Путин јури 6. мандат, поново трка Бајдена и Трампа

Да ли ће се Доналд Трамп вратити на положај председника? Да ли ће Владимир Путин у Русији имати противкандидата? Наредне године, половина света иде на биралишта, док се у у око 30 земаља бирају председници. Избори у пет земаља су кључни.

Свијет 29.11.2023 | 22:05
Путин јури 6. мандат, поново трка Бајдена и Трампа

Нова изборна трка између Трампа и Бајдена?

Десетине милиона Американаца ће 5. новембра 2024. године бирати 60. председника Сједињених Држава, на изборима на којима би актуелни председник Џо Бајден могао да остане на власти до своје 86. године.

Анкете показују да већина бирача сматра да је Бајден, који је склон гафовима, превише стар да би био главнокомандујући иако његов вероватно ривал, бивши председник Доналд Трамп, има 77 година и прави сличне испаде.

Очекује се да кампању, између осталог, обележе дезинформације преостале са прошлих избора који се се окончали насилним упадом Трампових присталица у комплекс америчког Конгреса да би зауставили потврду Бајденове победе, преноси Глас Америке.

Трамп је тренутно фаворит за освајање председничке номинације Републиканске странке упркос томе што је против њега подигнуто више кривичних оптужница.

Путин се кандидује за још један шестогодишњи мандат

Владимир Путин је лидер Русије већ 23 године. Захваљујући уставном амандману, усвојеном 2020. године, Путин би у теорији на власти могао да остане до 2036. године, што значи да би потенцијално могао да влада дуже од Јозефа Стаљина.

С обзиром на то да је рат у Украјини искоришћен да се затворе или ућуткају Путинови противници, мале су шансе да ће му неко бити препрека да освоји још један шестогодишњи мандат на изборима у марту ако одлучи да се кандидује, што се очекује.

Путинов дугогодишњи противник Алексеј Навални служи 19-годишњу казну у једној затворској колонији.

Још један потенцијални противкандидат, ветеран из украјинског рата и националистички блогер Игор Гуркин објавио је да намерава да се кандидује, али је и он у затвору на неограничено време.

Моди фаворит на изборима у Индији

Готово милијарду Индијаца гласаће у априлу и мају, када се у најмогољуднијој држави у свету буду одржавали избори на којима ће премијер Наренда Моди и његова националистичка странка БЈП покушати да освоје трећи мандат.

Модијева политичка каријера и успех засновани су на подршци више од милијарду индијских Хиндуса чиме се, како кажу критичари, подстиче нетрпељивост према највећој муслиманској мањини у земљи.

Упркос обрачуну са грађанским слободама за време његовог мандата, Моди је јасни фаворит на изборима, а присталице му приписују заслуга за јачање позиције Индије на светској сцени.

Индија је у августу постала тек четврта земља у свијету која је послала летјелицу без посаде на Месец, после Русије, САД и Кине. Такође планира да пошаље људску посаду на Месец до 2040.

Европски тест за популисте

На највећим транснационалним изборима у свету, који ће бити одржани у јуну, више од 400 милиона бирача из 27 чланица Европске униије бираће 720 посланика Евроопског парламента који одлучују о низу питања, од цене роминга за мобилне телефоне до приватности онлајн података.

Гласање ће бити тест подршке десничарских популиста, који су добили на замаху после победе анти-исламске и анти-ЕУ Странке за слободу Герта Вилдерса на недавним изборима у Холандији и прошлогодишње победе десничарске партије Браћа Италије, премијерке Ђорђе Мелони.

Председник француске екстремно десничарске странке Национални фронт Жордан Бардела написао је на Фејсбуку: „Једва чекамо јун 2024.“

Прва председница Мексика?

Левичарка и бивша градоначелница главног града Мексика и једна предузетница са старосједелачким коријенима покушаће да на изборима у јуну уђу у историју као прве жене на челу те земље.

Бивша градоначелница Мексико Ситија Клаудија Шеинбаум кандидује се у име странке Морена одлазећег председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора.

Њена противкандидаткиња Сочил Галвез представљаће опозициону коалицију, Широки фронт за Мексико. Млади гувернер из државе Нуево Леон, Самуел Гарсија, такође се недавно кандидовао на изборима. Према раним анкетама, Шеинбаум је у предности.

(Курир/Нова) Фото: АП Микхаил Климентyев, ЕПА Мицхаел Реyнолдс, АП Ериц Гаy

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ђорђе

29.11.2023 22:33

Врло брзо ће малди људи узети власт у своје руке, а ове старце послати на сметлиште политичке историје. То ће се догодити, врло бзо, и њима и нама овдје. Лаку ноћ, и без ових "Метзалена", напред дјецо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2023 12:59

Путин ће побиједити. Побједу обезбјеђују олигарси. Народ је само параван који се не пита. Исто је у УСА. Нема ту разлике. Богати владају, народ пасе траву.

Name

Нема сустинске разлике

29.11.2023 23:45

Ни у једној дрзави. А ко одредјује ста је лијевица а ста десница?! Колико нам је познато ткз. "лијевица" јр птоизвела највисе крвавих ратова у свијету много висе од ткз. деснице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

30.11.2023 00:29

Цццццц,сто се непрогласи за каизера..руссија,банана држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.11.2023 01:20

Ови це се за власт млатити. Куд да иду ако изгубе, него у старацки дом. И сад неки од њих носе пелене, тумарају, падају, немају појма да су преседници. И онда се питамо куда иде овај свет? Иде тамо где нас воде, а ми гласамо за њих, као да немамо памети. И ко је крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.11.2023 07:12

Браво Ђорђе. Тако је. Ту је једино спас. Стар сам, али сам само за ту БУДУЋНОСТ. Сељак од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

30.11.2023 10:22

Дали био Путин или неко други , Русија се одупрла глобализму, који пилако тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецна

30.11.2023 19:01

Славна правицна Русија.

Name

МД

30.11.2023 19:42

Зна ли се колика је плата у Русији када су већ 23 године задовољни са њим на влати? Дај Боже да је бар 500 Евра. Оне у Швицарској, Данској, Норвешкој, мијењају након највише 8 година на власти, џаба да је плата и 5000 Евра. Како је лијепо бити глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

30.11.2023 22:14

Ако побиједи Трамп ратови се завршавају.

ОДГОВОРИТЕ