Зашто су високе температуре за ово доба године?

У Републици Српској данас је изненађујуће топло вријеме за ово доба година, а прогнозе кажу да ће температура достизати и до 24 степени Целзијусова.

Република Српска 01.12.2023 | 13:49
Зашто су високе температуре за ово доба године?

Из Републичког хидрометеоролошког завода рекли су за Српскаинфо да ће такво вријеме бити још данас и сутра ујутру, када нам долазе падавине и пад температуре.

-Како фронт буде пролазио и премјештао се од запада ка истоку, тако ће и температуре да опадају и вјетар ће да слаби. Још ујутру ћемо имати температуре које ће бити 15 на западу до 23 на сјевероистоку, на вишим предјелима до 9, а затим долази захлађење па ће минимална температура увече на сјеверозападу, сјевероистоку и сјеверу бити од 0 до 5, у вишим предјелима у тим крајевима биће до -2, а на југу и истоку и понегдје у нижим предјелима централних крајева од 6 до 12, а у вишим предјелима до 4 степена Целзијусова – истакла је Александра Ракочевић, метеоролог синоптичар из Републичког хидрометеоролошког завода.

Она је објаснила зашто је тренутно овакво топло вријеме за ово доба године и шта је допринијело томе.

-У питању је развој циклона који се спушта са долина сјевера Атлантика која је захватила све области до сјевера Африке и пошто се наш регион налази у предњој страни ове долине, то узрокује прилив топлог ваздуха са сјевера Африке. Како центар долине буде пролазио кроз наш регион, тако ће и смјер вјетра да се мијења, јер је јужни вјетар, топли вјетар који доноси топао ваздух. Вјетар ће у наредним данима скретати на сјевер па ће самим тим и долазити хладније вријеме – каже Ракочевићева.

Оно што све свакако интересује је питање да ли ће бити снијега. Према прогнози метеоролога, снијега ће бити, али се неће пуно задржавати.

-Имамо прогнозу за наредних пет дана. Биће снијега у нижим предјелима и то на сјеверозападу углавном, али се неће дуго задржавати. За сада нема најава да ће бити неког значајнијег снијега – закључује Ракочевићева.

Подсјећамо, Републички хидрометеоролошки завод издао је наранџасто упозорење због јаких и олујних удара вјетра јужног смјера

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Борац

01.12.2023 16:17

Зна Бог и клима да борци немогу узети а зима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртвбн

01.12.2023 19:37

Зато што је Милорад Додик тако рекао.

ОДГОВОРИТЕ