Увознички лоби довео пољопривреднике на руб пропасти

Увоз у БиХ већи је чак три пута од извоза. Увознички лоби довео је домаће пољопривреднике на руб пропасти. Још се чека одговор надлежних, а чекају и бројни семберски свињогојци на одштету за еутаназиране свиње. Потребно је хитно предузети мјере за спас пољопривреде, поручено је у Изазовима БН ТВ.

Република Српска 24.11.2023 | 22:03
Увознички лоби довео пољопривреднике на руб пропасти

На подручју Семберије еутаназирано је 42.000 свиња.

Дуг је списак произвођача који чекају на одшету, међу њима је Илија Качаревић из Дворова код Бијељине.

“Министар Саво Минић је рекао да ће ићи по списку и континуитету, међутим, тај континуитет се много растегао. Ја не знам шта је ту разлог? 10.000.000 КМ за једну Републику Српску не би требао да буде проблем. Ако Република Српска нема тих 10 милиона марака, то је још већа брука и срамота да не може да исплати сељаке, а по изјави министра финансија Зоре Видовић у којој каже да смо финансијски стабилни, не видим у чему је проблем?

До сада је исплаћено 2 милиона 900 хиљада марака, каже Качаревић, док друга два милиона марака како наводи, уопште нису дошла у Семберију.

- Штета мора бити надокнађена одмах, истиче економиста Зоран Павловић.

“Како ће било који произвођач обновити производњу, ако нема  средства да то уради? Министарство пољопривреде је морало дефинисати са произвођачима шта је то потребно набавити па ако немају новац да набаве свиње које ће послужити за тов и редистрибуирати их умјесто новца.”

Много је начина да се помогне домаћим произвођачима, али надлежни су дозволили да увознички лоби гуши домаћу производњу. Тако нам са Запада стиже месо сумњивог квалитета.

Илија Качаревић, пољопривредник из Дворова код Бијељине рекао је: “Довољно је да ветеринар из околине Минхена каже овдје није било Афричке куге свиња и та роба иде у продају. Они, ако су имали ту кугу, то су ставили у хладњачу и питао сам министра гдје су ти гробови силни у Њемачкој? Нема их. Ми смо њихови гробови. Ми треба да поједемо то њихово смеће, а наше прерађевине, које су 100 % сигурне, оне могу да иду у извоз.”

Једина корист за државу од увоза је ПДВ, а домаћи производ је користан за све у ланцу од произвоиђача до потрошача.

Прехрамбена индустрија “Сава Семберија” у Бијељини откупљује поврће произведено на домаћим њивама.

“Ми између 85-90% укупне производње извозимо, наплатимо то, платимо нашим домаћим произвођачима и крајња потрошња је на подручју Републике Српске.”, изјавио је Стево Филиповић, директор ПИ “Сава Семберија” Бијељина.

Економиста Зоран Павловић, подвлачи да се Влада понаша стратешки неодговорно. “Оно што треба сачувати и развијати је домаћа производња прије свега.”, истиче Павловић  

Постоје 24 мјере заштите домаће производње на граници, крајње је вријеме да ниво БиХ предузме неке од њих и домаћу производњу стави као приоритет, закључили су саговорници у емисији Изазови БН телевизије.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Па...

24.11.2023 22:48

... блокирајте цесте И Границне прелазе вец једном. Ста прдите висе... Ова дрзава само познаје закон силе. Нек трактор коло води !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно је..

25.11.2023 09:34

да бајине границе постоје,можда це моци и да се мажу на лебац кад изгладнимо

Name

Тито

25.11.2023 09:56

А и пољопривредници лупају по ушима, у реду да наплате свој труд, али да буду дупло скупљи од увоза....... Па није нико лус

Name

Јаста

25.11.2023 00:50

У понуди највецег супермаркета у Бијељини имате пшеницу, хељду, спелту, све увезено из Кине. Домаце нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

25.11.2023 07:24

Ко сноси одговорност, засто се домаци произвиди непродају у маркетима

Name

Ре

25.11.2023 08:00

Питајте клосарца колико зарадјује на увозу?

Name

За Кико,

25.11.2023 09:05

Цијене сносе одговорност. Наши пољопривредници желе баш све своје трошкове да наплате од купца. И семе, и ђубриво и гориво и радну снагу. Одеш у Ужице и доста производа купиш по троструко нижој цијени, него код нас. У Вишеграду на селу нико неће да ради, нема честите краве. Пијацу држе људи из околних мјеста и нормално да је скупо. Сви би да се не озноје, а да зараде.

Name

Није

25.11.2023 08:00

Лоби увозницки вец проамерска власт тројке, исто ко сто није радисица зграда и зенске вец додикове, не сирите њихове лази, бојите се назвати ствари правим именом, немојте слепо писати веровати проверите,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

25.11.2023 08:42

Немозе нама никакав лоби наудити осим нас самих купаца. Ми смо ти који руком бирамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

25.11.2023 09:14

Паре људе кваре додју ГОВНА ИЗ КЛОЗЕЗ УНИЈЕ И НАСИ БИ МАТЕР МЕТРТВУ ПРОДАЛИ ЗА ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.11.2023 09:26

Оставили народ без зимнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

25.11.2023 10:14

Колегице ти мрзис не само запад вец и своје постене суградјане.

Name

Ре за кико

25.11.2023 12:41

У Вишеграду је и било боже помози за пољопривреду док је сдс био на влаасти и Славиша Мишковић начелник општине.Од тада од 2016год доладком на власт снсд и младена ђуревића све је пало,тако да пољопривреде скоро и да нема.Сад доводи Ужичане ко фол држе предавања.Коме,запита ли се ђуревић некад гдје су удружења,гдје је задруга коју је он ко фол основао.У Вишегрду се затварају и кладионице и продавнице,ено и Унис се затвори.Вјероватно ће запослити неке своје активисте и гласаче,остали пут Њемачке,Србије и Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре за Кико,

25.11.2023 22:10

Ниси у праву, у Вишеграду су једино људи који су дошли са стране вриједини и раде, највише Коњичани и Гораждани , није власт у питању, што се власти тиче најбоље је било 2008-2012,Какав Мишковић. Али власт није крива што су људи у Вишеграду лијени, сви би да раде, села празна неко можда посије мало баште за своје потребе и то је то. Привреда је уништена прије доласка СНСД-а на власт, немојмо се лагати. Овде крај привреди одсвирао још 2005.

Name

+

25.11.2023 13:26

НАС ЈЕ ЛОБИ УНИШТИО СВИЈУ. А НЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ. ОНИ ЋЕ УВИЈЕК ИМАТИ ЗА СВОЈУ ПОРОДИЦУ. НЕЋЕ БИТИ НИКАДА ГЛАДНИ. А МИ ПО ГРАДОВИМА СМО ВЕЋ ОДАВНО. ГЛАДНИ, А МОРАМО ПЛАЋАТИ РЕЖИЈЕ. И СПАШАВАТИ ОВАКАВ СИСТЕМ. НЕЗНАМ, ШТА ЧЕКАМО И У МИЈЕСТУ ТАПКАМО. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ