Са Столтенбергом о безбедности Срба на КиМ

- Председница Владе Ана Брнабић састала се данас са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом са којим је разговарала о сарадњи са НАТО-ом, осигурању безбедности и сигурности за српски народ на Косову и Метохији, као и наставку реализације заједничких пројеката. 

Србија 21.11.2023 | 15:40
Са Столтенбергом о безбедности Срба на КиМ

Том приликом она је истакла да цени став НАТО-а када је реч о војној неутралности Србије, као и да Србија и НАТО имају интерес и треба да наставе са позитивном агендом и даље унапређују партнерску сарадњу у заједничком интересу, наводи се у саопштењу Владе.

"Подржавамо ангажовање Међународних безбедносних снага (КФОР) у Покрајини у спровођењу мандата на основу Резолуције СБ УН 1244 и  осигурању безбедности и сигурности за српски народ на Косову и Метохији", рекла је она.

Када је реч о сарадњи у областима који излазе из оквира чисто војне сфере, премијерка је истакла посебно задовољство реализованим активностима у програмима партнерске сарадње са НАТО-ом, као што су пројекти научно технолошке сарадње кроз НАТО програм "Наука за мир и безбедност".

"Ови заједнички програми, који укључују истраживаче академике и стручњаке, покривају области попут напредних технологија, борбе против тероризма, енергетске безбедности, коришћења водоничне енерегије, а у наредном периоду би могли да обухвате и заједничке пројекте у областима вештачке интелигенције и биотехнологија", истакла је премијерка. 

Она је апострофирала да је Србији очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима од кључног интереса.

Столтенберг је истакао да веома поштује Србију и да НАТО може да сарађује са нашим представницима поштујући неутралност наше државе.

Генерални секретар НАТО-а је подвукао значај партнерске сарадње са Србијом која се од 2006. године одвија се кроз програм Партнерство за мир.

 Састанку су присуствовали министри спољних послова и одбране Ивица Дачић и Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зоки

21.11.2023 15:54

о исељавању срба пре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребус Макамариус

21.11.2023 16:47

Срби на КиМ су сада безбједни - цува их НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

21.11.2023 17:36

Хрватица са секретаром Натоа о безбедности Срба на Косову... Па мозе ли иста горе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

21.11.2023 21:47

Како не може .Наказе се увијек надају ,и пронадју😁.

Name

Ако

21.11.2023 17:51

Су игдје срби безбједни то је на Косову, то што их кримогена власт филује разним глупостима, јбг то се кажњава свугдје у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

22.11.2023 10:09

Ста овај курајбер трази по Србији. Небих га ја примијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо. 22.11.2023

22.11.2023 17:23

Што мисли Курти Србима, ништа бољи није Столтемберг. Ја не могу да схватим овог клипане, добро зна штаје радијо НАТО у Србији И опет има образа да дође. НАТО је највеће смеће, највише ратова до сада од 1945 прузроковао И ово штосте дешава у Украини и Израелу, свеје то Америка, Немачка И Британија проузроковала.Србији никада нећу доволити да уђу у ЕУ све док је Немачке, Британије И Америке. Америка недозвољавају Србији улазак у ЕУ Јер је Србија тампон зона имеђу ислама и ХРИШЋАНСВА.ЕУ већ је на издисају.

ОДГОВОРИТЕ