Незвјесност у "АрцелорМитталу", чека се договор

"Преговарамо са руководством фирме о најбољем могућем рјешењу за више од 600 радника који тренутно нису радно ангажовани, рекао је Дарио Антонић, предсједник Синдикалне организације компаније "АрцелорМиттал" у Приједору.

Република Српска 22.11.2023 | 13:50
Незвјесност у "АрцелорМитталу", чека се договор

Синдикална организација компаније "Арселор Митал Приједор" преговара са руководством фирме о најбољем могућем рјешењу за више од 600 радника који нису радно ангажовани, изјавио је данас предсједник ове организације Дарио Антонић.

Он је навео да се синдикат јутрос састао са генералним директором и менаџерским тимом, а да је за сутра договорен састанак приједорских и зеничких синдикалаца у Зеници.

Антонић је рекао новинарима у Приједору да синдикат тражи далеко већа права за раднике за вријеме њихове неангажованости него што омогућавају закон и интерни акти фирме, будући да је за вријеме чекања прописано 55 одсто плате, а да је у јуну, када је један број радника био на чекању, приједорски рудник исплаћивао 80 одсто плате.

"Договорили смо и продужење појединачног колективног уговора до краја првог квартала 2024. године, а који истиче 17. децембра ове године, што значи да смо задржали достигнута права, а у Зеници је управо и настао проблем јер је њихов појединачни колективни уговор вриједио до маја, а нови није испреговаран", додао је Антонић.

Он је рекао да је највећа бојазан неизвјесност колико дуго може трајати ова ситуација, као и да ће недоношење дугорочних одлука допринијети томе да радници напуштају фирму.

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Саша Кукољ рекао је да се Конфедерација синдиката Републике Српске одлучила обратити Влади Републике Српске и да је интерес Владе да се укључи у рјешавање овог проблема, подсјећајући да само "Арселор Митал Приједор" мјесечно плаћа 680.000 КМ пореза и доприноса за раднике.

"Ово је вријеме кад су људи приморани да раде додатне послове и кад имају пуну плату", додао је Кукољ.

Компанија "Арселор Митал Приједор" саопштила је прије два дана да је била приморана да привремено обустави процес рада будући да јој је једини купац "Арселор Митал Зеница" који је претходно обуставио производњу због лоших услова који владају на тржишту челика.

(Срна) Фото: АрцелорМиттал Приједор

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Србо

22.11.2023 13:59

Једини излаз ако имате већину у синдикату да донесете одлуку о раскиду уговора и видјећете онда како брзо преговарају, опробан рецепт, никад више неће бити проблема,то су лопови кои само себе гледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

22.11.2023 14:25

Људи морају схватити да се Жељезара нече више никад активиратиСлиједи затварање Рудника јер су само копали руду за АрцеоМитал и гаење Жељезница јер им је Арцеомитал доноси 42% приходаА и у Зеници остаје без посла 3000 радникаЗа вријеме ТИТЕ та жељезара је запошљавала 25.000 радника и производи се извозли дољем свијета јер су имали школовано руководство које је знало како рдити и проналазити купце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дусан

22.11.2023 17:02

Хајде Дусане,прво процитај све о овоме па коментариси,и да јесте све тако,па боље и кљуц и куд који,вец пустит послодавца да ти он одредјује колико је теби довољно за појести тј топли оброк и колика су ти примања довољна

Name

Душан

22.11.2023 18:03

@ре Душан Ниси схватио шта сам написаоНије проблем је плата велика или мала веч је нече бити никакоРудник нема коме да продаје руду.И ако нађе купца у иностранству ниједан теретни вагон не може добити сертификат да се крече пругама ЕУ јер не одговарају прописима.Што се тиче Жељезница и сада су у минусу а затварањем Жељезаре губе 42% прихода те не могу опстати....Само износим чињенично стање..

Name

За Ре Душан,

22.11.2023 22:05

А ја глупљег коментара одавно не прочитах. Кад и гдје су радници одређивали колика ће им бити у примања, топли оброк, регрес ма ни у Титово доба, а не сад отимају се за сваку марку ко да им је посљедња у животу. Душан је праву, дабогда да се у Зеницу поново покрене производња, четврта посљедња пећ им је угашена, а знате ли који је процес поновног паљења.

Name

Маљ

22.11.2023 23:55

Ма ста ти ре ре Дусане знас ста је дузност,обавеза синдиката,да тразис нацине за боље услове рада,повецање примања,и како онда не утицес на послодавца да издваја висе средстава за раднике???

Name

Ре

23.11.2023 07:13

Какав Тито и каква извозна стратегија, тај рудник је цупала цињеница да је систем био такав ста год се радило у тој великој Југи руда је исла из насих рудника и насих зељезара зељезо се користило, без обзира на скупу, прескупу цијену костања, та скупа цијена се амортизовала кроз покрице из других привредних грана које су стварале добит, тако је било са многим фирмама у тој земљи, а руда из Љубије никад није била конкурентна да би зељезо из Зенице могло на свјетском трзисту понудити добру цијену без губитка. То су цињенице које су знали сви у техницком дијелу обе фирме, али политика је била другација и није се јавно смјело говорити у том правцу. Наравно, постоји рјесење, велике јавне инвестиције и Уговори са обавезом употребе домацих сировина у рецимо бар 80% уцесца. На пример. Има ту разних могуцности да се задрзе та радна мјеста, мозда је крајње вријеме да се укљуце дрзавни органи, уколико имају неког струцњака за наведену област, сто се искрено надам, али нисам оптимиста.

Name

Искрено

22.11.2023 18:29

Овај индијац је све узео што је могао. Заједно са појединим директорима Митала, али и Жељезнице згрнуо огромне паре. Колико је уништио колосјека, колико је превозио претоварене вагоне....па и Додик је рекао да зна да се руда не важе, да су вагони претоварени.... О јаловини и земљишту које је уништио, нећу ни говорити. Питање је колико уопште има руде још за копање. За вријеме Тита није се смјело толико копати. Хиљаде тона дневно. Мој народе да знате много тога што не знате????

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

23.11.2023 07:36

Одговор гласи: Експлоатација је заврсена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

23.11.2023 08:51

Па док су узимали лову и имали корист све је функционисало ја бих рекао да је ово крај . Направице неку представу тамо вамо крив онај крив овај. Гдје ста како вамо тамо јесам нисам . То је изгледа ископано вецински оно сто је било исплативо за њих . Знаци најбоља руда до које се могло јефтино доци нису мјесали ону мало лосију итд једноставно покупили сто је најбоље и сад кљуц у браву и јебите се јос це јкоји мјесец мозда радити и то је готово .

ОДГОВОРИТЕ