачка хоће да гура свој Берлински процес онда је то нешто што може да угуши ту добру иницијативу. Треба бити стрпљив и на западној страни имати доброг спонзора.”, сматра аналитичар Иван Милетић.

Александар Гајић објашњава разлику између Берлинског процеса и Отвореног Балкана. “Берлински процес заговара Њемачка, а Отвореном Балкану је подршку дао САД. Зашто сада изостаје подршка САД? Зато што је продукт Републиканаца, а сада је Бајден - демократа на власти. Уколико Републиканци побједе на сљедећим изборима, видјећемо предности Отвореног Балкана.”

Када је ријеч о руско-украјинском рату историчари сматрају да Украјина клизи ка поразу.

“Зашто мислим да ће Русија добити овај рат? Зато што главна западна стратегија није успјела, а то је да се у првих годину дана сукоба економски и финансијски Русија сломи, али се то није десило.”, рекао је Рајко Петровић из Института за европске студије.

Пажња је преусмјерена на Блиски Исток, а Запад као потенцијалну жаришну тачку види и Западни Балкан.

“Историјски моменат је такав да је задње потребно да на Западни Балкан дође рат, јер ћемо ми бити она негативна страна на коју ће се окренути свјетски медији, а нарочито ће им требати то да скрену причу са Израела на друге лоше момке. Најбоље је да ми избјегнемо то.”, поручио је Милетић.

Спас за регион је изградња економских мостова, а не распиривање међунационалних тензија закључили су гости у емисији Глобално БН ТВ. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Постен

07.12.2023 08:54

Најпримитивнија солуција код нас је да се вјерско обиљезје поистовјецује са националним сто је абсурд да немозе бити веци сам доказ је И ова ситуациа гдје су оба православна народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пекар, љекар, апотекар

07.12.2023 19:10

Изгледа да смо ми Срби увијек некако угрозени, и не моземо да прихватимо да зивимо у другим дрзавама и да их постујемо, а тразимо да сви други буду Срби и да прихвате то као несто нормално.