Трговци упозорили: Минималац од 1.050 КМ диже цијене

Сектор трговине на велико, логистике и складиштења, те трговине на мало чини више од петине свих запослених у Републици Српској или 57.081 радника, саопштено је из Удружења трговаца Републике Српске.

Република Српска 29.11.2023 | 08:58
Трговци упозорили: Минималац од 1.050 КМ диже цијене

"Трошак плата запослених је далеко највећи трошак ова три сектора и чини 53 одсто свих трошкова који се односе на снабдијевање робом широке потрошње. Да би се могло исплатити предложено повећање минималне плате, ова три сектора ће у 2024. години морати обезбиједити додатних 393 милиона КМ, од чега ће 240 милиона ићи директно на плате радника, а 153 милиона КМ на додатне порезе и доприносе.

Финансирање овог износа захтијеваће повећање цијена робе широке потрошње у просјеку од 10,2 одсто, почевши од 1. јануара 2024", наведено је у анализи Удружења трговаца Републике Српске.

Како наводе, с обзиром на то да велики дио животних намирница подлијеже ограниченој маржи прописаној од стране државе, артикли који нису ограничени маржом имаће раст цијена и већи од 20 одсто како би се достигао износ потребан за исплату плата.

"Ово ће за резултат имати пад куповне моћи становништва у пропорционалном износу. Такође, раст цијена изазван значајним повећањем минималне плате имаће негативне посљедице на конкурентност трговине у РС унутар нашег региона. У протекле три године све државе региона су због инфлације и значајног повећања цијена у хармонији подизале и минималну плату, тако да није било значајних ефеката на трендове потрошње.

У овој години је инфлација робе широке потрошње напокон значајно успорила, тако да су цијене у новембру 2023. за свега 1,4 одсто веће у односу на јануар 2023. Сходно томе, РС ће бити изузетак у региону да након заустављања инфлације овако радикално повећава трошкове рада. То повећање ће за резултат имати да цијене у трговинама у РС буду значајно више у односу на Србију, а приближно једнаке цијенама у Хрватској", наводи се у анализи Удружења трговаца Републике Српске.

У анализи се даље наводи да градови који се налазе на граници са Хрватском, као што су Нови Град, Костајница, Дубица, Градишка, Брод, Шамац, Требиње итд. велики дио, у неким случајевима и више од половине прихода, остварују од купаца који долазе из Хрватске. Имајући у виду да је искључиви разлог прекограничне куповине повољнија цијена, ови приходи ће сасвим сигурно нестати након изједначавања цијена у Републици Српској и Хрватској.

Такође, градови који се налазе близу границе са Србијом, као што су Бијељина, Јања, Каракај, Зворник, Братунац, Вишеград, Фоча, Гацко, Билећа, итд. изгубиће велики дио свог прихода од трговине због набавке робе из Србије, која ће бити осјетно повољнија него у Српској.

"Тешко је прецизно процијенити ефекат нестанка ових прихода на број радних мјеста у сектору трговине, која ће се као резултат наведеног угасити. Узимајући у обзир географски облик РС и чињеницу да се велика већина популационих центара налази у близини неке од ових граница, за очекивати је да ће се број изгубљених радних мјеста мјерити у десетинама хиљада.

Ово не укључује посљедице пада куповне моћи унутар РС изазване ефектима повећања трошкова рада на производне секторе наше привреде, који очекују много значајније смањење броја запослених", навели су у Удружењу трговаца Републике Српске.

Удружење трговаца РС снажно препоручује да се не иде у реализацију приједлога за подизање минималне плате. С обзиром на престанак периода изражене цјеновне инфлације почетком 2023. године, радикално подизање минималне плате у овом моменту нема јасно економско оправдање и не оставља утисак да је дио промишљене дугорочне стратегије за развој економије РС.

"Наше удружење у потпуности подржава и подстиче раст плата у РС јер се тако повећава благостање наше заједнице и, на крају, чини наше купце богатијима, али раст плата мора бити заснован на расту економске продуктивности кроз паметну, стратешку стимулацију раста економије.

РС тренутно има најмањи бруто национални доходак по глави становника у цијелој Европи, иза Федерације БиХ и држава попут Албаније, Србије и Македоније. Крајње је нереално замишљати да се то може промијенити преко ноћи, једном одлуком о високим платама", закључују у Удружењу трговаца Републике Српске.

Подсјећамо, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, недавно је поручио да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

"Плата од 1.050 КМ мислим да ће бити нешто што ће побољшати могућности да радници овдје планирају и остану што је могуће више са платама које су овдје достојне за живот", поручио је тада Додик.

Међутим, након тога привредници, послодавци и економски аналитичари упозорили су да ће повећање минималца на поменути износ угасити десетине хиљада радних мјеста, те да ће збрињавање радника који остану без посла државу коштати више од 300 милиона марака.

(Независне) Фото:ГУЛИВЕР/ГЕТТY /ТХИНКСТОЦК

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

055

29.11.2023 09:08

Безусловно реализовати "минималац" 1050 КМ,јер сви су на добитку осимшто послодавци негодују јер морају плаћати доприносе на тај износ и наравно у тој разлици од 600 КМ иде им мање у џеп,а рдници ће имати пристојну пензију,бужет пунији тако да се плате могу повећати и9 буџетлијама...Ко не може да испоштује нека затвори јер то је доказ да незна стварати нову вриједност него се богатити противзаконито ....неплаћањем обавеза и радом на црно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незналац

29.11.2023 10:11

Јој сељацке,ако не мозес испостовати, затвори.... нека сви затворе не мора нико радити...

Name

Јасин

29.11.2023 10:40

Мјасинного гријешите.Сто већи минимални, то ће бити веће цијене у трговинама, скупља струја, превоз и све остало.Ко је опет на добитку.Само лопови који узимају ПДВ. У случају да плате остају мање, трговци и сви остали, пбит ће приморани снизити цијене.... Многи гријеше ако мисле да велика плата доноси несто добро.Доноси само већи инфлацију.

Name

ре

29.11.2023 11:00

Да ли сте ви нормални какав минималац 1050КМ, па то ни у Србији нема која има далеко бољи стандард тамо је 700, шта би ми хтели, па да чистачица и домар има већу плату од наставника у основјној школи, одакле паре да се толике плате плаћају, дали то пада са неба, то је само из кредита, и овај минималац од 700КМ је превише, неподношљив, требало би смањти на 550КМ до пре пар година минималац је био 270-300КМ, уреду би библо да је сада 600КМ и ни марке више. Видели смо како је повећање плата и пензија само повећало инфлацију и све је поскупело за 30-40% због тих плата, а ово ново повећање минималца би прво довело до отпуштања радника, рад на црно, рад на пола норме по 8 сати дневно, и до поскупљења свега, онда ће од тога настрадати незапосени, људи који раде пољопривреду, људи који раде сезонске послове, и друге привремене и повремене послове. Јасно је да је овакву мјеру предложио злонамјернико да се са овим повећањем направи катастрофалан поремећај економског система. Послодавци и приватници ничим не могу накнадити ово повећање осим повећењем цијена свега, па ће тако поскупети и струја, и хљеб, и млијеко, и месо, сва роба широке потрошње, сва храна ће поскупети дупло, па ви видите па онда размислите како ће живети пензионери са 400-500КМ пензије, како ће живети незапослени који једва преживљавају. Ово је толико лудачка мјера да се ништа горе не може замислити. То може да предложи само неко ко нема везе са стварношћу ко живи у облацима, и жели само наше уништење, повећање минималца неће развити привреду, довести до отварања нових радних местао него до њиховог затварања.

Name

Тито

29.11.2023 11:04

Ова побуна послодавца против овог повећања је само доказ да раде на црно и да краду и Државу и раднике!! Ово је најбоља одлука што је Влада донијела и треба да је подржи и опозиција јер је у интересу свих. Само лопови негодују!

Name

радник у привреди

29.11.2023 11:07

У НЕмачкој је минималц годинама 1400-1500 евра (задњихј 20г) што је у складу са немачкм цијенама исто као овде 350 евра минималац, и ником нормалном разумном ко се разуме у економију не пада на памете да дира тај минималац јер је он пројектован са немачким економским системом, тако је у свим земљама, а овде се након најновијих повећања прелаже повећања за још 50% ни мање ни више да би довело до тоталног хаоса у приведи и екномији. Узевши у обзир задња повећања минималаца прошле године то би сада било укупно повећања минималца од 110%, Ништа што Додик и влада предлажу није добро, ми морамо само да стрепимо од сваког њховог потеза. То ће довести до већег задуживања, велике инфлације, обезвређивања новца, високих цијена, и страдања људи који немају редаован посао и пензионера, а таквих је највише.

Name

Ре

29.11.2023 11:11

Лоса ти рацуницс и безобразнс ,смањи плате јер це на тај нацин радници мање тросити а лопови и даље избјегавати обавезе богатити се на рацун дјеце радника,мора да си пекар као нај Тривиц и слицни сто се осјецају остеценим....

Name

Економске убице

29.11.2023 11:19

МИнималац треба смањти на 550 јер толико вреде послови оних који ништа не раде, разни портири, чувари, пандури, паразити. А плате повећати онима који највише раде, људима на тешким пословима на грађевини, онима који стварно нешто производе. А коме се не свиђа минималац од 550КМ нека раде неке теже и плаћеније послове. Плата мора бити у складу са радом који се улаже и са стручношћу и способношћи, али са стварним знање и стручношћу а не да неко купи диплому завши неки шумски факултет по Болоњанском системи и каже имам плату факултета хоћу већу плату, а ништа не ради, паразитира на радном месту.

Name

Нострадамус

29.11.2023 11:21

Дици минималац за 5%,а онда цијене 20%тако да буду сви задовољни .

Name

рqтре1

29.11.2023 12:45

Толики минималац има смо у Хрватској, а дали неко жели дупло и троструко веће цене него сада колике су у Хрватској.

Name

Л

29.11.2023 15:21

Ужас, значи смањити на 300 КМ плате домарима и чистачицама јер нису они људи, нек скапавају, шта ме брига, нек ја имам... Да л' сте ви нормални?! После се питате што неко не чисти овде, а чисти у Немачкој. Па и они су људи, нек имају бар и то 700 КМ за пристојан живот. Колико сте само покварени, страшно.

Name

Ре

02.12.2023 06:40

Ко има мању плату од ове? Коверте су се давале и даваће се и даље. Овај износ је да се скупи од доприноса за повећање плата гласача тј запосленика државе. Ништа ново.

Name

није него

29.11.2023 09:13

Ајд сад се изјасните шта хоћете,кад је мала плата крива је власт,председник,ко све не.Кад дижу минималац опет не ваља,навели сте шта ће се десити.Како би ви,да сте у прилици направили,е то вам смрди,довољно је да кажем ко је лош и ја поста добар без труда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.11.2023 09:57

Све незахвални голи олос

Name

Идеално

29.11.2023 10:23

Кàд је отисла нафта, повецали сте цијене, сад кàд је цијена сирове нафте опала ,нити смањујете цијене робе сироке потросње, нити смањујете сразмјерно цијене деривата...

Name

Таленат

29.11.2023 11:19

Надпросјецно си паметан. За коју плату ти радиш?

Name

Радник

29.11.2023 09:14

Газде се стите, а ко стити радника , на тако мале самодоприносе мала пензија, брине ли ико , није ни цудо сто омладина оде трбухим за крухом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

29.11.2023 09:17

видиш лопова, пријете. Да ли сте знали да је храна јефтинија и у Хрватској и Србији, а линекове редово купујем у Србији, дупло јефтинији. Како трговачком лобију стати на реп?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дићи минималац а

29.11.2023 09:20

цијене замрзнути, само прислно против лопова. Ево примнер пелет, да Влада није ограничила на 560 био би тона 700 КМ, они једноставно немају стида и мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.11.2023 11:09

ДИзање минималца неће замрзнути цијене, шта мислиш да ли ће произвођаћи храна, струје, и свега осталог да са већим платама које морају да плаћају да држе исте цијене производа, то се нигде није десило, то можда у бајкама и нечијим сновима може само да буде.

Name

Даца

29.11.2023 09:21

Ма дајте...стављате приходе пар пограницних опстина наспрам гтадова цитаве републике! Повецати минималац и то сто прије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

29.11.2023 14:12

Најбоље је изгледа да тих пар пиграницних општина испразни о и закључано јер су градови очигледно много битнији. Геније

Name

шоић

29.11.2023 09:30

па дижите цијене а не кажете како вам опада промет навикли сте давати у коверте што сте давали у коверте прикажите на платној листи и промет ће порасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

29.11.2023 09:35

Анализа је веома "стручна", без икаквих показатеља. Онако отприлике. Међутим у крајњој рачуници нема простора за иоле пристојну плату од које се може достојанствено живјети. Тако радници одлазе, а замијениће их из трећег свијета. Послодавци ће и даље предобро зарађивати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

29.11.2023 09:42

Потписујем.

Name

Реално

29.11.2023 09:44

Као да гледам. Ако дође до повећања Плата, одмах ће све да поскупи.

Name

БОБА

29.11.2023 09:42

Све сто једемо је смеце.Ланци се богате, цјене харају .Народ хода обезглављен.Онај ко има не пита колико ста коста .Онај ко нема цудом се цуди ста је пореметило психу народа .Природна селекција удара на све стране.Људи су постали не препознатљиви. Само је битно матријално .У том хаосу нестајемо у сваком погледу и физицки и психицки.Психолоски рат је усао у све поре друства.Нема нам помоци.То се види у свим сегментима.Нација је болесна .Битно је да си се обогатио али са паролом ко је лапио лапио.Остало је најмање вазно.Цовјек је одавно постао предмет да није тако гледали би другацију слику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боба

29.11.2023 11:39

Право у центар, браво на коментару. Погодили сте сустину. Као да са временом постајемо роботи без било каквих осјецаја, и једином зељом да додјемо до новца, без обзира на који нацин, јер изгледа да је све оно позитивно сто је красило људско бице, замијенио новац. Приватници и власници фирми су релативно богати, па скоро као и наси политицари, али изгледа да немају осјецаја када је довољно, јер похлепа је несто најгоре сто постоји и сто морално унистава сваког цовјека.

Name

За Бобу

29.11.2023 15:21

Брао Бобо! Такоооо је! Пропаст зива!

Name

Никола321

29.11.2023 10:04

Јао бас страсно, овако су цијене бас повољне, дигли их преко 50% ни због цега и само хапају еxтра профит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

29.11.2023 10:15

Нее господо ваши милиони ће се истопити!Највећи профит остварујете преко леђа радника!!Од државе која је имала индустријску производњу,која је извозила квалитетан готов производ свели сте је на пуку трговину и препродају!Инцел,Чајавец,Јелшинград,Метал,Мљекара,Кристал,Бирач,Алумина,Творница обуће,конфекције итд.итд.све сте опљачкали, продали зарад маркета и тржних центара које сте из региона довели да извлаче милијарде и односе у Словенију,Хрватску,Србију! Даље проблем тајкуна и криминалаца бјелосвјетских је што им је РС била идеална јер на порезе и доприносе дају 0 КМ не кошта их ништа исплаћују минималац,а све оно што исплаћују бонусе,топле оброке и превоз дају на руке одн.исплаћују на рачун као посебне ставке на које не плаћају порези!Исплата минималца од 1050 КМ већи порез и допринос морају платити,а самим тим том робу од радника била би пензија много већа,а не садашњих 300 КМ колико има радник који оде у пензију који је добијао минималац! Држава и УиО и Пореска живи и пуне буџет од ПДВ-а,а не од ваших пореза и доприноса на плате јер их и нема од ваших минималаца!!Сва ова халабука и дрека послодаваца је због губитка варања државе! Плате у маркетима су око 1200 КМ,ал у стварности је основна плата 730 КМ,а топли оброк,превоз и бонуси су 500 КМ,који нису опорезиви,па господо уплатите 1050 КМ основне плате,а превоз и топли уплатите 200 и тиме радник добија опет 1200 као и досад,а тих 300 разлике иде у плату и држави,а не вама!! И на крају угасите радна мјеста и пустите да народ оде у иностранство гдје нема мућке,лажи и превара са порезима и гдје радник добије заслужену пензију,а не цркавицу!Ви ћете са својим милијардама и да све пропадне живјет до краја живота и ваша покољења довијека!Шта вас брига за раднике,снаћи ћемо се ми и без вас само овај пут довиђења у Њемачкој,Аустрији,Словенији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 11:47

Ста написа

Name

Економиста Ре Аналитичар

29.11.2023 12:11

Стварно добар опис стања , циљ кукњаве трговаца јесте пореска евазија наравно на штету државе јер већина радника прима плату 1000,00 КМ , на бенз.пумпама 1300,00 КМ , пријављено су на 700,00 КМ . Шверцери који не могу плаћати 1000,00 КМ и треба да пропадну , њихово тржишно учешће преузеће познати трг.ланци .

Name

Мики

29.11.2023 10:16

Па није ми јасно ста се околиша у опозицији и опозиционим медијима зашто не кажу да су против дизања минималца.Ако се већ брину за наше газде нек погледају колики је порез у земљама региона а колики код нас па да сви плацемо заједно над судбином наших јадних приватника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.11.2023 10:23

Ухватила се дрека кад треба радницима повећати плате, а код оног пекара што се намеће као председник феудалног удружења само однос цијене хљеба и пшенице је несразмеран. Они су подигли цијене кад је гориво било 3,5 КМ и тако је остало након поскупљења. То је таква сорта мало је рећи проклета и увијек им је мало. Зашто је тајна колико имају плату ови из азијских земаља што на пример раде у градјевини, неко ми рече око 1200 еура, питам јел то тачно зна ли ко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта,

29.11.2023 10:30

Све нећете смислити да би онемогућили повишену најниже плате. И овако нас на све начине подкрадате, зашто би ви повисили марже, ако вама добављачи не повисе цијену производа. Хватати се марже, која је и сада превисока. Ништа нека влада ограничи марже па ћемо видети докле ће те догурати. Зашто да се ви енормно богатите преко наших леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуууј

29.11.2023 10:47

Поп**ам вам се на удрузење! Гулите козу овом народу са огромним марзама а онда кукате као бједници кад вам страна фирма показе да мозе бити профитабилна са дупло вецим бројем радника а нижим цијенама. Маме своје доведите да вам ради за минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

29.11.2023 11:00

Пустите ви та удрузења та разно разна удрузења су нас и довела до овога минималац се мора повецати па ко мозе нек ради ко немозе кљуц у браву па на биро а неце их сигурно бити много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

29.11.2023 11:07

Сви на рад у Федерацију тамо је минималац веци него сто тразите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам плату јаку

29.11.2023 11:15

Нек све иде и плате и цијене па ће народ бирати шта купити и колико. Ја сам имао плату прије 10 година 600КМ а сад 1500КМ и нема је до 5. У мјесецу, а како ови људи са 700 зиве само они знају. Треба устрајат на повећању по сваку цијену. Подршка Додику што се тиче овог 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риско

29.11.2023 12:01

Ма људи трговци се све више богате. Погледајте шта све имају. Љетују на Свјетским дестинацијама. Возе џипове. Куће са базенима. Сада кукају јер ће им мање ићи у џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

29.11.2023 13:49

Није Додик " из рукава" извукао свој приједлог о повећању минималца ,него наравно консултовао своје економисте .Подржавам повећање минималца на 1000,00 КМ , није ни Додик баба рога увијек .Циљ повећања минималних плата је елиминација пореске евазије која је у пракси легализована.Плате у великим трговачким ланцима су ц 1000,00 КМ а доприноси плаћају се на 700,00 КМ , па то свако зна .Изјаве удружења трговаца и сл.да ће давати отказе , инфлација ће букнути итд затим да плате зависе од достигнуте друштвене продуктивност итд. су прича за малу дјецу .Него господо ко не жели смањити свој профит , одмах одјавите дјелатност , ваше тржишно учешће преузеће водећи трговачки ланци , они то једва чекају , преко " економија обима " имаће жељени профит , нормално је да други преузму ваше послове.Инфлација ? Повећање цијена , па није држава нијеми посматрач у репродукционом циклусу , може вам стати у крај како хоће .Нормално је да најбољи преузимају послове од тржишних патуљака , то је тржишна економија .Не постоји држава у свијету која дозвољава легалну утају пореза , зато предлажем да се договорите са државом око висине фискалних и парафискалних обавеза . Наставак политике легалне пореске евазије је аутогол буџету , развоју и продуљивање и продуљивање сиромаштва .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

29.11.2023 15:02

Логицно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоок

29.11.2023 15:15

Дигли сте ви цијене и без минималца од 1050КМ. На старим залихама сте дигли милионе, људи гладују а ви се богатите. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

29.11.2023 16:12

Послодавци раде на црно и ни једно слово по уговору не поyтују код радницких права свака шуша отвара фирму да му робујеш није зивот само дзак брасна и пакет уља послодавце треба казнити једном за свагда ко не мозе да плати радника како треба и ко не мозе да постује уговор о раду нек затвори своју бувару посла има сад се бират мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

30.11.2023 11:12

Јасно је ако плата оде на тај минималац сваки послодавац ће поскупети свој производ и оно опет у плусу као и до сада. Ако бих се минималац појачао онда треба да се каже да цијене производа остају на истом а не да поскупе сви артикли неопходни за човеков живот. Ако поскупе онда чему појачање минималца, опет радник остаје на истом, ништа му се није помогло. Изгледа послодавац мора имати екстра добар профит код нас, нека погледају мало у Њемачкој, Швајцарској итд.колико њима остаје на крају од зараде у њиховој фирми. Држава мора да диктира колико радник треба да заради а не послодавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

02.12.2023 18:12

Глупо је да Влада напамет планира минималну плату. Глупо је да уопште Предсједник предлаже висину минималне плате. Они, Влада и Предсједнк треба да омогуће или стваре услове за рад у реалном, одноано у сектору гдје се ствара и пласира роба. Створени услови за стваране и пласман робе оствариће и профит и добит. Тек тада на основу укупне добити у Џавној администрацији трба да обрачунавају своје плате. Тек тада би та силна и прекобројна Администрација могла да се похвали да је привредила или својим ангажманом допринијела стварању добити и заслужила да планира и распоређује плату у Администацији.

ОДГОВОРИТЕ