Добитници награде Фондације "Браћа Карић"

- Истакнутим ствараоцима, хуманистима и визионарима вечерас су на великој сцени Народног позоришта у Београду додељене награде Фондације "Браћа Карић". 

Србија 04.12.2023 | 18:42
Добитници награде Фондације "Браћа Карић"

За изузетан допринос култури награду Фондације добио је глумац Милош Биковић, а казахстански певач Димаш Кудајберген награђен је као "архитекта музичких мостова јединственог музичког идентитета".

Награда за јачање демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима додељена је доајену светске дипломатије Будимиру Лончару, а награде за научни и истраживачки рад и технолошке иновације професорима Јасмини Вујић и Свену Маричићу.

За хуманитарне активности Фондација је наградила професора Ћинг Манхоуа.

Фондација је доделила награду за врхунска достигнућа у спорту Богдану Богдановићу, а награде за новинарство јапанском културном активисти и лексикологу Татсујо Хирану, као и новинару Џону Боснићу.

"Ова награда је право изненађење. Повратак у домовину је био дуг пут, не само физички већ културно и психички. Ову награду посебно ценим због историје саме породице Карић и примера који су дали овде у Србији. Живела Србија и наше српско срце Косово", рекао је Боснић након што је примио награду. 

Хирано је казао да у Јапану постоји реч "онгаеши" која изражава дух узајамног помагања. 

"У Србији живим 13 година. Многи људи овде су ми помогли на разне начине. Много сам добио и много и вратио. Даћу све од себе да наставимо да радимо и ширимо мостове пријатељства између Србије и Јапана", рекао је Хирано. 

Богдановић се присутнима обратио путем видео поруке и изразио велику захвалност на награди која му је додељена. 

Јасмина Вујић, коју је Фондација најавила као "спрску Марију Кири" обратила се путем видео линка, и рекла да је за њу изузетно велика част да буде добитник овако велике награде. 

"Зато што долази из моје земље и од Финдације која представља традиционалну Србију и традиционалне породичне вредности, што и сама заступам", рекла је Вујић. 

Биковић се захвалио породици и Фондацији Карић посебно јер је, како је рекао, вечерас окупила људе око неких лепих вредности. 

"Зато што је окупила људе међу којима ми је част да будем вечерас. Посебно је лепо када те препознају у твом селу, а не само негде напољу и посебно је лепо када се то дешава док се свет све више поларизује и дели, а ми смо се окупили да поделимо нешто лепо", рекао је Биковић. 

Кудајберген рекао је да је велика част бити добитник овакве награде и захвалио се на препознавању његовог рада и доприноса у свету уметности и културе. 

У име Бранимира Лончара обратио се његов пријатељ Дејан Јовић који је рекао да је Лончар са великим узбуђењем и захвалношћу примио вест да је награђен.

"Жао ми је што нисам данас ту у Београду. Част која и ми је указана овом наградом већа је у томе што она апострофира кључне вредности у мом животу", пренео је Јовић поруку Лончара. 

Фондација ове награде додељује 26. пут по реду, а како су навели раније добитници су појединци који својим делима стварају бољу будућност Србије, Европе и света.

Награде су вечерас доделили Драгомир, Тара и Симона Карић и Лука Лазаревић, а свечаност је завршена химном породице Карић "Србијо мајко".

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар