Почео прекид ватре у сукобу Израела и Хамаса

Четвородневно примирје између Израела и Хамаса, којем је посредовао Катар, ступило је на снагу јутрос у 7 часова по локалном времену.

Свијет 24.11.2023 | 07:24
Почео прекид ватре у сукобу Израела и Хамаса

У сатима који су претходили привременом прекиду ватре активирале су се сирене за опасност од ракетних напада у израелским градовима који се граниче са Газом, а израелска војска известила је о интензивним акцијама у овој палестинској енклави, у настојању да унапреди своју операцију против Хамаса што је више могуц́е, у последњим сатима пре паузе у сукобима, преноси Тајмс оф Израел.

Према најавама катарских посредника, у 16 часова по локалним времену биц́е ослобођено 13 талаца које милитанти држе у Гази, а затим и за сада неодређени број палестинских затвореника из израелских затвора.

Током наредна четири дана, најмање 50 жена и деце ц́е бити ослобођено, а процењује се да ц́е 190 остати у рукама Хамаса.

У истом периоду, очекује се да ц́е 150 палестинских затвореника, углавном жена и малолетника, од којих су неки осуђени за покушај убиства, бити ослобођено.

Споразумом се подстиче додатно ослобађање талаца, а Израел је пристао на додатни дан примирја за сваких десет додатних талаца које Хамас ослободи.

Њиме је такође предвиђена испорука горива и хуманитарне помоћи у Газу током прекида ватре, првог откако је Хамас изазвао рат пре скоро седам недеља нападом на израелску територију 7. октобра, када је убијено око 1.200 људи, вец́ином цивила, и отето 240 талаца.

Хамас, који Израел, САД и друге западне силе сматрају за терористичку организацију, саопштио је да ће примирије дати Палестинцима времена да се опораве након интензивног израелског ваздушног и копненог напада у којима је према властима у Гази  убијено више од 14.500 људи.

(Тањуг) Фото: Ахмад Хасабаллах/Геттy Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СИЛА

24.11.2023 08:27

Потпомогнута,Америком,Француском,Њемачком,и Британијом,поново показује своје крволочне намјере,у туђој земљи!!! Шта више чека праведни свијет?!Ционизам,нацизам и фашизам су се повампирили,а,Ви,чекате да Окупатори наставе да освајају једну,по једну земљу!!!

ОДГОВОРИТЕ