Водостај Лима стагнира, ситуација под контролом

Директор ЈП Србијаводе Горан Пузовић рекао је да је ситуација, када је реч о водостају реке Лим, потпуно под контролом, као и да ниво те реке од јутрос стагнира.

Србија 23.11.2023 | 10:55
Водостај Лима стагнира, ситуација под контролом

"Стање је потпуно под контролом. Река Лим има некако другачији вид отицања у односу на остале реке. Ми смо прошлог новембра имали озбиљан водостај на Лиму и због тих разлога смо подигли један степен безбедности након ове велике епизоде падавина", рекао је Пузовић.

Подсетио је да у Бродареву постоји градилиште које је неколико пута било поплављено и да се сада тамо гради један насип. 

"Пошто је градилиште било отворено, прогласили смо ванредну одбрану од поплава да бисмо били сигурни и наши људи су на терену заједно са људима из локалне самоуправе, ситуација је под контролом. Лим стагнира од јутрос", навео је Пузовић. 

Додао је да наредних дана не очекује неке озбиљне падавине, али да је у међувремену постављена мобилна опрему у насељу Шарампов. 

"То је вид модерне одбране од поплава који смо увели. Прошле године тамо нисмо имали проблема. Дакле, што се Лима тиче, он је сада потпуно под контролом", истакао је Пузовић.

Када је реч о реци Лим, Пузовић додаје да се тренутно раде три пројекта за сва три критична места

Подсетио је и да је прошле године био један поплавни талас у Западној Србији, као и да је у јуну био такође велики поплавни талас који је захватио готово читаву земљу и додао је да више нема правила и да је неопходно да се буде у приправности током целе године.

"Ми сада имамо два основна задатка. Први је да извршимо санацију оштећених водотокова који настају у свим поплавним таласима и то се сада ради у неких 27 локалних самоуправа, то је једна ствар. С друге стране су развојни пројекти и подизање степена безбедности", рекао је Пузовић на ТВ Пинк.

Додао је да у Пријепољу има три објекта, да у Новом Пазару крећу радови за неколико дана, као и да се ради на свим другим критичним тачкама у Србији.

Ванредна одбрана од поплава на водној јединици "Лим-Пријепоље" проглашена је јуче на основу хидролошке ситуације услед обилних падавина које су довеле до наглог пораста водостаја.

На сајту Србијаводе се наводи да је у насељу Шарампов дуж реке Лим у Пријепољу постављена мобилна опрема за заштиту од поплава, док су у насељу Бродарево на територији општине Пријепоље у току радови на изградњи привременог заштитног насипа.

Службе ЈВП Србијаводе и надлежних водопривредних предузећа прате кретање промена нивоа воде на терену, као и промене стања на одбрамбеним линијама и у контакту су са штабовима локалних самоуправа.

На подручјима где су евидентирана критична места, уколико буде потребно ангажоваће се додатно људство и механизација у циљу спречавања плављења подручја и настанка оштећења заштитних водних објеката у складу са Општим и Оперативним планом одбране од поплава.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Прика бн

23.11.2023 13:04

Чуј треба да почне и у току су радови. Гдје сте били читаво љето да урадите нешто. Само џаба примате плату. И тако је свугде. У Бијељини треба насип од јање до Бијељине и о томе се прича 30 год. Ал само прича....? А директора вода, цивилне заштите и још којекаквих који поједоше новац кроз плате и аута мого се направити насип од три метра

ОДГОВОРИТЕ