ИДДЕЕА незаконито набавила пасоше од 34,4 милиона КМ

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену БиХ (ИДДЕЕА) незаконито је додијелила уговор о набавци пасошких књижица вриједан 34,4 милиона КМ, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 02.12.2023 | 19:48
ИДДЕЕА незаконито набавила пасоше од 34,4 милиона КМ

Произилази то из пресуде Суда Босне и Херцеговине који је уважио тужбу француског предузећа „Тхалес ДИС“, које је тужило Канцеларију за разматрање жалби (КРЖ) БиХ јер су одбацили њихову жалбу на набавку образаца пасошких књижица.

Спорни обрасци пасошких књижица су набављени још у марту прошле године и могуће је да ће ИДДЕЕА због тога сада имати велике посљедице.

Француска компанија је у жалби истакла да је ИДДЕЕА пропустила одрадити вјештачење чињеница за чију оцјену не посједује релевантна знања и стручност.

„Усљед тога погрешно је утврђена чињеница да „Милбауер“ није једини понуђач који користи захтјевну инк-јет технологију за персонализациију пасошких књижица“, истакнуто је у образложењу.

Наглашавају да је тендерском документацијом прописано да ће се вршити перцонализацијске слике у боји носиоца пасоша и серијски број у тијелу танке поликарбонатне странице, а овакав метод је, како кажу, могућ само инк-јет технологијом, односно опремом лД 60, чији је произвођач „Милбауер“.

Суд БиХ у пресуди истиче да је поступак јавне набавке строго формалан, те да је при том обавеза сваког уговорног органа једнак третман према свим учесницима поступка, без било какве дискриминације сваког од учесника.

„Било који недостатак уочен у фази квалификације понуђача јесте разлог за његову дисквалификацију из даљег поступка додјеле уговора предметне набавке“, појаснили су у суду.

Шта ће пресуде која је донесена готово двије године од додјеле уговора значити за ИДДЕА, појашњава Дамјан Ожеговић из организације Транспаренцy интернатионал БиХ.

Наводи да жалба КРЖ-у има суспензивно дејство, она одгађа наставак поступка јавне набавке, закључење или извршење уговора све до доношења одлуке КРЖ-а.

Такође, како додаје, подношењем тужбе суду може се тражити одгађање коначног рјешења или закључка КРЖ-а, о чему суд посебно одлучује.

„Суд је свакако везан роком од 60 дана да одлучи по тужби. Дакле, рокови и хитно поступање, као и могућност суспензије одлука би у теорији требали онемогућити поступања слична овом са набавком пасошких књижица“, појашњава Ожеговић за ЦАПИТАЛ.

Упозорава да уколико би у коначници жалилац успио у поступку, а уговор је већ закључен и извршен са другим понуђачем, он би имао право на накнаду штете.

То би, додаје, значајно поскупјело саму набавку.

ИДДЕЕА је у марту прошле године компанији „Милбауер“ додијелила четворогодишњи уговор за набавку образаца пасошких књижица вриједан 34, 4 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

02.12.2023 21:37

Колико су само појединци бахати и неодговорни а јоŝ облапурнији на лову и да се уграде гдје год могу,јадни смо као држава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.12.2023 00:18

Има ли ишта законито у овој Држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

-

03.12.2023 12:02

Нема!

Name

Тулузз

03.12.2023 08:16

Иво је само мала потврда о високој корупцији у БиХ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

03.12.2023 09:53

Пасошка књижица није пасош док се не одобри за грађанина да слика и потпише се. Незнам како овакве вијести шаљете у јавност.Само једна могућност,неписменост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правни систем

04.12.2023 15:27

Ма ми смо држава за пожељети!Значи свака страна која изгуби на тендеру тужи и наплати изгубљену добит и супер не радиш ништа,а наплатиш милионе и занимљиво свака страна компанија само у БиХ у томе успијева!Дођу Словенци туже и узму милионе,па Французи,па Кинези па свакакав шљам нас дере једино ове судије што доносе одлуке њих нико не дере!!

ОДГОВОРИТЕ