Начелник Фоче да поднесе оставку због кршења закона

- Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић би, ако има имало савјести, требао да поднесе оставку након што је Агенција за јавне набавке БиХ наложила Основном суду у Фочи да покрене прекршајни поступак против начелника, а Окружном јавном тужилаштву у Требињу пријаву на надлежно поступање против њега.

Република Српска 30.11.2023 | 20:48
Начелник Фоче да поднесе оставку због кршења закона

Ово је данас изјавио Огњен Бодирога, посланик СДС, на конференцији за новинаре коју је одржао у Фочи истакавши да извјештаји надлежних институција јасно указују да су начелник и општинска управе радили супротно Закону о јавним набавкама. 

„На основу извјештаја о проведеној финансијској ревизији општине Фоча за период од 01.01. до 31.01. 2022. године, који је радила  Главна служба за ревизију Републике Српске, Клуб одборника СДС у Фочи и ја као посланик смо Агенцији за јавне набавке БиХ послали допис. У њему смо држећи се извјештаја републичког ревизора набројали гдје је рађено у супротности са законом“, подсјетио је Бодирога, који је и потпредсједник СДС-а.

Додао је да су из Агенције за јавне набавке БиХ добили одговор да је у складу са њиховом иницијативом а након проведеног праћења поступака општине Фоча Агенција упутила основом суду у Фочи захтјев за покретање прекршајног поступка против начелника Милана Вукадионовића, а Окужном јавном тужилаштву у Требињу пријаву на надлежно поступање. 

„Агенција за јавне набавке БиХ је навела да су у општини Фоча вршене набавке радова путем директног споразума на начин да се дијелио предмет набавке, што је у супротности са законом. Руководство је један те исти посао цијепало на више дијелова како би се дошло до износа испод шест хиљада КМ, све како би се могли склапати директни договори. Таквих уговора је било 17 а њихова вриједност 68 хиљада мрака“, навео је Бодирога цитирајући извјештај Агенције за јавне набавке.

Бодирога напомиње да су то само неке од уочених неправилности.

„Такође је проведено је и девет поступка јавне набавке радова путем директног споразума који се односи на санацију путева вриједности 37 хиљада КМ.  Начелник је радио супротно закону и приликом потписивања анекса уговора за асфалтирање пута Хум-Брашљеница.“

Бодирога истиче да када је у питању поступак у окружном јавном Тужилаштву Агенција предложила да се утврди да ли је код поступака постојао претходни договор начелника са директором привредног друштва са којим је склопљен директни споразум. 

„ И то због постојања основане сумње да је почињено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, а посебну пажњу обратити на уговоре „Симинг трејд“ д.о.о. Фоча, с.п. и з.р Младен Перишић из Фоче и „Сигмаелектроник“ с.п. Сребренко Кунарац из Фоче“, цитирао је посланик СДС.

Бодирога додаје да ће се он заједно са Клубом одборника СДС обратити Окружном тужилаштву и Полицијској управи Фоча поводом незаконитих радњи у овим уговорима и затражили да се испита одговорност и повезаност лица која су у њима учествовала.

Он је позвао начелника и општинску управу општине Фоча да демантују оно што су навеле институције. 

„Ово што се наводи у тим извјештајима је само кап у мору, а ми ћемо изнијети још много доказа за кршење закона и друге неправилности које су почињени у општини Фоча“, поручио је Бодирога. 

(БН) Фото: Архива

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бл

30.11.2023 21:44

А цовијек усијеце 2 метра дрва и добије 3 мјесеца затвора,а овом прекрсајни налог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

01.12.2023 08:34

Вазно да је нацелник неки дан тркао као цуко за додигом.

Name

Брат

30.11.2023 22:51

Тако је Огњене искрено,постено и праведно!Ти си будуци нацелник Фоце!Имас најбољи клуб одборника Сдс,Фоца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоча

01.12.2023 00:55

Диван, поштен,васпитан, одгојен, наш будући Начелник, вријеме је да наша Фоча процвета! Огњене, нека те Господ Бог чува!

Name

Хеје

01.12.2023 06:44

У том грму лежи зец

Name

Јоја

01.12.2023 08:06

Полако не хитај док буду избори па онда сто сте нестрпљиви бице опет "покрадени избори" . И овај мали зури на фотељу муслим да це му се измаци

Name

Фоца

01.12.2023 08:10

Због тога је и поднео пријаву.Дасе доцепа градонацелника.

Name

Ре јоја

01.12.2023 10:51

Бљузго јел мислите опет покрасти изборе,па бранис лопове. Дес лопове?

Name

Јоја

01.12.2023 05:51

Мислис без избора на функцију?! Полако младицу полако ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

01.12.2023 17:57

Као и обично ниси разумио. У јануару почиње изборна година, до тада би пфедсједник скупŝтине био вд, а у октобру ко побијефи под претпоставком да се избори заŝтите од крађе?

Name

Хаха

01.12.2023 06:43

Због прекршајног поступка да поднесе оставку, па ви нисте нормални. 30 година се Фоча у раван свлсчи и никад се нико ни по дупету није почешао а сад би овај требао поднијети оставку. Хоће ево све трчи да вама уступи мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ковид

01.12.2023 08:26

Све што ради власт је катастрофа. Али већи проблем је што нема ко да их замијени. Опозициа како се избори ближе само трчи пред камере и прича о криминалу власти. Умјесто да предлажу програм изласка из кризе утркују се ко ће више облатити власт али само са једним циљем да се само промовишу за будуће начелнике и градоначелнике. Тако и овај Бодирога, појавио се у политици прије три године и сад би одмах за начелника.Сви се утркују ко ће се гдје кандидовати. Јадан је овај народ са влашћу али још гором опозицијом. Једино ме онај Петровић још није изневјерио али тешко је данас било коме вјеровати.Сви би да се само дочепају власти а ти народе вјеруј ако имаш коме.Зато народе мој сви ви који сте млади и аполитични што прије тражите глави саламета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица

01.12.2023 09:16

Фоцу су уназадили Мариц, Масиц, Оливера, Дејан Павловиц, дезертери, клосари …. Никад се опоравити нецемо… град стараца, омладина отисла, доселили Индијце на неки факултет гдје је замјеник декана Масицев син!!!! Ма могло би се писати цијели дан ста нам урадисе…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устаљена пракса

01.12.2023 09:30

Мало је општина,и градова у РС,који не пљачкају народни буџет,само што нико не реагује,а и кад реагују то се потплати,и иду у нове пљачке.Нема ту резултата,све док се не крене с кажњавањем од врха власти на нивоу РС,судија,тужиоца,полиције,а кад они буду смјештени иза решетака и све им буде одузето што не могу доказати како су дошли до имовине,лако ћемо ми са ситнијим од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумски сортименти

01.12.2023 12:36

Хајде не балави мали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

01.12.2023 14:21

Кака оставка затвор друзе

ОДГОВОРИТЕ