Цикотић осуђен на три године затвора због злоупотреба

Суд Босне и Херцеговине донио је првостепену пресуду којом је бивши министар одбране Селмо Цикотић проглашен кривим те је осуђен на три године затвора због злоупотребе положаја.

Босна и Херцеговина 05.12.2023 | 10:43
Цикотић осуђен на три године затвора због злоупотреба

Цикотић се теретио да је у периоду од 2009. до 2011. године искористио службени положај и погодовао фирми "Сцоут" из Загреба, која је требала откупити вишкове наоружања из БиХ, чиме је оштетио државни буџет за 9,7 милиона КМ.

Како се наводи у оптужници коју је подигло Тужилаштво БиХ, Цикотић је, противно споразуму о коначном располагању свим правима и обавезама над покретном имовином из 2008. године и одлукама Предсједништва БиХ, донио и потписао двије одлуке о одобравању испоруке, односно замјене роба, као и четири рјешења о испоруци муниције.

Према оптужници, он је одобрио четири анекса на основне уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције закључене 2003. и 2004. године.

Приликом изношења завршне ријечи Тужилаштво БиХ је затражило да Суд БиХ донесе осуђујућу пресуду наводећи како ће на тај начин правосуђе показати да се жели борити против корупције и криминала "бијелих крагни".