Сутра почиње шестонедјељни Божићни пост

За православне вјернике сутра почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу.

Република Српска 27.11.2023 | 10:42
Сутра почиње шестонедјељни Божићни пост

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра значајним за духовни живот својих вјерника, али и веома моћним средством за постизање пуног спасења.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.

Циљеви су, поучава владика Николај, "очишћење тијела, јачање воље, уздизање душе изнад тијела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља".

Пост се заснива на примјеру самог Исуса Христа, који је на хљебу и води постио 40 дана прије него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим сриједе и петка, када се једе храна спремљена на води.

Риба и вино се могу употребљавати сваке суботе и недјеље, као и на празник Ваведења Пресвете Богородице /4. децембра/, Светог Николе /19. децембра/ и Светог Игњатија Богоносца /2. јануара/, чак и ако празник падне у сриједу или петак.

Посљедња седмица пред Божић пости се строже, без употребе рибе и уља, са храном спремљеном само на води.

Црква је четири пута годишње одредила вишедневне постове - Божићни, Васкршњи или Часни уочи Васкрсења Христовог, Петровски пред празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу /12. јула/ и Госпојински уочи Успенија Пресвете Богородице /28. августа/. 

(Срна) Фото: Црквени календар РС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Наравно

27.11.2023 11:44

Могли сте и љетос вец поцети постити. Нас народ пости 365 дана у години . Према томе ..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас је

27.11.2023 11:52

Дан кад се опраста. Додику је опростено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

27.11.2023 12:28

Мислис одпустено, пустен с ланца, па му се цини лијепим ста цини, на крају богу сви долазе на црту, напримјер мене бог казњава за сваки грех и то осјетим, а они који то не осјете треба да се забрину, јер могуце да су пустени с пастирског ланца, а батина увек постоји, ако не удара не знаци да неце никад, кад бог казњава то је добро, а кад не казњава питање је засто јер нико није без греха,

Name

Дај нам

27.11.2023 12:17

Мира на овом или неком бољем мјесту. Овамо многима није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исус

27.11.2023 12:23

Је постио ко и зидови од јутра до мрака, а овај пост измислисе они који то нису могли, сто и није да није у реду као уступак ка богу, тако да људи мозете радит ста хоцете, али увек су вам орјентир бозји прописи у библији, па се такмиците, отуд добро и казна

ОДГОВОРИТЕ
Name

6 недјеља

27.11.2023 12:24

...је 1,5 мј. Па прешли смо муслимане за читав их пола мјесеца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкy

27.11.2023 12:35

Бога се не може заварати нити купити храном. Џаба пост ако су дјела лоша.

ОДГОВОРИТЕ