Србија реаговала: Нетачне тврдње Радмана

- Министарство спољних послова Србије саопштило је данас да су нетачни разлози које је Хрватска навела приликом проглашења савјетника Амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића персоном нон грата, јер Загреб нема никаквих доказа да је он прекршио одредбе Бечке конвенције.

Србија 21.11.2023 | 18:01
Србија реаговала: Нетачне тврдње Радмана

У саопштењу се истиче да су нетачне тврдње министра иностраних послова Хрватске Гордана Грлић Радмана и хрватског Министарства иностраних и европских послова да је ријеч о реципрочним мјерама према српском конзулу у Амбасади Србије у Загребу, будући да он својим дјеловањем у Хрватској ниједног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове, наведено је у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да је, са друге стране, у случају хрватског дипломате у Београду Хрвоја Шнајдера ријеч о доказаним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна и обавјештена.

Из Министарства подсјећају да је српски конзул на дужност ступио средином септембра, те траже од хрватске стране да достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два мјесеца од ступања на дужност прекршити одредбе Бечке конвенције.

"Министарство спољних послова Србије одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Србије позвало је Министарство иностраних и европских послова Хрватске да уложи додатне напоре ради поправљања нарушених односа двије државе, "умјесто што својим потезима додатно подрива добросусједске односе, мир и стабилност у региону".

Министарство спољних послова Србије прогласило је јуче Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду, за персону нон грата јер је током професионалног ангажовања у Србији грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио Бечку конвенцију, саопштено је из овог министарства.

Из хрватског Министарства спољних и европских послова потом су саопштили да ова одлука Србије представља корак ка погоршању односа и даљој дестабилизацији осјетљивих регионалних политичко-безбједносних прилика, а потом је саопштено да је савјетник Амбасаде Србије у Загребу проглашен персоном нон грата, што је "реципрочан одговор на ранију одлуку Србије да протјера првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду".

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Није него

21.11.2023 19:02

Каква договорена удбашка престава прије избора. Мој народе, то су све преваре већ виђене безброј пута, народе опамети се, не насједај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2023 19:26

А овај није него стопоссто би био за хр. спијун али је зелен.

Name

Питам се питам

21.11.2023 21:42

Зна ли се ко су све хрватски шпијуни у редовима Срба а да обављају највише функције

Name

Ипе

21.11.2023 19:05

"Шпијуни су међу нама...."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

21.11.2023 19:48

Јој, какве приче нам пласирају. На ивим простирима одеш код брице да се обријеш и све ти каже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

22.11.2023 01:02

Људи могу да приме као и да протерају када и кога желе из своје државе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

22.11.2023 06:15

Доказ да И највеци непријатељи кроз дијалог могу доци до заједницких одлука Јос једном браво за дипломатију

ОДГОВОРИТЕ