Ниво усклађености за чланство у ЕУ може бити постигнут до краја године

Учесници другог политичког форума на високом нивоу између Европске уније и Босне и Херцеговине очекују да ће иХ наставити с провођењем реформи, а представници БиХ чврсто вјерују да потребни ниво усклађености с критеријима за чланство може бити постигнут током децембра ове године, сазнаје Фена.

Босна и Херцеговина 05.12.2023 | 14:13
Ниво усклађености за чланство у ЕУ може бити постигнут до краја године

Договорено је то након форума који су организовали Европска комисија, коју представља повјереник за проширење и Оливер Вархељи и Савјет министара Босне и Херцеговине, којим представља предсједавајућа Борјана Кришто.

Како се наводи у усаглашеном документу у који је Фена имала увид, учесници су свјесни политичке прилике дате препоруком Европске комисије за отварање преговора о приступању ЕУ, као и потребе провођења даљих реформи у БиХ.

С циљем пружања подршке напорима које БиХ предузима на свом европском путу, учесници форума анализирали су напредак БиХ с посебним нагласком на кључне приоритете и кораке описане у препоруци о додјели кандидатског статуса те позвали на хитно завршавање још непроведених уставних реформи и реформи изборног законодавства.

Европска комисија извијестиће Савјет министара БиХ о напретку најкасније у марту 2024. године, док ће трећи форум бити сазван за шест мјесеци.

Након првог форума одржаног у мају у Сарајеву, учесници су се поново састали ради наставка праћења провођења корака описаних у препоруци Европске комисије из 2022. године и ради извјештавања о даљем напретку на терену.

Подсјетимо, Европска комисија је у октобру 2023. године дала препоруку за отварање преговора с БиХ о приступању ЕУ након постизања потребног степена усклађености с критеријима за чланство.

(Фена) Фото:Фена

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Душан

05.12.2023 14:49

Да ли ико зна што хоче Додик да су комплету сих 14 закона усваја????Зато што многи и не знају у том пакету су и закони да нема више постављање ентитетског вета на законе одлууке вечина гласова би то је то и многе друге одлуке које не иду у прилог РС-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

05.12.2023 15:21

Код свих су слусалице на ушима. Нико не говори ни један страни језик. Страшно!!! Додуше кад су питали Николу Шпирица дали говори стране језике он је рекао „да Руски“!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

05.12.2023 15:29

Нема од тога ниста тоје само замајавање и лагање такису и Сев...Маједонији обецавали и лагали и никад Македонија није усла нитце уци ко и БиХ. Они само тразе и гоне своје а о улазка нема појма. Тије западна политика у којој главну рец воде Њемацка Францусла Холандија и јос пар њих Они само гоне своје интересе и раде стаим падне напамет и пинизавају јадне ове ситне дрзавица. Ето видјецемо ал БиХ неце никад уци у Е.У и у нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква ускладјеност???

05.12.2023 15:33

Ово није земља, РС је Проинтеров нарко вилајет🤮🤮🤮, а сељацине из околине Лактаса су новопецана мултимилонерска квазиелита. Овдје су мафија елита, а образовани и постени људи незастицене , скоро истребљене врсте које нестају

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

05.12.2023 15:39

Не булазните сто није урадјено за 20 година ви цее за мјесец дана.Али посто је додику суд за петама мозе се десити и то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханс Велимировитсцх

05.12.2023 15:48

Је ли БиХ стварно хоце у ЕУ? Гдје је референдум?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

05.12.2023 16:29

Да су хтјели и жељели овдашњи политичари могли су све завршити раније. Овако заваравају сами себе, а и Европску унију која с разлогом тражи да БиХ испуни услове, па тек онда да почну преговори о придруживању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.12.2023 16:30

Каснимо ми за ЕУ 50 година... Нисмо ми тај менталитет... Ми би да нас пљачкају још 30 година ако може уз националистичке приче јер смо навикли... Ево једно питање, интерес Срба је да нема граница, питање за све Србе зашто РС и Србија не желе у ЕУ па да напокон нема граница... Једноставно, тад не би било Додика и Вучића да нас краду док нам масу паризером и мајонезом испод носа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2023 02:07

Народ из Републике Српске зели у ЕУ, а сектаси и њихов водја не зеле.

Name

+

05.12.2023 16:59

Је ли Додик није кочничар више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2023 17:04

Морају се тако често састајати да кажу у очи да нису ништа урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе, мозе😂

05.12.2023 18:21

Како цемо ускладити крадју на изборима, крадју на тендерима, непотизам, никакво образовање, лосе здравство, оволико корумпирано и нефункционално правосудје са ЕУ? Па БиХ министри и функционери сверцају кокаин. Ви сте мафија и направили сте мафијаску дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

05.12.2023 18:42

Трла баба лан, да јој продје дан, да јој продје дан, трла баба, трла баба лан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.12.2023 19:35

Мозда мозе, али су минималне сансе? Све док се напада на Српску, и игнорисе Дејтонски споразум у сваком слову, договора нема. А и ЕУ, после избора следеце године,сама це имати озбиљне проблеме, Балкан це бити за њих, тамо неке далеке комсије. Само да на Балкану буде мира,нас свет је сналазљив тј паметан, и зна зивети са минимумом, и без милостиње. Европљани какви сте, сутра мозете молити нас са Балкана, да се склоните код нас, од зла којега саму себи правите. Знамо ми делити и кров, и хлеб, па се код нас мозете науцити, како бити сиромасан, али добар цовек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре морослав

05.12.2023 21:39

Боту, немаш ти појма о Дејтонском споразуму. Тво додо извачи само што њему треба. Нема у том споразуму заједничке институције, нема у Републици Српској и БиХ како кажу. Него има бих у чијем је саставу РС. Нема нема државна заједница састављена од ентитета. Него држава БиХ у чијем саставу су два ентитета и Брчко дистрикт. Док читаво вријеме ово пс лумудитр, народ оде, онај што остаје остаје гладан. Нема такозвано ово или оно то је ваш проблем. И нека је само тако наставите док вас 3% раје пљачка и ужива

Name

Срецко Сојиц

06.12.2023 09:00

Тако је,све мора да буде ускладјено.

ОДГОВОРИТЕ