Нетанијаху: Рат против Хамаса се наставља

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да ће Израел наставити рат против Хамаса, након што истекне договорени привремени прекид ватре. 

Свијет 23.11.2023 | 08:26
Нетанијаху: Рат против Хамаса се наставља

Нетанијаху је на конференцији за новинаре рекао да је то пренео и америчком председнику Џозефу Бајдену током телефонског разговора, преноси АП.

"Рат се наставља. Наставићемо док не остваримо све наше циљеве", рекао је Нетанијаху и поновио да су циљеви Израела уклањање Хамаса, повратак свих талаца и осигурање да ништа у Појасу Газе неће представљати претњу по Израел. 

Он је додао да ће израелска војска искористити вишедневно примирје да се припреми за наставак рата, преноси "Тајмс оф Израел".

"Све наше снаге биц́е заштиц́ене током паузе и наставиће се прикупљање обавештајних података", рекао је Нетанијаху.  

Нетанијаху је рекао да се рат против Хамаса наставља упркос договору о кратком прекиду ватре и ослобађању појединих талаца, који су отети током напада на Израел 7. октобра.

Он је захвалио савезницима Израела на помоћи у преговорима о споразуму са Хамасом за ослобађање десетина талаца из Појаса Газе, у замену за палестинске затворенике које држи Израел, наводи Гардијан. 

Нетанијаху је додао да је комбинација војног и дипломатског притиска Израела довела до побољшања услова у споразуму о таоцима.

Он је додао да је захвалио Бајдену на томе што је одговорио на његове захтеве да се изврши притисак на Катар, уз чије посредовање је постигнут договор о привременом примирју и ослобађању талаца, да побољша услове споразума.

Нетанијаху је, међутим, рекао да Израел нец́е престати да се бори док сви таоци не буду изведени из Газе.

Он је рекао да је Бајдену пренео да Израел "прави паузу", као што је договорено споразумом са Хамасом, али да после тога наставља војне операције. 

Истакао је и да ће у склопу постигнутог споразума са Хамасом представницима Међународног комитета Црвеног крста бити дозвољено да посете таоце који остану у Појасу Газе након што поједини од њих буду враћени у Израел. 

"Очекујем да Црвени крст ради свој посао, да их посети и да им донесе лекове који су им потребни", рекао је Нетанијаху.

Он је рекао да је таоцима у Гази стављен "нож под грло" и да је одговорност Израела да их спасе, описујући повратак талаца као "свету мисију". 

Навео је да је безбедносни естаблишмент једногласно подржао споразум о ослобађању 50 талаца и поручио да то неће нашкодити војним циљевима Израела, вец́ ц́е их унапредити.

Поновио је и да неће дозволити да се власт која хушка против Израела врати у Појас Газе, алудирајући на Палестинску управу.

Нетанијаху је рекао да ће Израелске одбрамбене снаге "обновити безбедност и на југу и на северу“.

Он је изразио уверење да ће лидер Хамаса у Појасу Газе Јахја Синвар покушати да "купи додатно време" како би спречио Израел да настави своје операције у Гази након што истекне примена договора о таоцима и прекиду ватре.   

"Спремни смо и за друге догађаје", поручио је Нетанијаху. 

Нетанијаху је рекао да највећа претња по постојање Израела произилази из "осовине зла предвођеног Ираном" и упозорио да би "незамисливу опасност" представљало то да Иран добије нуклеарно оружје.

Хамас и Израел су, уз посредовање Катара, постигли договор о привременом примирју, према коме ће свих 300 палестинских затвореника бити ослобођено само под условом да 100 живих талаца, израелских држављана или становника Израела, буде ослобођено из Газе и врац́ено у Израел.

У првој фази, Израел ц́е ослободити 150 палестинских затвореника када 50 талаца буде врац́ено у Израел.

Прва фаза ц́е се одвијати у четири корака, са најмање 10 талаца који ц́е бити сукцесивно ослобађани.

У другој фази, Израел ц́е ослободити додатних 150 палестинских затвореника под условом да 50 додатних талаца буде врац́ено у Израел, истом динамиком као у првој фази.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Убице

23.11.2023 08:47

И да побијете и протјерате сто висе дјеце и цивила. Могли сте на лијеп начин живјети са Палестинцима у миру али не желите . Не могу да имају аеродром, луку да путују без контроле Израела. Годинама отимате земљу и убијте , малтретирате , провоцирате тај народ. Сад шта год да урадите ви сте губитници. Никада висе у свијету нећете имати искрене пријатеље, људи избјегавају да купују васу робу. Све висе и висе (нажалост и добри и поштени Јевреји ) имацете проблема приликом путовања. Много сте изгубили , много да висе нико не жели да има контакт са вама осим пар држава које су као и ви. Ако се борите протон Хамада у Газа сто унилатераллy Јуде у Wест Банк? Тами Нике Хамас на власти!!Фрее 🇵🇸.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

23.11.2023 10:17

Израел је признао "косово", али нема намјеру за тако нешто у своме дворишту ! Због таквих као Израел, неки имају по двије државе а неки , куд и камо бројни народи, немају ни једну !

Name

Проблем су безбозни

23.11.2023 14:01

Похлепни ционисти и за јеврејски народ.

Name

Овај злотвор

23.11.2023 09:34

Све ради само да се спаси од судјења у Израелу. Њему треба рат да се додвори радикалним Израелцима и да се спаси Суда и судјења које је имао због корупције. Овако раде владари кад њима запријети затвор, народ је колатерал док иде иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна идеологија

23.11.2023 09:45

Кад Руси нападну да одбране своје сународњаке од резима у Украјини Запад скочи на ноге да оцрни Русе и тјера све земље да то цине. Кад Израел нападне други народ Палестинце и Руси све пред собом е то је за Запад у реду и дају му подршку па тјерају и друге да се придруже у томе. Чак и Арапске земље тјерају да ћуте и гледају геноцид над Палестинцима и да им не помогну случајно. И Србију су успјели навици на ту мантру иако је та Србија и Срби била бомбардована од истих “миротвораца”. Ето то је Западна правичност и борба за људска права. Слика и прилика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

23.11.2023 12:16

Биби ,Биби,несто си ми проблидио у задње вријеме ,фрка це бити зесца кад се рефа подвуце ,или ти или неко од васих циониста це морати у хапс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

23.11.2023 13:09

И треба да се настави рат против Хамаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

23.11.2023 13:41

Хићо

ОДГОВОРИТЕ
Name

А када

23.11.2023 14:09

Се одвијало то заробљавање палестинске дјеце и зена је ли прије хамасовог?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

23.11.2023 15:48

Хамас је терористичка организација (или није) , после њихових злочина, злочине чини регуларна Израелска војска, а то је још опасније од самог тероризма !

Name

Јоја

23.11.2023 17:26

Само бубај ... ваљало би да се умеса иран да брани своју брацу

ОДГОВОРИТЕ