Ухапшени због изнуде, праваре и прање новца

Полицијски службеници Јединице за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске су, поступајући по наредби Основног суда Соколац, а уз кординацију Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево, реализовали криминалистичку обраду кодног назива “ТИПС", саопштено је из МУП-а Српске.

Република Српска 23.11.2023 | 08:45
Ухапшени због изнуде, праваре и прање новца

У тим активностима слободе су лишена три лица – М.С. из Фоче, Ф.В. и М.Ш. из Источне Илиџе због основа сумње да су извршили кривична дјела ''Превара'' из члана 230., ''Изнуда'' из члана 232. и ''Прања новца'' из члана 263. Кривичног законика Републике Српске, наводи се у саопштењу.

На основу наредби Основног суда Соколац извршен је претрес кућа и просторија које користе горе наведена лица  и том приликом је пронађено и одузето више рачунара, више комада различитих мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дјелима.

Претресања су извршена заједно са полицијским службеницима Полицијске Управе Источно Сарајево и МУП Кантона Сарајево. 

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца ОЈТ Источно Сарајево, два лица су пуштена на слободу, а против њих извјештај о извршеним кривичним дјелима бити прослијеђен надлежном тужилаштву у редовној процедури, док ће једно лице уз извјештај о почињеном кривичном дјелу бити предато у даљу надлежност ОЈТ Источно Сарајево.

Кроз реализацију криминалистичке обраде кодног назива “Типс“ утврђено је да су наведена кривична дјела везана за лажне дојаве о намјештеним спортским мечевима.

Начин извршења поменутих кривичних дјела је тај да су поменута лица правила налоге на друштвеним мрежама ''Фејсбук'' и ''Инстаграм'', путем којих су се рекламирали како посједују информације о намјештеним спортским такмичењима. 

Након тога су ступали у контакт са оштећеним, обмањују их да имају информације о намјештеним спортским мечевима, те оштећене наводили да им уплаћују новац за наводно клађење на име физичких лица у БиХ (најчешће путем Вестерн Униона, Монејграма, Међународне поштанске упутнице и др.). После извршене уплате, извршиоци ових кривичних дјела су и даље обмањивали жртве да су наводно добиле новац на спортском клађењу (правећи лажне добитне тикете спортских кладионица), тражећи од њих да им уплате још новца за наводни трансфер новца, осигурање новца и слично. 

У одређеном моменту жртве схватају да су преварене и одбијају даљње уплате, а у тој фази, извршиоци, који су у претходној комуникацији прикупили информације о жртвама, почињу да им пријете и изнуђују још новца од истих, стоји у саопштењу МУП-а Српске.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поново је апеловало на грађане да не вјерују лицима, која се рекламирају на друштвеним мрежама и интернету уопште, наводећи да имају информације о намјештеним резултатима спортских мечева, јер се ради о превари.

Као што је наведено, извршиоци тих кривичних дјела, у обмањивању оштећених, на друштвеним мрежама креирају профиле на којима постављају тзв. „доказе“ у виду фотографија и видео записа о наводним високим новчаним износима добијеним путем клађења, те на тај начин рекламирајићи се на друштвеним проналазе своје потенцијалне жртве.

(БН) Фото: МУП Републике Српске

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

није него

23.11.2023 09:12

Може ли ово прање новца,да се преведе на Српски језик''?Нешто ми није баш јасно шта то значи,иако је светски али неразумљиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

23.11.2023 09:29

Мора дасу цацкали око неких кладионица вјероватно од неког политицара.Мени није јасно какваје разлика измеду власника кладионица и ови нестетни момака.Видим одузелоим неке телефоне и мозете замислити 300.км. Па колико коста та акција полиције.

Name

Ре

23.11.2023 10:39

Прљав новац се легализује

Name

ОСтоја

23.11.2023 10:56

Ово није Прање новца ово је дјело ПРЕВАРЕ.

Name

Милиција еx

23.11.2023 11:45

Прање новца је блажи, ублажавајући израз за ПЉАЧКУ. А пљачка је некада била прописана као кривично дјело. Сви имовински деликти, укључујући и област привредног и финансијског криминала, ако се ради о тежим облицима и већим материјалним штетама квалификовали су се као пљачка.

Name

Мила

23.11.2023 09:43

Сто се цека да неко буде насамарен и преварен, засто се не претрезују новоотворени налози за дојаве? Криминал 10 корака испред закона, полиције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

23.11.2023 10:01

Хапсите мини преваранте а ови министри и цланови политицара милијоне обрцу и нико ниста раде ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет

23.11.2023 10:15

фочаци, ко би други

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

23.11.2023 15:09

Нема мањег града са висе гадова... да не казем несто друго

Name

Јоја

23.11.2023 17:25

Ста је са осталим зеленасима каматарима из Истоцног Сарајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

25.11.2023 11:57

Јел изашо