Република Српска затрпана дивљим депонијама

Дивље депоније у Републици Српској које представљају огроман проблем за здравље људи и животну средину су ван контроле, а настају као посљедица неорганизованог сакупљања отпада, тврде републички ревизори у најновијем извјештају о функционисању система за управљање комуналним отпадом.

Република Српска 21.11.2023 | 13:24
Република Српска затрпана дивљим депонијама

Ревизори истичу да се процјењује да у Републици Српској постоји око 270 илегалних депонија отпада, те да њихово чишћење и активности санације земљишта захтијевају знатна финансијска средства.

„Осим комуналног отпада, на општинске депоније често се одлаже и индустријски, кланички и други отпад. Већина општинских депонија не посједује потребне дозволе за рад“, упозоравају ревизори у свом извјештају.

Републички ревизори су замјерили и то што формирање подручја за управљање комуналним отпадом и изградња заједничких депонија нису планирана на основу броја становника и произведне количине отпада у циљу одрживости система, нити са финансијским могућностима управљача, што је наведене активности чинило тешко спроводивим, а поједине инвестиције тешко одрживим.

„Основни извор финансирања система за управљање комуналним отпадом, који се обезбјеђује из накнада корисника услуга, није довољан да покрије трошкове управљања комуналним отпадом и неопходне инвестиције“, наводе ревизори.

Према њиховим ријечима, други извори финансирања, иако су били значајна подршка појединим комуналним предузећима, нису присутни у мјери да надомјесте недовољно финансијских средстава у систему за управљање комуналним отпадом.

„Сакупљени комунални отпад у већини јединица локалне самоуправе одложен је на неконтролисане и неуређене локалне депоније. Ревизија је утврдила да су комунална предузећа вршила одлагање сакупљеног отпада на локалне депоније и на подручјима с изграђеном заједничком депонијом“, стоји у извјештају.

Упозоравају да је заказала и инспекција, односно да је инспекцијски надзор над провођењем законских одредаба вршен спорадично без ефеката на ефикасност система за управљање комуналним отпадом.

У потпутности је изостало спровођење надзора путем контрола и оцјена ефикасности, економичности и ефективности изградње и функционисања система за управљање комуналним отпадом“, пише у извјештају.

Додали су да су комунална предузећа недовољно и неодговоарајуће материјално и технички опремљена и неповољне структуре трошкова пословања.

Сматрају  и да цијене услуга не обезбјеђују покривеност трошкова сакупљања, одвајања и одлагања на депонију уз пуно придржавање свих санитарних услова.

Важно је напоменути и то да је период ревизије од 2019. до 2022. године те да су њиме обухваћени Влада Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, јединице локалне самоуправе, комунална предузећа, као и јавна предузећа која управљају заједничким депонијама.

Основни закључак ревизије је да постојећи систем за управљање комуналним отпадом не обезбјеђује ефикасно управљање комуналним отпадом.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

??

21.11.2023 13:51

Заборавили сте поменути депонију смећа на улазу у град туризма Вишеград.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.11.2023 14:02

Има се, може се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД Мали Луг

21.11.2023 14:12

Гдје се убрзано изградјује мора бити и отпада, мислим од реновирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница Драгасевац

21.11.2023 14:14

Највеца илегална депонија је у Власеници. Наредбом нацелника Краљевица раскинут је уговир са регионалном депониом, а ова је затворена а користи се годинама. Директор комуналног је братиц овог криминалца и ради по његовом налогу, градјани Власенице покрецу акцију блокаде ове депоније до конацног затварања. Највеци смецари овог града це ускоро на депонију прослости,све су унистили и покрали, протјерали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2023 14:15

Ревизори констатују. Ха, ха И шта сад А како ријешити проблем зна наша власт. Ал неће да каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису То

21.11.2023 15:28

Дивље депоније,То су ПИТОМЕ,ДЕПОНИЈЕ, Пуне канцеларије,комуналне полиције а угинуле животиње по Цести Ријекама да нема Птица које чисте неби се могло пролазити од Смрада,С комунална полиција гледа гдје се ко бесправно паркирао,док Саобраћајна полиција по кафићима испија ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.11.2023 16:42

Цијела РС це бити једна велика депонија поред овакве власти! Није представник НАТО дзаба досао и довео толику војску! Мора то неко да плати! Мозе имовином РС, РУДАРЕЊЕМ ЛИТИЈУМА, одлагањем опасног отпада, извозом јефтине радне снаге... Ма, наси издајници це све потписати САМО ДА САЦУВАЈУ СТО СУ ОПЉАЦКАЛИ ОД НАРОДА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небески народ

21.11.2023 17:21

Ста је цудно кад смо стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спас

21.11.2023 17:52

Народ нема еколоску свијест и савјест. Пласим се да це бити висе депонија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

21.11.2023 21:09

Депоније су увек биле,па чак и за време коминизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ада

22.11.2023 08:20

Број становника се смањује, остаце празан простор за смеце. Ето среце за господаре зивота и смрти.

ОДГОВОРИТЕ