ИТА може бити први и најзначајнији партнер Србије

- Председник Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, да су разговарали о свим важним питањима и констатовали да Србија и Италија као изразито пријатељске земље имају добре политичке и економске односе и истакао да би Италија, када Стелантис крене у производњу електричне панде у Крагујевцу, могла да буде поново први и најзначајнији партнер Србије.

Србија 03.12.2023 | 16:24
ИТА може бити први и најзначајнији партнер Србије

"Са Мелони сам разговарао и о свим регионалним питањима и европском путу Србије и захвалан сам председници Владе Италије због суштинске и истрајне подршке Италије европском путу Србији и посебно сам захвалан Ђорђи што је увек желела да чује наше мишљење и имала увек довољно времена да саслуша оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону", рекао је Вучић у Палати Србија.

Захвалио је Мелони што је посетила Србију упркос густом распореду и истакао да смо поносни, привилеговани и почаствовани њеном посетом, која ће допринети даљем унапређењу односа две земље.

Вучић је рекао да спољнотрговинска размена две земље износи годишње 4,6 милијарди евра и да верује да може да буде много већа, а посебно када Стелантис крене са производњом новог модела - електричне панде у Крагујевцу.

Вучић је навео да Србија има добре односе са више италијанских региона што је од великог значаја због бизнис сарадње и сарадње у иновацијама.

Додао је да се ускоро очекује долазак председника италијанске регије Ломбардија Атилие Фонтане на иновационом форуму Србија-Италија.

"Ми мислимо да је председница Владе Италије госпођа Мелони један од лидера великих не само европских, већ светских лидера која управо то доказује својом отвореношћу и раскошним политичким талентом", рекао је Вучић.

Он је исказао захвалност и на одлуци Италије да све најважније италијанске финансијске институције, које подразумевају долазак банке за депозит и зајмове у најскорије време, чиме ће Београд постати прво регионално седиште са комплетном платформом  италијанских  јавних и приватних субјеката за подршку пословном сектору и његовој интернационализацијии.

"То је од нас од изузетног значаја  и верујемо да ћемо много тога моћи да урадимо са нашим италијанским партнерима", рекао је Вучић.
 Додао је да би компанија Стелантис, осим производње новог електричног возила Панде, могла да буде генератор нових инвестиција у ауто-индустрију, која је убедљиво највећи извор страних директних инвестиција са уделом од чак једне четвртине у укупним страним инвестицијама у нашој земљи.

"Посебно сам изразио захвалност госпођи Мелони на свим спољнополитичким напорима у правцу решавања регионалних криза овде на Западном Балкану. Указао сам на то да Италија приступа објективно и суштински решавању проблема у нашем региону и надам се да  ћемо убудуће имати још значајнију улогу Италије у свим стварима које су од виталног интереса за опстанак земље и нашег народа", рекао је Вучић.

 Вучић је пожелео Мелони и делегацији из Италије да се осећају као код своје куће док бораве у Србији.

Италија и Србија имају изузетне билатералне односе

 - Италијанска премијерка Ђорђа Мелони, која је у једнодневној посети Србији, захвалила се данас председнику Србије Александру Вучићу на изузетном гостопримству, током своје прве посете земљи и нагласила да су Италија и Србија посебно у последњем периоду развили билатералне односе.

Имали смо и Бизнис форум који је споменуо председник, а и дијалог између наших влада је интензивиран. Много тога смо заједно урадили. Наша трговинска размена која је изузетна може да буде и боља. У Србији има много италијанских компанија које запошљавају 150.000 људи.

Београд је први град на свету где су неке реномиране италијанске компаније отвориле представништва. Све то говори колико пажње ми имамо и са колико пажње гледа наш предузетнички свет на Србију", рекла је Мелони у обраћању медијима након састанка са Вучићем.  

Истакла је да сви досадашњи резултати показују добре економске односе две земље, и да постоји велико интересовање италијанских компанија да послују овде, чему доприноси економски развој Србије и економска политика председника. 

"Веома сам задовољна што имамо лидере који се разумеју и схватају колико је битно да се побољшају наши односи и наше привреде. Сав посао који Италија и Србија заједно раде показује стратешки значај који Србија има за Италију, и зато смо ми овде. Наставићемо да будемо међу првим земљама који подржавају процес проширења", рекла је Мелони. 

Она је нагласила да ће Италија увек пружити подршку Србији у Савету Европе и поручила да је оно што они треба да ураде, један брзи процес који би довео до, како је рекла "не проширења, већ поновног уједињења Европе". 

"За нас је битно да западна Европа буде део ЕУ породице. Вучић зна да може да рачуна на подршку Италије и у Савету Европе, како бисмо убрзали тај процес приближавања Европској унији и  све оно што Европска комисија тражи", рекла је Мелони. 

"Знам да ће Србија наставити да има конструктиван приступ и у дијалогу у вези Косова. Италија подржава тај процес и радимо на томе да дође до реализације свих обавеза које су стране на себе преузеле", рекла је Мелони. 

Она је додала да је са Вучићем причала о миграцијама, истакла је да Рим и Београд имају иста виђења када су илегалне миграције у питању и захвалила се Београду на напору који улаже на том пољу.

"Врло бринемо о борби против нелегалних токова миграната", поручила је Мелони.

Она је навела да је са Вучићем разговарала и о кризама које постоје у свету, укључујући и рат између Русије и Украјине. 

"Сви треба да радимо на томе да дође до смањења ескалације тог конфликта", рекла је Мелони.

По питању конфликта у Гази, Мелони је подсетила да се Италија много залаже на хуманитарном плану.

"Ми смо послали наш брод, брод "Вулкано" и такође тамо имамо и једну болницу отвореног типа. Тако да и што се тиче Газе и ту смо јако ангажовани на хуманитарном плану", рекла је Мелони.

На крају се још једном захвалила Вучићу на гостопримству и поручила да односи Србије и Италије могу да буду још јачи.

"Будућност наша заједничка обећава. Знам да можемо да наставимо да заједно радимо. Знам да можемо да идемо са заједничким стратешким партнерством и пријатељством даље и да се суочавамо са многим изазовима", заклучила је Мелони. 

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бакин

03.12.2023 17:03

Тако је преседник Вуциц прицао за српски Мерцедес, аутобус Икарбуса па ниста ид тога није било. Предизборна Патка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.12.2023 18:21

Стизу римљани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

04.12.2023 01:43

Камо среце да је тако

Name

Нако питам

03.12.2023 19:44

Засто ту нема Рудоње да преводи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим да

03.12.2023 22:19

...не знају да ли је мађарица или италијанка? Нису јој зваирили испод сукње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

04.12.2023 09:11

И овак Вуцко заборавио 1941. Знас ли цовеце ција је она странка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затооо

04.12.2023 12:18

Црвенее рузеее идуу! Циркуссссс! А из к9је је она странке зна ли та елита корумпираних квази политицараа или тули! Пигубиои се од дзабовине паразитииии! Хљеба без митику ! Трговина дрзавном наридном имивином

Name

Италијанске породице

04.12.2023 14:10

Као и Грцке су помагале дјецу из Р. Српске.

ОДГОВОРИТЕ