ГП БиХ ћути о бјекству Ивице Мишковића

Гранична полиција (ГП) БиХ не жели да открије како је осуђени педофил Ивица Мишковић (65) из Какња, након што је побјегао из Основног суда у Бањалуци, прешао у Хрватску, позивајући се на два закона која им то, како тврде, онемогућавају.

Босна и Херцеговина 30.11.2023 | 07:40
ГП БиХ ћути о бјекству Ивице Мишковића

ГП БиХ смо, наиме, још 22. новембра питали да ли је он прешао неки гранични прелаз, те уколико јесте, који, којег датума и у колико часова, те зашто га нису спријечили у преласку границе, односно ухапсили, али смо остали ускраћени за конкретан одговор.

"Ради заштите особних података нисмо у могућности доставити вам информацију о преласку државне границе предметне особе. Наиме, сукладно одредбама Закона о граничној контроли и Закона о заштити особних података, особни подаци о преласку државне границе могу се доставити само тијелима надлежним за спречавање и откривање казнених дјела и прекршаја и опасности по јавну сигурност, правни поредак и државну сигурност", рекли су нам јуче из ГП БиХ.

Међутим, одмах потом смо тражили и званично мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ, одакле смо добили недвосмислен и јасан одговор.

"Уколико је ријеч о објави информације од јавног интереса нема сметњи да се таква информација објави са становишта Закона о заштити особних података", речено је за "Независне новине" из Агенције за заштиту личних података БиХ.

Дакле, може се закључити да су у Граничној полицији БиХ процијенили да није у јавном интересу стравичан и узнемирујући случај о којем пишу десетине медија из БиХ, али и Хрватске, у коју је Мишковић побјегао. 

Поставља се онда питање и ко може гарантовати да он, када је већ једном успио, неће поново пронаћи рупу на граници и вратити се у БиХ.

Штавише, треба нагласити и да је мајка дјевојчице, а која је, према првостепеној пресуди, Мишковићева жртва, навела да страхује за безбједност своје дјеце. Али, упркос томе, чини се да се наше институције још нису помјериле с мртве тачке у процесу захтјева да он буде изручен у БиХ.

"Увидом у информацијски систем Министарства правде БиХ утврђено је да овај предмет не пролази нашу евиденцију, односно до данас није запримљен. Имајући у виду да је Министарство правде БиХ само средишње тијело везе у поступцима пружања међународне правне помоћи, о евентуалном покретању неког поступка одлучује искључиво мјеродавни суд или тужитељство у БиХ", речено је јуче за "Независне новине" из Министарства правде БиХ.

Мишковић је, подсјетимо, побјегао 7. новембра из Основног суда у Бањалуци, након што је због четири обљубе над дјевојчицом осуђен на укупно четири године робије. Три седмице касније у овом суду тврде да услови за захтјев за изручење бјегунца још нису стечени.

"Основни суд Бањалука предузима све потребне мјере и радње према надлежним органима имајући у виду тренутну процесну фазу у предмету, те истичемо да ће бити предузете све радње за изручење осуђеног И.М. када се за то стекну законом прописани услови, као и услови прописани Споразумом о пружању правне помоћи у кривичним стварима између БиХ и Хрватске", рекли су за "Независне новине" из Основног суда у Бањалуци.

И док тромо бх. правосуђе још тапка у мјесту, Мишковић као слободан човјек шета Загребом, обилази редакције тамошњих медија и тријумфално објашњава како је успио преварити наше институције.

"На суду сам био, искочио кроз прозор и побјегао. Бициклом сам прешао на црно. До Новог (Града) сам возио, ишао сам на Приједор, па у Двору доле прешао", изјавио је Мишковић.

Формиран предмет у Тужилаштву

Случајем бјекства осуђеног педофила Ивице Мишковића из зграде Основног суда бави се и Окружно јавно тужилаштво Бањалука. Пријава им је стигла и предмет су формирали.

"По запримању пријаве ово тужилаштво је формирало предмет. Поступајући тужилац упутио је захтјев Полицијској управи Бањалука за предузимањем мјера и радњи по достављеној пријави", рекли су јуче за "Независне новине" из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Гранична полиција БиХ не жели да открије детаље о преласку Ивице Мишковића у Хрватску

(Независне)  Фото:Фацебоок

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

брецало

30.11.2023 08:57

Нецути бих вец јрвацка неце да изруци педофила. Треба укинути двојно дрзављанство. А гдје кинез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2023 12:51

Прича човјек бајке о бјекству у које нико не вјерује. И још се спрда са државом.

Name

Јинг јанг

30.11.2023 09:04

Ма дај! Није он Ирон Ман... трчао, па возио бицикл, добро да није рекао да је још препливао Уну. Неко говно је узело паре и превезло га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоцемо ал на пола

30.11.2023 10:38

Мамиц је осудјен у Хрватској па ми у БиХ га не изруцујемо него се шепури по БиХ, гостује по ресторанима лаје на судство Хрватске и ником ништа. А ми би сад хтјели да Хрватска одмах изручује нама јер јбт. ми смо као озбиљна држава. Спрдацина све скупа. Европа зна цијела да нам је Судство,полиција,Тузиластва заробљено партијама на власти. Само се ми као чудимо сто нико не ради како треба. Као ми се чудимо? Ми који смо огрезли у криминалу и корупцији, ми који смо подијељени у торове и клицемо водјама. Нас треба прогласити резерватом глуперди и недораслих људских бића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

30.11.2023 14:49

Да ли је ико посумњао у Каритас да су га можда они пребацили пошто је њихова црква одмах поред суда тако да му је било близон да нађе уточиште.

Name

хм

30.11.2023 11:30

Цуј побјегао из затвора из Бања Луке,па наравно главну улогу одиграо Баја и хрватски тајкуни који сарадјују скупа са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

30.11.2023 11:32

Сад се позивате на БИХ институције а познато је да је он побјего рс полицији И да је кроз рс усао у хрватску

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ПОБЈЕГАО?!"

30.11.2023 12:34

У договору с полицијом,и уз мито,може свако "побјећи",а,колико је наш правосудни систем аљкав,и корумпиран,говоре чињенице,ријечи су сувишне! Фууууујјјјј 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.11.2023 14:06

Стално пишем. Треба укинути двојно држављанство. То омогућава, разне преваре. Па и у изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

01.12.2023 09:50

Бог те је...бо неко узео огромне паре. Па стасе ово људи догада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остаје тајна

03.12.2023 08:25

Прича овог мајмуна је измишљена,неко га је сакрио у Бл и пребацио до.прелаза на крају крајева сви прелази су под видео надзором????Неко је направио пропуст али према сазнањима он није изашао легално преко прелаза како је навео.

ОДГОВОРИТЕ