Нема фер избора у БиХ без скенера и видео надзора

Лидери опозиционих странака СДС Милан Миличевић, ПДП Бранислав Бореновић и Листа за правду и ред Небојша Вукановић казали су данас на конференцији за новинаре у Парламенту БиХ да нема фер избора без скенера и видео надзора.

Босна и Херцеговина 29.11.2023 | 16:44
Нема фер избора у БиХ без скенера и видео надзора

"Изборни закон БиХ је језгро свих изборних корупција. Да би се испоштовао сваки глас и да би се вратило повјерење потребне су техничке измјене. Да сваки бирач има заштићен свој глас модерним методама од скенера до видео надзора и уз ситуацију у којој је загарантована могућност да имате тајно гласање", казао је Миличевић.

Он је рекао да је потпутно ирационално правити пилот пројекат само у појединим општинама на идућим локалним изборима.

"Парцијално их правити да бисте имали привид поштених избора није рационална ствар и то нећемо прихватити. Није важан само дан избора. Изборни закон мора да онемогући пријаве фиктивних партија иза којих не стоје људи и служе само за препродају посматрачких и мијеста у бирачким одборима", казао је Миличевић,

Према његовим ријечима, свједоци смо како су у нашем политичком животу људи који су изабрани на овај или онај начин, а поставља се питање да ли у смислу морала и психолошког профила могу да обављају функцију.

"Потребно је и љекарско увјерење лиценцираних институција, да не би сумњиви ликови водили озбиљне ресоре и државу", казао је Миличевић.

За предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића нема важнијег питања од усвајања пакета интегритета и увођења нових технологија које ће омогућити фер изборе И на тај начин спасити друштво.

"Ово је мјесто на којем треба измјенити изборни закон. Овдје је као прије мјесец дана задужен Савјет министара да изради измјене изборног закона на начин да се уведу нове технологије у изборни процес. Само тако можемо сачувати друштво од анархије. Нећемо одустати од тога И не сумњам да те измјене И допуне Изборног закона могу добити подршку. Тако бисмо дошли до тога да су на власти они који су заиста воља народа", казао је Бореновић.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић каже да је СНСД  "златом платио четвртог делегате и направио низ уступака, а кључно им је да опструишу техничке измјене Изборног закона".

"Амбасадор Сатлер бјежи од новинара када је ова тема у питању. Питао сам га зашто ЕУ има паре за све, а не желе да донирају опрему за изборе. Њима одговара да марионете трче по амабасадама и клањајући им се дођу на власт. Свако бирачко мјесто на прошлим изборима је требало имати видео надзор и скенере, али зашто то Шмит И Сатлер нису урадили? Сада је отупила оштрица између Додика И Шмита. Прихватили су те такозване резултате избора И то је одраз лицемјерста међународне заједнице која жели да будемо колонија", наводи Вукановић.

Он наглашава да треба да дођу људи који воде политику у интересу људи који овдје живе, а не страног капитала и страних интереса.

"Ја им не пријетим, али их упозоравам, ако сте партнери Додика и оних који уништавају ову земљу, морате сносити одговорност. Логично да Додик не жели поштене изборе, СНСД је мафијашка странка. Зато уводе законе као у Сјеверној Кореји", казао је Вукановић.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Тајно гласање

29.11.2023 17:13

Рече миличевић и оста жив! Па што у својој странци не дозволиш тајно гласање него маркираш људе? Знају ли ти ментори шта си рекао јавно или су те они инструисали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ликило

29.11.2023 18:18

Црвени мундири,марс марво репата бојите се постени и фер избора,калисте и пљацкали двадесет и кусур година.

Name

Лажни цар баја страшни

01.12.2023 13:27

запријетио ономад хаосом ако га поново не устоличе и крунишу. Силом су га и довели да ствара проблеме

Name

Борац

29.11.2023 17:15

Да ми је знати, које ће те изговоре имати кад изгубите изборе, са тим видео надзором и скенерима.. А друге вам нема.. Јадни сте брацо мила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПтицаСојка

29.11.2023 17:48

Ни то не би промијенио ситуацију. Пошто су далеко веће могућности да се краде путем електронике. Знају то информатичари у УИО министарству финансија. Све фризирају информатичари по налогу газда

Name

Ре

29.11.2023 18:15

Муррс стоко резима долази вам крај пљацкаси сви идете на робију.

Name

А

29.11.2023 17:16

Јој боље био дозивотни мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 17:24

Са тиме ћете још горе пролазити јер нећете имати простора да бучете јер ће се одмах видјети да сте избубили! Зато ваш слоган треба да буде да нећете на изборе док се не ухватите озбиљног страначког рада по мјесним одборима и нешто конкретно не урадите да би на основу тога могли очекивати неке озбиљније гласове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.11.2023 17:35

Па уведите скенере, ивидео надзоре. Са њима и без њих, теско це вам бити добити поверење бираца, кад сте посвадјани, разједињени, прелетаца је много. Бореновиц, Тривицева, Станивуковиц, па и песник из Херцеговине, свак своју прицу прица. Кад би се истински ујединили, без лосих намера, мозда би вам се прузила прилика? И престаните о Додику, то његове уједињује, реците ста планирате у политици и економији, како да нам процветају рузе. Ста планирате и како, спрецити отимање надлезности од Српске, ста планирате са илегалним свабом? О томе прицајте, дакле о програму, ако хоцете дати допринос променама и бољем зивоту у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

29.11.2023 17:47

Само уједињена опозиција мозе скинути резим

Name

Нада

29.11.2023 17:57

Видим да је много криво некима што се ови људи слажу. Ипак не одустају, свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

29.11.2023 18:28

Данас сам се увјерио да не желите побједу на изборима. Овако вам је најбоље. Критикуј Додика, изборни закон …………Како побједити у Требињу, Б. Луци И. Сарајеву….. без Јелене Тривиц. Сутра можда и без Љубисе Петровића кога тотално игнорирате зато сто не жели са људима који тајно и јавно су са СНСД-ом. Док год не придјете озбиљно изборима и спремни да се заједно борите против режима нема побједе ни са скенерима ни видео-надзором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.11.2023 23:27

После задњих избора и ја сам сватио да опозиција једноставно и не жели да дође на власт, него само до својих мандата и удри четири године са добром платом... Можда је то и Радовића покренуло да врати мандат...

Name

Мирко

29.11.2023 18:41

Само Вукан каже конкретно и без калкулације.Чини ми се да и Сдс и Пдп одговара ово стање вјечите опозиције.То јесте одговара за неколико људи који воде странку.Помало користе али ни одговорности немају.Поред таквих Додик ће владати још дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.11.2023 18:43

Само слога Опозиције. И ПРОГРАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.11.2023 18:45

Како вас тако усликасе добија се дојам да сте нека странка из федерације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 20:20

Да сектасу црвени бољи су и љепси од вас којисте овај народ уназадили да сто година ..

Name

ФИРМОПИСАЦ

29.11.2023 18:55

Управо тако , јер до сада су нас узимали крадјом са свега двадесет посто својих гласаца. Доста је њиховог лоповлука, ако опет несто покусају сви на улице и да се брани воља вецине кад не мозе демократски. ДО КОНАЦНЕ ПОБЈЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

29.11.2023 19:13

Потпуно сте у праву. Послије гласања кад цујете да сте изгубили и народ це бити миран јер нецете моци висе кукати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 20:21

Битно да ви побиједити који пљацкате народ и ову дрзаву ,бандо свјетског ранга.. ако икад буде рата..

Name

Ха Ха

29.11.2023 19:48

"Држава" је поставила камере и гдје треба и гдје не треба , интересантно , када су избори, ту не требају камере и скенери, нарушавају приватност, шта ћеш , "демокраска држава" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипово

29.11.2023 19:56

Само брат Вукан. Једини има иза себе резултате и доказ да оно сто прица да заиста мисли. У Сипову направи странку и помети све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 21:53

А дал је то што прича истина то је небитно а хахаххахахах

Name

Наравно да нема

29.11.2023 20:45

Зато ови на власти и нису заинтересовани да се то питање ријеси. Дје сте лоповииии?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.11.2023 22:15

Нема од вас ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.11.2023 08:06

Тако је.Мора се стати изборним крађама.

ОДГОВОРИТЕ