Наплаћено 43 милиона марака додатног ПДВ-а

Инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ ове године су банкама у БиХ први пута обрачунали и наплатили ПДВ на трансакције путем платних картица које су до сада биле третиране као повезана банкарска услуга ослобођена плаћања ПДВ-а, открива ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 25.11.2023 | 13:17
Наплаћено 43 милиона марака додатног ПДВ-а

Према званичним подацима УИО, банке у БиХ по основу ПДВ-а пријава за период од 1. јануара до краја октобра ове године платиле су 23,4 милиона марака редовног ПДВ-а.

„Поред тога у контролама које је УИО у току 2023. године провела код банака, додатно су утврђене обавезе за ПДВ и то за порески период прије 2023. године. По том основу је додатно обрачунат ПДВ са припадујућим каматама од банака наплаћен износ 43.409.570 КМ“, наводи се у одговору УИО БиХ на наша питања.

Они даље прецизирају да су банке код којих су вршене контроле и код којих је утврђена додатна обавеза по основу ПДВ-а, у складу са важећим законским прописима, покренуле жалбене поступке који су још увијек у току.

Из неколико банака само су кратко потврдили да су платили утврђене обавезе, али да су ангажовали адвокате и уложили жалбе на рјешења УИО БиХ.

Према тумачењима правника, новоутврђена обавеза на основу које је банкама „разрезано“ више од 43 милиона марака додатног пореза односи се на ПДВ на провизију коју су банке плаћале за услуге картичног плаћања.

„Банке су великим компанијама, као што су напримјер Виса или Мастеркард, плаћале провизију за картичне трансакције. Да не буде забуне, то не значи да су банке на сваки рачун који се плати путем картице требале да плате 17 одсто ПДВ-а, већ им је обрачунат ПДВ на провизију коју су банке по основу уговора са Висом или Мастеркардом њима плаћале“, објашњава наш саговорник.

Према његовим ријечима, то је до сада третирано као повезана услуга, а пошто су финансијске услуге у складу са законом ослобођене плаћања ПДВ-а, тиме је и повезана услуга, то јест картично пословање било ослобођено плаћања ПДВ-а.

„Износ од 43 милиона утврђен је на основу пореских контрола које се спроводе већ дуже вријеме. У складу са законом, утврђене обавезе се односе на период од посљедње обављене контроле у свакој банци или на од максимално пет година уназад уколико у банкама није било контроле“, објашњава наш саговорник.

Он истиче да су се банке жалиле на рјешења и да је у току другостепени управни поступак пред УИО, истичући да ће се уколико њихове жалбе буду одбијене, банке сигурно покренути судске спорове.

„У Европској унији је различита пракса по овом питању. На Кипру је тамошња пореска управа утврдила да банке требају плаћати ПДВ-а, али су судови стали на страну банака и пресудли другачије. С друге стране у Њемачкој су судови стали на страну пореских органа и установили да банке треба да плаћају ПДВ на, грубо речено, картично пословање“, каже наш саговорник.

(Цапитал) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЗАЈИМ А.

25.11.2023 13:56

ПДВ против правни намет.То је измишљотина да би државна бирократија и зеленашки кредитори имали новца колико хоће. ПДВ већ увелико уништава људску цивилизацију,посебно сиромашне и земље у развоју.То су Ротшилди и "проклети" долар. Амерични дуг је неколико стотина билиона долара !! Ништа им то не смета јер преко долара и ПДВ-а то расоређују на цијели свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажњак

25.11.2023 14:02

Нису наплатили од банака већ од грађана јер су све банкарске услуге благовремено поскупиле и урачунале тај трошак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее

25.11.2023 14:11

А суд це наравно ,да подрзи банке,уз одређену надокнаду према судијама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

25.11.2023 16:54

Која корист!Само расту дзепови тајкуна,криминалаца,то све политичари користе и њихове породице и најближи сарадници,народу мрвице.Ето,мозе сада да се иде лакше у Њемачку и добро заради ко хоће да ради!Не знам шта овдје чекају ови млади,ваљда остају само,послушници, млади с купљеним дипломама сверцери и ћакнути у главу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

27.11.2023 04:10

Криминалци плацкају гдје год стигну Даби имали себи довољно за своје потребе

ОДГОВОРИТЕ