Траже поврат ПДВ-а за храну и опрему за бебе

"Упутићемо иницијативу за поврат ПДВ-а на купљену опрему, пелене и храну за бебе узраста до двије године."

Република Српска 27.11.2023 | 07:29
Траже поврат ПДВ-а за храну и опрему за бебе

Најавила је то у изјави за "Независне новине" Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, која додаје да би то било од велике помоћи родитељима.

"Рецимо, ту би била колица, креветић, ходалица, хранилица и тако даље. Родитељ би сваки мјесец с фискалним рачунима ишао у Управу за индиректно опорезивање БиХ, доказао да је платио ПДВ и тај износ би му био враћен", нагласила је Пекићева,  која је и друга замјеница предсједавајуће Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ.

Пекићева истиче да ће то бити иницирано ових дана, те наглашава да сматра да је ријеч о значајној уштеди.

"То ће родитељима и те како значити", навела је Пекићева у изјави за "Независне новине".

Бањалучанка, мајка једногодишње бебе, истиче да су трошкови које родитељи сваки мјесец имају огромни.

"Рецимо, само једна колица коштају бар 500 марака. Креветац је бар 300 КМ, а ту још треба додати и мадрац и постељину. Ауто-сједалица, која је обавезна током вожње у аутомобилу, кошта око 250-300 марака. Па, да вам не причам, само за пелене мјесечно треба минимално 100 марака. Ту треба додати трошкове за марамице, креме, трошкове у апотекама и слично", прича ова Бањалучанка у изјави за "Независне новине".

Због тога би, како додаје, много значило родитељима када би био враћен ПДВ на све што за бебе купе.

"Па, ето, лако је израчунати. Само на дјечјим колицима бих уштедјела, отприлике, око 100 марака. То је мени стварно значајна уштеда. Обрадовало ме то што кажете и надам се да то неће бити само обећање, већ да ће заиста заживјети", наглашава ова мајка.

Јован Радовановић, предсједник Удружења породица 4+ Бањалука, подсјећа да су они били заговорници да се ПДВ уопште не обрачунава на опрему за бебе, али би им, истиче, добро дошао и поврат пореза на додату вриједност.

"То је стварно пријека потреба, а из одјеће зачас бебе израсту. То су огромни трошкови. Пуно би нам значило и умањило те трошкове када би ПДВ био враћен. Ако се већ не може укинути, нека се врши поврат", рекао је Радовановић.

Он каже да се талас поскупљења одразио и на опрему за бебе, тако да многи родитељи састављају крај са крајем.

"Обичан човјек нема, у кредитима је, задужио се. Пазите, кад се купи једна јакна за бебу, питање је да ли то може да буде дјетету и једну сезону. Зачас дијете израсте. Исто је и са обућом, бенкицама и тако даље", поручује Радовановић у изјави за "Независне новине".

(Независне) Фото: wоменсменталхеалтх

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Око

27.11.2023 09:22

Да ли власт уопште има осјећаја за обичног човјека-радника? Нема, у томе и јесте проблем. Власт је забринута само за власт и ништа друго. Сад их и не смијемо назвати правим именом јер можемо бити кажњени, Закон су направили тако да смијемо само да ћутимо ако мислимо да живимо а дозвољено је да им аплаудирамо. То је чак и пожељно.

ОДГОВОРИТЕ