Кинези траже додатне гаранције за ХЕ „Бук Бијела“

– Кинеске фирме које су доставиле понуде за изградњу хидроелектране „Бук Бијела“ затражиле су додатне гаранције од Владе Републике Српске како би потписале уговор за овај пројекат вриједан 250 милиона евра. Као разлог су навели спорове који се о овој хидроелектрани воде пред Уставним судом БиХ и УНЕСЦО-ом,  сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.11.2023 | 16:27
Кинези траже додатне гаранције за ХЕ „Бук Бијела“

Хидроелектрана „Бук Бијела“ је заједнички пројекат „Електропривреде Републике Српске“ и „Електропривреде Србије“ вриједан 250 милиона евра.

Од тог износа “Електропривреда Србије” ће обезбиједити 51 одсто средстава, а “Електропривреда РС” 49 одсто, колико износи и учешће двије електропривреде у заједничком предузећу „ХЕС Горна Дрина“.

Хидроелектрану по систему „кључ у руке“ требало би да гради једна од три кинеске компаније које су прије неколико мјесеци доставиле понуде, а ријеч је о компанијама, „Донгфанг Елецтриц Цорпоратион“, „Поwер Цхина“ и „Енергy Цхина“.

Осим изградње, фирма која буде изабрана за извођача требало би да обезбиједи и финансирање, док ће за враћање кредита гарантовати владе РС и Србије.

Иако је од достављања понуда прошло већ четири мјесеца, одлука о извођачу још није донесена.

Ђокић: Некоректни потези Кинеза

Један од главних разлога за то је, како сазнајемо, захтјев који су ове компаније испоставиле владама Српске и Србије. Наиме, Кинези су затражили додатне гаранције о овом пројекту, наводећи као разлог спорове који се о њему воде пред Уставним судом БиХ и УНЕСЦО-ом.

Према нашим информацијама кинеске банке не желе да финансирају овај пројекат док ситуација не буде потпуно чиста, односно док се не ријеше оба спора која се воде у вези са овим пројектом вриједним пола милијарде марака.

Како сазнајемо, власти РС не брине много спор пред УНЕСЦО-ом, већ онај пред Уставним судом за који се тренутно не види рјешење.

Наиме, Уставни суд БиХ је по захтјеву 24 посланика Представничког дома парламента БиХ још половином 2021. године утврдио да постоје правне дилеме у вези са додјелом концесије за овај пројекат те наложио Комисији за концесије БиХ да у року од три мјесеца ријеши спор.

Од тада је прошло више од двије године, Комисија одлуку још није донијела, а предмет је због неизвршавања одлука Уставног суда БиХ завршио у тужилаштву.

Иако су припремни радови на пројекту у међувремену приведени крају и три кинеске компаније доставиле понуде за изградњу, сада долази до новог заплета, јер су и Кинези опрезни због овог спора.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић потврдио је за ЦАПИТАЛ да су кинеске компаније које су доставиле понуду тражиле одговор у вези са тим споровима како би одлучиле да ли ће прихватити да уђу у пројекат.

Њихов захтјев сматра некоректним.

„Кинези су жељели да имају јасан одговор на та два питања. Међутим, то нису коректна питања са њихове стране јер они нису инвеститор. Рекао сам им да што се тиче Уставног суда не можемо дати гаранцију јер ми немамо ту надлежност“, рекао је Ђокић.

Он је поновио став да Уставни суд БиХ нема надлежност да одлучује о овом питању, додајући да би се „БиХ сигурно суочила са арбитражом тешком више од милијарду евра уколико би тај суд донио одлуку која би ишла на штету економских интереса РС“.

„Још није изабрана ниједна од те три фирме и још увијек је у току евалуација њихових понуда. Ове компаније су и даље у игри“, тврди Ђокић.

Избор најповољнијег понуђача пролонгиран до прољећа

Предсједник Управног одбора предузећа „ХЕС Горња Дрина“ Милан Баштинац за ЦАПИТАЛ каже да њега Кинези званично нису обавијестили да траже додатне гаранције, али да имају упите с њихове стране о статусу предмета који се води пред Уставним судом БиХ.

Каже да је у току евалуација техничког и финансијског дијела понуда која ће, због своје комплексности, највјероватније бити пролонгирана до прољећа.

„До краја децембра ћемо завршити припремне радове који су, такође, пролонгирани из објективних разлога. Тренутно се ради остала пројектна документација везано за мрестилиште за рибу које је саставни дио пројекта и обавеза по еколошкој дозволи“, каже Баштинац.

Када је у питању спор који се води о овом пројекту, Баштинац каже да Српска и даље сматра да Уставни суд БиХ не може донијети одлуку која би била у супротности са досадашњим одлукама и сагласностима Владе РС.

„Хидроелекрана се гради 11 километара од границе са Црном Гором, а Дрина у горњем дијелу тока није гранична ријека што аутоматски имплицира да је питање концесије потпуно у надлежности Републике Српске“, тврди Баштинац.

Питања о захтјевима Кинеза и ставу Србије упутили смо и Министарству рударства и енергетике Србије и „Електропривреди Србије“, али одговор нисмо добили.

Подсјећамо, посланицима из Федерације БиХ који  су поднијели апелацију Уставном суду БиХ било је спорно то што је концесију за овај пројекат додијелила Република Српска, а не БиХ, јер се, како су тврдили, ради о “међудржавном” пројекту.

Након што је утврдио да постоје правне дилеме, Уставни суд је наложио Комисији за концесије БиХ да у року од три мјесеца ријеши спор.

Како тај рок није испоштован, Уставни суд БиХ је Комисији продужавао рок, али она и даље није поступила по налогу суда, због чега су донијели рјешење о неизвршењу њихове одлуке.

Комисија за концесије БиХ због нерада на мети тужилаштва

У Уставном суду БиХ за ЦАПИТАЛ су рекли да након што су донијели рјешења о неизвршењу од 2. децембра 2021. године и 19. јануара 2023. године, нису добили повратну информацију од Тужилаштва БиХ у вези непоступања Комисије за концесије БиХ.

„Након доношења такве одлуке на Тужилаштву БиХ, као истражном органу, је да прикупи све релевантне информације и разлоге због којих „извршилац“ није поступио по налогу Уставног суда, односно због којих није извршена коначна и обвезујућа одлука овог суда“, наводи се у одговору Уставног суда БиХ на питање у вези са предметом ХЕ „Бук Бијела“.

Да одлука или рјешење овог проблема није ни на видику потврђује предсједник Комисије за концесије БиХ Миломир Амовић.

Амовић за ЦАПИТАЛ каже да је Тужилаштво БиХ од њих тражило одређену документацију у вези са овим предметом, да су они ту документацију доставили и да од тада немају никаквих информација шта се по том питању дешава.

Казао је да Комисија која би требало да има седам чланова, тренутно функционише са четири члана којима су истекли мандати.

Ова четири члана заједно са три члана Комисије за концесије РС чине заједничку комисију која би, по налогу Уставног суда БиХ, требала да донесе коначну одлуку о томе да ли је Комисија за концесије РС могла да одобри концесију за ХЕ „Бук Бијела“ или је о томе требала да одлучује Комисија за концесије БиХ.

„Проблем је што нас један од чланова Комисије Менсур Шехагић опструише. Он није желио да присуствује сједницама наводећи хиљаду различитих разлога. Због тога нисмо имали кворум да одржимо сједницу на којој би се могла донијети одлука. Зато смо донијели одређене закључке у којима смо навели да не видимо шта је спорно у том предмету и те закључке смо доставили Уставном суду. Међутим, Уставни суд тражи одлуку, а ми је не може донијети зато што немамо кворум“, рекао је Амовић.

Спор о ХЕ Бук Бијела и пред Унесцом

Поред спора пред Уставним судом БиХ, о хидроелектрани „Бук Бијела“ се води спор и пред УНЕСЦО-ом који је око потенцијалног нарушавања заштићеног подручја Дурмитора покренула Црна Гора.

Министар Ђокић каже да је Црна Гора раније дала подршку овом пројекту и да не види због чега би сада то био проблем.

Истакао је да ће заједно са министарском рударства и енергетике Србије Дубравком Ђедовић Хандановић ускоро посјетити и Црну Гору и разговарати са њеним предсједником и ресорним министром како би потврдили сагласност црногорске стране за овај пројекат.

Подсјећамо, најнижу понуду за градњу хидроелектране „Бук Бијела“ у Фочи „тешку“ 248 милиона евра доставила је компанија „Донгфанг Елецтриц Цорпоратион“.

„Поwер Цхина“ понудила је да овај посао уради за 263 милиона евра, док је понуда компаније „Енергy Цхина“ за милион скупља и износи 264 милиона евра.

Осим изградње, фирма која буде изабрана за извођача треба да обезбиједи и финансирање, односно планирана је изградња по систему „кључ у руке“, тако да ће се при одабиру најповољније понуде гледати и услови финансирања.

ХЕ „Бук Бијела“ је дио је пројекта хидроенергетски систем Горња Дрина који осим ове предвиђа градњу још двије хидроелектране које ће заједнички градити Србија и Република Српска.

Вриједност прве хидроелектране, односно ХЕ „Бук Бијела“ је око 250 милиона евра, док је вриједност укупне инвестиције процијењена на око 520 милиона евра.

Камен темељац за „Бук Бијелу“ положили у мају 2021. године премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, након чега су кренули спорови који и данас коче овај пројекат.

Кинеске фирме већ раде на два велика енергетска пројекта у Српској, а ријеч је о хидроелектранама „Дабар“ и „Бистрица“.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

30.11.2023 16:59

ЛОНДОНСКИ ДАК БИХ..СЕ ЗАКЛЕО ..ТИТОВОМ ПАРТИЗАНСКОМ РИЈЕЦИ...Е ДОКИЦА МОРАС ОПЕТ У ЛОНДОН НА ПОПРАВНИ ИСПИТ ...АЛИ ГА ХАНДРИ ЕНГЛЕНСКИ .ЈОС ЦЕ РЕЦИ ДА МУ ЈЕ ЕНГЛЕСКИ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК..🤮🤮🤮🤮🤮🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

30.11.2023 18:04

Има дудукова имовина, па нек да гаранцију.

Name

бенито

30.11.2023 22:32

јбт па висе осим трговина не знамо ниста сами направити! Распродасе све ове насе демократе

Name

ре

30.11.2023 17:02

Осамдесетих година само сами за 4 г направили највећу хидроелектрну Вишеград на Дрини, све наше фирме су то изградиле, и произвеле комплетно сву опрему од генератора и турбине до свега осталог, Приверда је радила пуном паром, сви били упослени док се поизведе сва опрема за електрну радило је десетине хиљада радника у преко 100 фирми, нико и ништа нам из иностранства није требало. А данас све дадодше и предадоше џжаба странцима, комплетне руднике и ријеке да на нашој земљи себи граде електрана, као она у Станарима и по ријекама. Свак је рођен да по једном умре. Част и брука живе довијека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2023 18:23

Није ствар у томе. Овдје је популаризам тразити и окривљавати све редом а при томе ниста не радити по уставу и закону. Ово је један проблем гдје се пројекти, дозволе, сагласности, испитивања итд не могу радити без дрзаве. Ста мислис да це неко дати лову да се изгради и ста са хидроелектраном? Па нико је никада не бих пустио у мрежу нелегално. Не раде се озбиљни пројекти по земљама него по струки и потребном квалитету уз јасне услове и гаранције

Name

горан

30.11.2023 20:23

А јест се и зивјело бас тих осамдесетих година посебно у другој половини, кад стигосе кредити на наплату. Нема горива, нема струје, нема лијекова, нема ницега, а пленидба робе и бродова пријетила диљем свијета. Кад висе није имало куд, додјосе људи по своје а нас гурнусе у рат и све то платисмо најскупљом цијеном, зивотима насе младости и дрзавом. Дивим се људима који хвале то вријеме, сем онима који су припадали елити и користили то несрецно, и идеолоски промасено вријеме.

Name

Мишо

30.11.2023 17:05

Шта мисле ови наши муљатори најбоље да ништа не договарају кинези су опаснији него словенци да не буде исти сценариј кад ће једном схватити да нама нико не долази што нас воли него због свог личног интереса.Ова наша багра склапа било какве уговоре да би доказали као они нешто раде а чега год су се дотакли све су уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

30.11.2023 18:04

Станари одосе исти сценариј страсно невидјено арцење дрзавног пљацкаа утаљивањее страснооо ! Лопови харају наси са бјелосвјетским удрузени !

Name

Мостарац

30.11.2023 18:29

Па наравно да нико ништа не ради без интереса, најмање лондонски ђак ђокић , додик и остала братија, кинези су у праву, уставни суд доноси коначну одлуку и никаква арбитража се неће десити јер никакав арбитражни суд не може одлучивати о одлукама уставног суда једне државе, то су будалаштине.

Name

миле

30.11.2023 18:15

неспособна администрација Српске ...па је заје...сви од сарајева кинеза итд.. како кинези саградисе ТЕ Т7, ...добили су кредит и зајебали посао .. ..цујте ви ,,у се и у своје кљусе ,,,или цете бити као и до сада ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

01.12.2023 07:13

Чули и Кинези за Скадар на Бојани.

ОДГОВОРИТЕ