Пљуште кривичне пријаве, власт спрема нови закон

Након што је у медијима објављено да је окружним тужилаштвима у Бањалуци и Источном Сарајеву већ поднесено више од 20 кривичних пријава и извјештаја за кривично дјело клевета, отвара се питање да ли у атмосфери нових напада на новинаре и медије, можемо очекивати додатне притиске и све мањи простор за професионално и слободно информисање? Нејасно је и шта се може очекивати од новог закона о медијима који представници власти у посљедњим данима интензивно најављују?

Република Српска 26.11.2023 | 20:02
Пљуште кривичне пријаве, власт спрема нови закон

Упозорења противника криминализације јавне ријечи већ се показују као оправдана, а кривичне пријаве за клевету не престају да стижу у тужилаштва широм Републике Српске. Како се поступа са пријавама из тужилаштава не откривају, па се многи у оквиру медијске заједнице питају како ће тужиоци поступити?

"Још је тешко говорити имамо тих случајева пријављених. сад је само питање како ће реаговати правосуђе? Како ће реаговати тужилаштво, а како судови? Мислим да ни они у овом моменту нису припремљени за тај закон и како ће све то функционисати вјероватно ћемо видјети у наредном периоду", сматра новинар Ердуан Катана.

Пракса поступања са оваквим предметима у Републици Српској деценијама не постоји, па како сазнајемо, многи тужиоци практично не знају шта да раде са кривичним пријавама за клевету. Док новинари страхују како ће изгледати прво евентуално процесуирање на овај начин, представници власти у томе што пљуште кривичне пријаве не виде ништа спорно.

"Ја лично ако ме питате то ништа неће промијенити ни овај закон који се назива криминализација клевете то суштински ништа неће промијенити у раду". каже предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Новинар: А кривичне пријаве?

Стевандић: Било их је и раније",

"Ја не видим зашто иако знам савршено зашто се то ради, појединцима не одговара, али Република Српска је дала најбољи могући одговор на то питање, а то је да је формирала најширу могућу радну групу за израду закона о медијима", каже премијер Радован Вишковић. 

Он увјерава да се неће мијешати у суштинске одредбе закона о медијима и да ће га само технички уредити на основу онога што кажу чланови радне групе и упутити у Народну скупштину.

Међутим, поједини медијски радници, који су чланови радне групе истичу да Републици Српској јесте потребан закон о медијима који би повећао транспарентност власништва, ријешио питање фантомских портала иза којих често стоје политичке партије, као и дефинисао права и обавезе новинара и медија.

Политичка атмосфера, начин и вријеме у којем се закон о медијима најављује, не остављају превише оптимизма.

"Специфично је што толико година тражимо закон о медијима, а никако да га добијемо и онда смо га добили са клеветом и законом о НВО, тако да је то негдје страх медијске заједнице зашто иде у истом том неком периоду кад иду ова два закона која су врло критична за медије", каже уредник у Независним новинама Сандра Гојковић - Арбутина. 

Криминализација јавне ријечи, усвајање нацрта закона о страним агентима и најава доношења закона о медијима, уз истовремене нападе, пријетње новинарима и тврдње највиших званичника да се медији прислушкују, кажу у невладином сектору, јасно показују шта је крајњи циљ.

"Цијели овај сет закона говори да живимо у једном аутократском систему у којем је Милорад Додик тај недодирљиви човјек и који доноси законе не да би заштитио грађане Републике Српске већ супротно - да би заштитио интерес свој и своје политичке партије. Јер управо су на мети и организације цивилног друштва, медији, али и грађани који критикују сам систем", каже Милица Пралица из Удружења грађана Оштра нула. 

Сценарио којег се прибојавамо, кажу у овој организцији, је гашење бројних медија и смањење интензитета или чак престанак постојања слободног и критичког извјештавања.

(БН) Фото: БН

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Лујо

26.11.2023 20:18

Захваљујем се бн тв што омогућује да се чује глас људи, а власти то јако смета, миле и амери, јер миле није народ и народ није миле иако миле учи да је бело црно и црно бело, кад су његови доктори шеранићеви и шкрбићеви мене учили то, зато је битно да се чује здрава ријеч, јер њима је скренуто и ненормално нормално, док сирот човјек вапи за правдом божјом на коју се чека и читав живот, зато се боримо за достојан живот, нисмо њихова стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени

27.11.2023 02:56

Ти си Лујо потпуно залујо

Name

Сто год

26.11.2023 20:43

Није по њиховом не објаве, а њихова стварност зло и нагоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2023 16:47

Јако је извјесно како ће судови судити. Коме није јасно није свјестан ситуације и закона.

Name

Не Контам

26.11.2023 20:44

Ове новинаре, па као могу критиковати, клеветани и изности лажи против оваких лијепих, кратких ,дебелих и паметних политичара ! Па то кад проговори, мисилиш да је Тесла или Едисон, каква је то памет, а ови новинари нашли да критикују,клеветају и лажу овакве људе, па срам вас било !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

26.11.2023 21:03

Им није свето. Само свето лајање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН М.

26.11.2023 21:44

Некима су само паре,буџет и тендери свети.

Name

ре Ниста

26.11.2023 22:47

Ништа смећару црвеносекташки.

Name

Ху

27.11.2023 09:24

Пустите ви горе(СНСД),нас доле да кажемо оно чега се ви плашите. Ако је у питању оштра изговорена реч. Питам се коме то смета? Наравно,лоповима,оним ГОРЕ са покраденим молијонима. Они мисле да су над нама,(ДОЛЕ).Они мисле да се сав наш мали свет диви њима,властима и да само они имају право да нама спомињу мајку и оца и све гадости. Да се не лажемо,шампион је Миле,и други Милићи по хијерархији. Ако се усвоји клевета и увреде Миле је на челу,јер јавна говорница Скупштине не лаже,а пред законом смо сви једнаки. Новинари,само радите свој посао и објектовно преносите народу шта ради и како се понаша врх власти. Они би да усвоје ТИТОИЗАМ и да буду недодирљиви,а народу како буде.

Name

ДДавид

26.11.2023 21:39

Ако је овај из црвеног комбија,господар живота и смрти од "91 оног вијека глава Законодавне Власти шта друго очекивати!!?? Шта смо учинили као Народ да спријечимо да такав нечовјек буде постављен на ту дужност? Е ратници са тастатура......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пи23

26.11.2023 22:14

Гицко бас претерује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx Роцкатанскy

26.11.2023 22:35

Ови само лапрдају и гоје се. Види овог стевандића, глава ко кинеска гласачка кутија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

27.11.2023 04:34

Ста реци?реци само ...ДЈЕСИ ЛООПОВ и довољно.све рецено у двије дјеције ријеци.а он и они це се пронаци и кад тад це одговарати за покрадене милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

27.11.2023 07:15

Бас одвратан политицки сљам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

27.11.2023 07:26

досло доба ако кадија казе даси крив морас бити крив и ако ниси кадијате тузи кадијати суди кадијина прва и последња и нема поговора досло доба да лопову насмес реци даје лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.11.2023 07:31

Нити нам треба Власт ни икаква средства информисања. Само се о томе прича и троше Народне паре, а ЕКОНОМИЈА И ЖИВОТ ПРОПАДА. ГОТОВО СВИ СТЕ ВИ ТУ ЗА САМА СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ. НЕМА НАМА КРУХА ОД ТОГА. МИ МОРАМО МОТИКЕ И КРУХ ПРОИЗВЕСТИ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

27.11.2023 08:35

сад зивимо у хибридном систему, и хоце да направе тоталну диктатуру са лоповом додиком као дозивотним предсједником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја,

27.11.2023 08:40

Па овде и ниједан систем није функционисао.То нема везе са власти.И у прослом систему људи су одлазили за бољим зивотом на запад.Тако је ; и то це бити заувијек тако; а мозда и горе.ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маја

27.11.2023 09:49

Да одлазили су већином НК радници , звали смо их поспрдно Југовић .Сад односно већ десетак година и више одлазе КВ-ВК мајстори али и људи са завршеним факултетима инжењери , љекари , медицински персонал итд. Коме то није јасно ??? Шта није јасно ??? Јел вама треба цртати ...

Name

Ре

27.11.2023 13:40

Ко ове људе толико подговара, пишу шта год им падне напамет и онда кажу како нема слободе говора! Смијешно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКАЗ

27.11.2023 18:55

Није ми јасно што се диже оволика халабука око Закона о клевети. Па новинари су се почели понашати као да они имају потпуни имунитет за све без обзира да ли су написали лаж или истину. Постоје изузетно објективни новинари који се боре истином са доказима и други који се продају и објављују наручене чланке и од стране власти, али и опозиције. Знам за многе чланке који су објављени и новинар није одговарао, јер посједује доказ. Осим новинара и ове самозване аналитичаре који наручено иступају без доказа, такође треба обухватити овим Законом. Једино нас истина интересује, а тога је било мало управо због подобних новинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

27.11.2023 19:07

А шта је са уваженим политичарима који вребају народ, гледају их у очи и лажу, називају погрдним именима с нарочито новинаре. Сви који немају исто мишљење као су непријатељи. Мени то дјелује на дијагнозу и под хитно лијечење. Они су пуни страха није се истине није се свог народа. Јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

29.11.2023 07:42

Време је да се појединим квази новинарима стане у крај

ОДГОВОРИТЕ